Contactează-ne

Actualitate

Adevăratul şef al Guvernului şi al PNL-ului este la Palatul Cotroceni, nu la Palatul Victoria. Trebuie modificată Constituţia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Gata, am înţeles în sfârşit ce trebuie să înţelegem prin sintagma „Guvernul Meu”. Premierul unui astfel de guvern trebuie să fie doar băiat de mingi al preşedintelui ţării. Un astfel de premier nu are voie să tragă nici măcar un pârţ, înainte de a veni la poarta Cotroceniului să primească dezlegare. Mai mult, un astfel de premier nu-şi poate permite să raporteze populaţiei de ce s-a pârţâit şi ce iz se ridică din turul pantalonilor. Pentru a raporta, ţine de funcţia purtătorului de cuvânt al guvernului, funcţie pe care de ceva vreme, este suplinită de preşedintele Iohannis prin cumul.

Lista cu ordinea de zi a guvernului este dictată în salonul oval al Palatului Cotroceni, după care premierul Orban se îndreaptă grăbit spre Palatul Victoria, memorând lista pe drum. După plecarea lui Orban de la Cotroceni, preşedintele Iohannis provoacă de fiecare dată o conferinţă de presă, prin care anunţă naţiunea ce trebuie să facă Guvernul.

Intuiţia preşedintelui este magistrală, premierul Orban necontrazicându-l niciodată. Ziariştii invitaţi la conferinţele de presă ale Cotroceniului nu au voie să pună întrebări incomode. Nu sunt acceptate decât ridicările la fileu ale unor ziarici, acele pe care Iohannis să le poată trimite ca bombe spre PeSeDeu. Altfel, ziaristul este concediat în direct, cu un glacial „Mulţumesc”, pitit în spatele unui rictus.

Vestitul Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, era mai grobian, când concedia ziariştii cu sintagma „Altă întrebare!”. Ca să nu rătăcim prin meandrele prezidenţiale, trebuie să fim atenţi la nuanţe. Nu orice guvern numit de preşedintele în exerciţiu poate fi „Guvernul Meu”. De exemplu, după tragedia de la COLECTIV, din 30 octombrie 2015, când premierul Ponta a demisionat fără să fie nevoie, trăgând şi guvernul PSD după el, Klaus Iohannis a numit Guvernul Cioloş, cel de tristă aducere aminte. Atât de tristă, încât zilele trecute, preşedintele Iohannis s-a simţit obligat, să precizeze public, că acel guvern nu poate fi considerat drept „Guvernul Meu”. În accepţiunea preşedintelui, nu se poate justifica existenţa unui „Guvern al Meu”, atâta timp cât nu există şi un „Parlament al Meu”. Pentru a obţine şi un „Parlament al Meu”, preşedintele Iohannis şi-a lărgit cumulul de funcţii, preluând-o şi pe cea de „Şef de campanie al PNL”.

Preşedintele Iohannis deţine recordul naţional, acela de a fi preşedintele cu cel mai cuprinzător cumul de funcţii. Pentru tot acest cumul de funcţii, Constituţia României a devenit o haină prea strâmtă pentru actualul preşedinte. Odată obţinute „Guvernul Meu” şi „Parlamentul Meu”, la Cotroceni este programat şi proiectul „Constituţia Mea”, cu care preşedintele Iohannis să conducă „România Mea” încă patru ani, poate mai mulţi. Nouă, populimii nu ne rămâne decât onoarea de a ieşi la vot pe 6 decembrie, pentru a vota înlocuirea pronumelui posesiv „al Nostru” cu cel „al Meu”, care să asigure tranziţia paşnică a posesiei, ca expresie a normalităţii prezidenţiale. Astfel, tot ce este „al Nostru” trebuie să devină „al Meu”, iar poporul României trebuie să devină „poporul Meu”.

Intervenţiile magistrale ale Preşedintelui

Pandemia de coronavirus a lovit România taman când aceasta era planificată să traverseze doar o gripă prezidenţială, pentru că PNL era pregătit pentru alegeri anticipate. Deoarece toate ţările UE au trebuit să ia măsuri drastice, preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să renunţe la batista pentru strănuturi, punând botniţă alegerilor anticipate, virând magistral de la gripă la COVID-19.

Pe 16 martie, populaţia României s-a trezit arestată la domiciliu pentru două luni de zile, pe baza a câtorva ordonanţe militare bâlbâite. Bâlbâiala liberalilor a continuat şi după consumarea „Stării de urgenţă!”, dar aceştia nu şi-au făcut prea mari griji, pentru că magistralul preşedinte a ieşit în mod repetat pe post, acuzând PSD- ul că a băgat băţul prin gardul guvernului Orban. Alegerile locale s- au desfăşurat sub asigurarea prezidenţială că pandemia va fi ţinută la distanţă de urnele de vot.

La 14 zile după aceste alegeri locale, statistica infectărilor a explodat, ajungând la 10.000 de cazuri zilnic. Şi de data aceasta, preşedintele a ieşit pe post şi ne-a explicat magistral că de vină este tot PSD, pentru că nu a gestionat corespunzător domeniul sănătăţii. Atunci preşedintele tuturor liberalilor (nu al tuturor românilor) nu ne- a pomenit nimic despre „Guvernul Meu”, condus de Ludovic Orban, care ne-a redus pentru anul 2020 bugetul Sănătăţii cu 22,8%, faţă de bugetul anului 2019, proiectat de PSD.

Ca şi în pandemie, în care ne paşte un al doilea val, ciclul electoral ne pregăteşte şi el un al doilea val pe 6 decembrie. Acest al doilea val electoral ne va lovi taman în preajma Crăciunului, când se va epuiza intervalul de 14 zile, după alegerile din 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Pentru că pe 6 decembrie, preşedintele vrea alegeri parlamentare cu orice preţ. Şi aceasta ne-o spune zilnic.

Pe 27 septembrie, la alegerile locale, nu s-a realizat „Pohta ce am pohtit!”

Cât de mult au sperat Ludovic Orban şi mentorul său de la Cotroceni, ca la alegerile locale, PNL să câştige detaşat, pentru a se împlini „Pohta ce am pohtit!”. PNL a reuşit să obţină puţin peste 30%, nu a câştigat în Bucureşti, Timişoara sau Braşov şi în nu are mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene, primari sau consilieri decât PSD. Şi în acest caz, preşedintele Iohannis intervine magistral pe post şi felicită public PNL-ul, că a reuşit în sfârşit să bată pe umăr PSD-ul. În mod real, România este pe punctul de a nu mai avea vreun partid, care să-şi asigure o majoritate confortabilă în Parlament. Urmează o perioadă în care stabilitatea politică nu poate fi asigurată, decât în urma unor negocieri între principatele partide, pentru obţinerea consensului. Este perioada consensului între forţele politice, consens pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban îl refuză cu obstinaţie.

În schimb, preşedintele Iohannis ne asigură că PNL are singur toate soluţiile în tolbă şi ca atare putem merge la vot, cu încrederea înainte. Preşedintele Iohannis, ca şef al campaniei electorale al PNL, este un antemergător plin de devoţiune. Mai mult, ne-a anunţat că indiferent cine va câştiga alegerile, tot pe Ludovic Orban îl va nominaliza ca premier.

Este posibil şi un astfel de scenariu, dacă PSD va continua să-şi conserve statutul de Opoziţie molatecă şi cooperantă. Pentru binele bătrânilor şi al bolnavilor cu mai multe comorbidităţi, era de preferat ca alegerile parlamentare să fi fost amânate cât mai mult posibil. Doar aşa, aceştia şi-ar fi prelungit şansa de a prinde un pat la ATI, în caz de nevoie. Este mai mult ca sigur că după alegeri, protocoalele liberale vor scoate din ATI bătrânii şi bolnavii gravi, ca să elibereze paturile pentru cel de al treilea val.

Tragedia de la Piatra Neamţ, explicată magistral

Din ancheta de până acum, asupra tragediei din Spitalul Judeţean Neamţ, a rezultat că incidentul s-a datorat unei cauze tehnice. Ar fi fost vorba de un cablu prelungitor, la care s-au cuplat mai multe aparate imperios necesare.

Există deci un vinovat tehnic, nu moral. Preşedintele Iohannis nu a ratat momentul de a ne explica magistral, la oră de maximă audienţă, că nu este vorba despre vreo cauză tehnică, ci de una organizatorică şi morală, de care „se face vinovat Pe Se Deul”. Nu a pomenit nimic preşedintele de perioada prea multor ani, când destinele Spitalului erau conduse de oamenii lui Gheorghe Ştefan, un personaj de anvergură liberală notorie.

Tragedia de la Piatra Neamţ este supusă unei triple presiuni. Presiunea anchetei procurorilor, presiunea campaniei electorale şi presiunea opinie publice care vrea să afle adevărul. Nu cred că preşedintele nu ştie că pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătăţii a ordonat tuturor spitalelor de primiri urgenţe să preia în maximum o oră toate urgenţele prezentate la UPU. După cum nu cred că preşedintele nu ştie că ordinul transmis a intrat în acelaşi moment în aplicare, fără a exista normele de aplicare. Astfel, spitalele respective au fost obligate să-şi extindă ATI pe picior, pompieristic. Bulibăşeala, pornită din Ministerul Sănătăţii, nu este prima de acest fel în perioada pandemiei. Pentru a scoate din rahat Guvernul Orban, într-o magistrală conferinţă de presă, cu iz de monolog, preşedintele Iohannis a explicat direct ziariştilor prezenţi şi direct populaţiei ţării, care se zgâia la televizor, că pentru tragedia de la Piatra Neamţ „PeSeDeul” este vinovatul de serviciu. În loc de Morală: Pentru cârpirea imaginii „Guvernului Meu”, preşedintele Iohannis foloseşte nepermis de multă aţă albă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending