Contactează-ne

Actualitate

Acuarela ca stare de trăire: Simpozionul Internațional de Acuarelă, Tarcău 2019 – 2023

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Prof. Aurel Chiriac ■

Fără îndoială, acuarela este un gen de pictură atestată în lumea artelor încă din vremuri îndepărtate. Elementul natural care dă viață pigmenților de culoare, apa, asigură obținerea unor sugestivități tonale de o originalitate inegalabilă. Inclusă în categoria tehnicilor tradiționale, acuarela beneficiază însă de o situație specială prin integrarea fondului alb al hârtiei sau cartonului în compoziție.Rezultatul acestei soluții măiestre contribuie însă în mod special la potențarea transparenței și luminozității vopselelor.

În lumea autohtonă a veacului al XIX-lea acest tip de creație a cunoscut o înflorire specială.Versatilitatea tehnicii în discuției-a făcut pe artiștii plastici români să se atașeze de aceasta. Motivele sunt multiple, dar poate cel mai important a fost că întotdeauna a facilitat valorificarea sentimentelor, a efuziilor romantice care au fost mereu supuse stărilor de trăire ale creatorului.

Artiștii români au fost atrași de acuarelă și pentru că a devenit în epocă o formă de reprezentare artistică ce se împotrivea viziunii clasiciste dominatoare  de secole în artele plastice.Carol Pop de Szatmary, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Ștefan Popescu sunt reprezentanții cei mai importanți care în peisajele rurale și urbane sau în punerile în pagină dedicate florilor au reușit să se afirme ca “poeți” vizuali ai unor realități de viață cotidiană.

Acuarela s-a impus în perioada modernă ca o formulă picturală ideală în ceea ce înseamnă relevarea cadrului natural,dar și a monumentelor în care ființa umană se regăsea fără nici un resentiment.Acuareliștii englezi sunt un exemplu în acest sens, Gainsborough, Turner sau Constable, precum și mulți alții,au fost cei care au demonstrat poate cel mai bine ce înseamnă să fii în comuniune cu natura, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ce înseamnă admirația și respectul față de un context de viețuire care a asigurat întotdeauna șansa regăsirii de sine.

Acum, la început de mileniu III,  Simpozionul Internațional de Acuarelă de la Tarcăua fost declanșat de o nobilă idee, aceea a omagiului adus celei pe care critici de artă români contemporani au numit-o “doamna acuarelei românești”, Iulia Hălăucescu. Un rol în consolidarea recunoașterii valorii acesteia în prezent îl au în egală măsură, Fundația Mircea Titus Romanescu și Instituția primarului din comuna Tarcău, care nu doar între 2019 – 2023 și-au asumat patronajul Taberei.

28 de artiști plastici (Crina Antonescu, Ioan Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan jr., Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandru Pintili Caciucas,Mircea Corcodel, Olga Diaconu, Gheorghi Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan Târgoviște, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Iosif Haidu, Lucia Juncu, ValeriuJabinschi, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Preda Perianu, Erwin Racz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu, Yan Sun, Teodor Vișan) dedicați acestui gen de pictură și tehnicilor de lucru specifice acesteia– ud pe ud, ud pe uscat și uscat pe uscat sau folosite combinat – ni se înfățișează cu 80 de lucrări ce ilustrează foarte bine concepția întru frumos proprie fiecăruia. Sunt din România, dar și din Republica Moldova, China, Grecia și Cehia. Toți se dovedesc a fi înrobiți de lejeritatea caracteristică unei manifestări de reprezentare care, spre deosebire de cea a uleiului, unde rolul principal îl are acumularea culorilor, face posibilă, datorită modului de preparare a vopselelor, unde apa are rol disipativ, compuneri artistice limpezi, solid susținute grafic și puse în valoare prin asocieri cromatice unice în alcătuirea lor.Iată de ce, cei prezenți la Tarcău au acceptat provocarea și pentru că acest gen de pictură are forța de a asigura reflectarea cu multă autenticitate a efuziilor personale care le-au dat viață. Fără îndoială, decisiv a fost întotdeauna subiectul ales, care a condus mereu la reprezentări de o personalitate remarcabilă.Peisajele Tarcăului – o localitate aflată în arealul munților Ceahlău – au fost în prim plan, mai concret modul de viețuire proprie zonei. Acuareliștii români participanți la această întâmplare au urmărit să descopere în primul rând specificul spațiului inspirator, o lume în care intervenția omului nu a alterat decisiv puritatea acestuia. Corneliu Drăgan, Mircea Titus Romanescu, Grigore Carată, Erwin Racz, Victor Dima, Eugen Mircea, sunt autorii unor stop cadre în care paleta de culori inspirată de mediul înconjurător a dat naștere unor compoziții care au reușit evidențierea cu multă sensibilitate a florei locului, aceasta în măsură să individualizeze peisajul înconjurător. La rândul lui,participantul chinez – Yan Sun – este subjugat unei idei perene regăsibilă în cultura de origine, a vidului dominator pe care-l descoperim foarte bine pus în valoare prin apelul la perspectivaaeriană, singura în măsură să surprindă sufletul universului original. Artiștii plastici din Republica Moldova (Olga și Ghiorghi Diaconu, Valeri Jabinschi), Cehia (Teodor Buzu) și Grecia (Pintili Caciucas) ni se înfățișează la rândul lor, prin lucrări inspirate de natura Tarcăului, dar care sunt marcate de sugestii stilistice acumulate în școlile de belle arte unde s-au format.

Descoperim pe simeze și acuarele ce ne aduc în atenție detalii ilustrând flora sau inspirate de păsările locului, este adevărat acestea ca rod ale unor impresii vizuale care își propun să evidențieze elementele de diversitate regăsibile în aria de interes și care dau viață acestuia. Ilie Boca, Marcel Lupșe, Dumitru Bostan sau Ema Hagiu ne propun în aceste cazuri interpretări personalizate ce se evidențiază prin fascinante rezolvări estetice.

Efortul tuturor celor implicați în organizarea taberei este demn de apreciat. Mai cu seamă pentru că au reușit să contribuie la  revitalizarea unui gen de pictură ce a stat și va sta mereu sub semnul emoțiilor eterne, poate singurele în măsură să acorde acesteia șansa Veșniciei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending