Contactează-ne

Prima pagină

Activitatea Punctului de donare de sânge de la Roman- în continuare suspendată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în noaptea de 6 spre 7 septembrie precipitațiile abundente care au căzut au distrus plafoanele cabinetelor medicale de la etajul al II-lea ■ ploaia care a pătruns în interiorul instalațiilor electrice a făcut imposibilă continuarea activității Punctului de donare sânge ■ majoritatea cabinetelor medicale au fost deteriorate n  conducerea Centrului de Transfuzii Neamț a solicitat, în scris, întrunirea unei comisii tehnice, care să verifice starea instalației electrice ■ se așteaptă un răspuns, scris,  la adresa înaintată Primăriei, ca beneficiar al lucrării ■ lucrările au fost câștigate, la licitație, de firma SC Ciocoiu SRL Roman și au o valoare de  1,8 milioane de lei ■ refuzul constructorului și al beneficiarului de a revizui instalația electrică denotă nu doar indiferență și superficialitate în tratarea unor probleme grave , ci și încălcarea legii ■

Au trecut exact 17 zile de când activitatea Punctului  de donare de sânge din Roman este suspendată, din cauza constructorului care, în ziua de 7 septembrie, în cursul activității de reabilitare a imobilului în care funcționează Policlinica a reușit ”performanța” de a proceda la acoperirea superficială a acoperișului, ceea ce a dus la inundarea tuturor cabinetelor medicale de la etajul al doilea al clădirii.

Medicii și cadrele sanitare de la cabinetele afectate stau și acum în aceleași condiții improprii, acordând consultații printre gălețile în care adună apa scursă din tavanul fiecărui spațiu.În cursul zilei de marți, 24 septembrie, la ora 12, 30, ora documentării noastre, nu era nici o mișcare și nimeni nu încerca să rezolve distrugerile provocate de ”doreii” șantierului.

Dr.Gabriela Popovici  de Cabinetul de Pneumologie și-a exprimat nemulțumirea legată de faptul că nimeni nu face nimic să remedieze distrugerile provocate de indundația din 6 septembrie.”La cabinetul de pneumologie și astăzi picura apă din tavan. Nu se lucrează nimic în zona noastră. Au început, se pare, decopertarea în altă aripă a clădirii, deasupra sediului DSP. Dimineață erau câțiva muncitori care se chinuiau să smulgă cartonul gudronat de pe acoperiș. Cea mai gravă situație e la cabinetul meu( unde a căzut plafonul de rigips n.r) și la Punctul de recoltare a sângelui, unde nu s-a intervenit cu nimic, de la data incidentului. Eu dau consultații printre lighenele în care se adună apa. Noroc că pacienții noștri sunt înțelegători. Luni(23 septembrie n.r) tot curgea apă din tavan atunci când am ajuns la program”, a declarat dr.Gabriela Popovici.

Primăria promite dar nu face nimic să remedieze situația

Am solicitat, din nou, un punct de vedere reprezentanților Primăriei. Purtătorul de cuvânt, Dragoș Toma, ne-a precizat evoluția situației pe șantierul investiției de la Policlinică, dându-ni-se asigurări că există interes pentru remedierea situației.

”Reabilitarea Policlinicii Roman este un proiect în derulare, care a avansat semnificativ în ultimele luni. După finalizarea termoizolației exterioare a pereților, în prezent se lucrează la refacerea integrală a acoperișului. În cadrul acestei etape finale, firma care a câștigat licitația  ( SC Ciocoiu SRL n.r) a efectuat până în prezent lucrările de decopertare și turnare a stratului de termobeton. În continuare, se va proceda la montarea stratului de vată bazaltică și a membranei hidroizolante. Din păcate, în ciuda măsurilor preventive adoptate, inclusiv montarea unei folii de protecție din polietilenă, ploile recente au provocat infiltrații de apă în anumite zone din planșeu. Aceste infiltrații au apărut în special în zonele unde sunt amplasate corpurile de iluminat, inclusiv la Centrul de Transfuzii, motiv pentru care conducerea Centrului de Transfuzie Sanguine Neamț a decis suspendarea temporară a activității.

Administrația publică locală, împreună cu personalul de specialitate din cadrul Direcției Tehnice și de Investiții, a monitorizat îndeaproape situația și a identificat rapid punctele vulnerabile. Se va interveni, cu promptitudine, pentru remedierea deficiențelor, astfel încât activitatea Centrului de Transfuzii să fie reluată în condiții optime, cât mai curând posibil. Administrația locală a comunicat permanent cu reprezentanții Centrului de Transfuzii Neamț cu privire la etapele de lucru ce urmează a fi întreprinse, și totodată a pus în vedere constructorului adoptarea, cu celeritate, a măsurilor necesare pentru punerea în siguranță a spațiilor. Toate lucrările de reparații necesare în interiorul clădirii vor fi efectuate de constructor, conform obligațiilor asumate prin contract”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, fără a preciza, concret, o proximă dată la care se va verifica instalația electrică și când se va da, în scris, așa cum a solicitat, pe bună dreptate, conducerea Centrului de Transfuzii Neamț, garanția că instalația electrică este revizuită și aparatura poate fi băgată în priză, pentru a se putea relua activitatea de donare de sânge. Ambiguitatea exprimării arată că evazivul ” cât mai curând posibil” poate însemna alte și alte zile de întrerupere a activității de donare. Trebuie să reamintim faptul că în primle două zile ale săptămânii în curs doar 3 donatori s-au prezentat la Piatra Neamț pentru a dona sânge.

Se pare că nici  beneficiarului (și cu atât mai puțin constructorului) nu-i pasă că, de atâta timp, a fost întreruptă activitatea de donare/recoltare de sânge la Punctul de la Roman, unde media donărilor era de 15 pacienți pe zi. Singura întrebare care se pune este aceea dacă factorii responsabili s-ar afla în situația de a avea nevoie de sânge, dacă un părinte, un frate sau personal ar avea nevoie de sânge, ar manifesta aceeași pasivitate, ignorând cu bună știință solicitarea oficială a conducerii Centrului de transfuzii sanguine Neamț de a constitui o comisie, care să verifice starea instalației electrice și să-și asume, în scris, responsabilitatea privitoare la faptul că din punct de vedere tehnic instalația este în regulă și poate fi folosită, fără a exista pericolul distrugerii aparaturii, în care s-au investit sume considerabile sau și mai grav a electrocutării unui donator sau a personalului.

Donarea de sânge ”resursă națională” și obiectiv național prioritar” ?

În rest doar vorbe goale și lipsă de exigență din partea beneficiarului, Primăria Roman. Se pare că, atât constructorului, cât și beneficiarului investiției, Primăria Roman, le sunt străine prevederile art. 4 din Legea 282/2005 care definește donarea de sânge ”ca pe o resursă națională” și ”un obiectiv național prioritar”. Altfel, de atâta amar de vreme,  s-ar fi ”obosit” să găsească o soluție tehnică nu una empirică de a răspunde solicitărilor legitime ale conducerii Centrului de Transfuzii Sanguine care nu dorește decât cei responsabili să verifice instalația cu alte metode decât  ”testul veiozii”.

Reamintim faptul că proiectul de termoizolare a Policlinicii se implementează cu bani din bugetul local,  contractul fiind încheiat pe 20 aprilie 2023, cu SC. Ciocoiu Construct SRL, având o valoare de 1,8 milioane de lei. Deși reprezentanții constructorului și ai Primăriei Roman au dat asigurări că situația a fost remediată, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine Neamț nu a fost de acord să se reia activitatea până ce constructorul nu va usca în totalitate planșeele și pereții și nu vor reface tencuiala și zugrăvelile, dar mai ales nu vor verifica cu seriozitate și aparatură starea instalației electrice, prin care a șuroit apa ca la ștreașină( vezi materialul din ”Monitorul de Roman” din 7 septembrie n.r). E nevoie de asumare și empatie față de o problemă creată din ideea ”se poate și așa” împătimită la noi. S-ar părea doar că sesizarea Ministerului Sănătății ar putea rezolva o problemă locală  atât de gravă.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending