Contactează-ne

Actualitate

Adevăratul şef al Guvernului şi al PNL-ului este la Palatul Cotroceni, nu la Palatul Victoria. Trebuie modificată Constituţia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Gata, am înţeles în sfârşit ce trebuie să înţelegem prin sintagma „Guvernul Meu”. Premierul unui astfel de guvern trebuie să fie doar băiat de mingi al preşedintelui ţării. Un astfel de premier nu are voie să tragă nici măcar un pârţ, înainte de a veni la poarta Cotroceniului să primească dezlegare. Mai mult, un astfel de premier nu-şi poate permite să raporteze populaţiei de ce s-a pârţâit şi ce iz se ridică din turul pantalonilor. Pentru a raporta, ţine de funcţia purtătorului de cuvânt al guvernului, funcţie pe care de ceva vreme, este suplinită de preşedintele Iohannis prin cumul.

Lista cu ordinea de zi a guvernului este dictată în salonul oval al Palatului Cotroceni, după care premierul Orban se îndreaptă grăbit spre Palatul Victoria, memorând lista pe drum. După plecarea lui Orban de la Cotroceni, preşedintele Iohannis provoacă de fiecare dată o conferinţă de presă, prin care anunţă naţiunea ce trebuie să facă Guvernul.

Intuiţia preşedintelui este magistrală, premierul Orban necontrazicându-l niciodată. Ziariştii invitaţi la conferinţele de presă ale Cotroceniului nu au voie să pună întrebări incomode. Nu sunt acceptate decât ridicările la fileu ale unor ziarici, acele pe care Iohannis să le poată trimite ca bombe spre PeSeDeu. Altfel, ziaristul este concediat în direct, cu un glacial „Mulţumesc”, pitit în spatele unui rictus.

Vestitul Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, era mai grobian, când concedia ziariştii cu sintagma „Altă întrebare!”. Ca să nu rătăcim prin meandrele prezidenţiale, trebuie să fim atenţi la nuanţe. Nu orice guvern numit de preşedintele în exerciţiu poate fi „Guvernul Meu”. De exemplu, după tragedia de la COLECTIV, din 30 octombrie 2015, când premierul Ponta a demisionat fără să fie nevoie, trăgând şi guvernul PSD după el, Klaus Iohannis a numit Guvernul Cioloş, cel de tristă aducere aminte. Atât de tristă, încât zilele trecute, preşedintele Iohannis s-a simţit obligat, să precizeze public, că acel guvern nu poate fi considerat drept „Guvernul Meu”. În accepţiunea preşedintelui, nu se poate justifica existenţa unui „Guvern al Meu”, atâta timp cât nu există şi un „Parlament al Meu”. Pentru a obţine şi un „Parlament al Meu”, preşedintele Iohannis şi-a lărgit cumulul de funcţii, preluând-o şi pe cea de „Şef de campanie al PNL”.

Preşedintele Iohannis deţine recordul naţional, acela de a fi preşedintele cu cel mai cuprinzător cumul de funcţii. Pentru tot acest cumul de funcţii, Constituţia României a devenit o haină prea strâmtă pentru actualul preşedinte. Odată obţinute „Guvernul Meu” şi „Parlamentul Meu”, la Cotroceni este programat şi proiectul „Constituţia Mea”, cu care preşedintele Iohannis să conducă „România Mea” încă patru ani, poate mai mulţi. Nouă, populimii nu ne rămâne decât onoarea de a ieşi la vot pe 6 decembrie, pentru a vota înlocuirea pronumelui posesiv „al Nostru” cu cel „al Meu”, care să asigure tranziţia paşnică a posesiei, ca expresie a normalităţii prezidenţiale. Astfel, tot ce este „al Nostru” trebuie să devină „al Meu”, iar poporul României trebuie să devină „poporul Meu”.

Intervenţiile magistrale ale Preşedintelui

Pandemia de coronavirus a lovit România taman când aceasta era planificată să traverseze doar o gripă prezidenţială, pentru că PNL era pregătit pentru alegeri anticipate. Deoarece toate ţările UE au trebuit să ia măsuri drastice, preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să renunţe la batista pentru strănuturi, punând botniţă alegerilor anticipate, virând magistral de la gripă la COVID-19.

Pe 16 martie, populaţia României s-a trezit arestată la domiciliu pentru două luni de zile, pe baza a câtorva ordonanţe militare bâlbâite. Bâlbâiala liberalilor a continuat şi după consumarea „Stării de urgenţă!”, dar aceştia nu şi-au făcut prea mari griji, pentru că magistralul preşedinte a ieşit în mod repetat pe post, acuzând PSD- ul că a băgat băţul prin gardul guvernului Orban. Alegerile locale s- au desfăşurat sub asigurarea prezidenţială că pandemia va fi ţinută la distanţă de urnele de vot.

La 14 zile după aceste alegeri locale, statistica infectărilor a explodat, ajungând la 10.000 de cazuri zilnic. Şi de data aceasta, preşedintele a ieşit pe post şi ne-a explicat magistral că de vină este tot PSD, pentru că nu a gestionat corespunzător domeniul sănătăţii. Atunci preşedintele tuturor liberalilor (nu al tuturor românilor) nu ne- a pomenit nimic despre „Guvernul Meu”, condus de Ludovic Orban, care ne-a redus pentru anul 2020 bugetul Sănătăţii cu 22,8%, faţă de bugetul anului 2019, proiectat de PSD.

Ca şi în pandemie, în care ne paşte un al doilea val, ciclul electoral ne pregăteşte şi el un al doilea val pe 6 decembrie. Acest al doilea val electoral ne va lovi taman în preajma Crăciunului, când se va epuiza intervalul de 14 zile, după alegerile din 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Pentru că pe 6 decembrie, preşedintele vrea alegeri parlamentare cu orice preţ. Şi aceasta ne-o spune zilnic.

Pe 27 septembrie, la alegerile locale, nu s-a realizat „Pohta ce am pohtit!”

Cât de mult au sperat Ludovic Orban şi mentorul său de la Cotroceni, ca la alegerile locale, PNL să câştige detaşat, pentru a se împlini „Pohta ce am pohtit!”. PNL a reuşit să obţină puţin peste 30%, nu a câştigat în Bucureşti, Timişoara sau Braşov şi în nu are mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene, primari sau consilieri decât PSD. Şi în acest caz, preşedintele Iohannis intervine magistral pe post şi felicită public PNL-ul, că a reuşit în sfârşit să bată pe umăr PSD-ul. În mod real, România este pe punctul de a nu mai avea vreun partid, care să-şi asigure o majoritate confortabilă în Parlament. Urmează o perioadă în care stabilitatea politică nu poate fi asigurată, decât în urma unor negocieri între principatele partide, pentru obţinerea consensului. Este perioada consensului între forţele politice, consens pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban îl refuză cu obstinaţie.

În schimb, preşedintele Iohannis ne asigură că PNL are singur toate soluţiile în tolbă şi ca atare putem merge la vot, cu încrederea înainte. Preşedintele Iohannis, ca şef al campaniei electorale al PNL, este un antemergător plin de devoţiune. Mai mult, ne-a anunţat că indiferent cine va câştiga alegerile, tot pe Ludovic Orban îl va nominaliza ca premier.

Este posibil şi un astfel de scenariu, dacă PSD va continua să-şi conserve statutul de Opoziţie molatecă şi cooperantă. Pentru binele bătrânilor şi al bolnavilor cu mai multe comorbidităţi, era de preferat ca alegerile parlamentare să fi fost amânate cât mai mult posibil. Doar aşa, aceştia şi-ar fi prelungit şansa de a prinde un pat la ATI, în caz de nevoie. Este mai mult ca sigur că după alegeri, protocoalele liberale vor scoate din ATI bătrânii şi bolnavii gravi, ca să elibereze paturile pentru cel de al treilea val.

Tragedia de la Piatra Neamţ, explicată magistral

Din ancheta de până acum, asupra tragediei din Spitalul Judeţean Neamţ, a rezultat că incidentul s-a datorat unei cauze tehnice. Ar fi fost vorba de un cablu prelungitor, la care s-au cuplat mai multe aparate imperios necesare.

Există deci un vinovat tehnic, nu moral. Preşedintele Iohannis nu a ratat momentul de a ne explica magistral, la oră de maximă audienţă, că nu este vorba despre vreo cauză tehnică, ci de una organizatorică şi morală, de care „se face vinovat Pe Se Deul”. Nu a pomenit nimic preşedintele de perioada prea multor ani, când destinele Spitalului erau conduse de oamenii lui Gheorghe Ştefan, un personaj de anvergură liberală notorie.

Tragedia de la Piatra Neamţ este supusă unei triple presiuni. Presiunea anchetei procurorilor, presiunea campaniei electorale şi presiunea opinie publice care vrea să afle adevărul. Nu cred că preşedintele nu ştie că pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătăţii a ordonat tuturor spitalelor de primiri urgenţe să preia în maximum o oră toate urgenţele prezentate la UPU. După cum nu cred că preşedintele nu ştie că ordinul transmis a intrat în acelaşi moment în aplicare, fără a exista normele de aplicare. Astfel, spitalele respective au fost obligate să-şi extindă ATI pe picior, pompieristic. Bulibăşeala, pornită din Ministerul Sănătăţii, nu este prima de acest fel în perioada pandemiei. Pentru a scoate din rahat Guvernul Orban, într-o magistrală conferinţă de presă, cu iz de monolog, preşedintele Iohannis a explicat direct ziariştilor prezenţi şi direct populaţiei ţării, care se zgâia la televizor, că pentru tragedia de la Piatra Neamţ „PeSeDeul” este vinovatul de serviciu. În loc de Morală: Pentru cârpirea imaginii „Guvernului Meu”, preşedintele Iohannis foloseşte nepermis de multă aţă albă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending