Contactează-ne

Actualitate

Acte normative în sprijinul autorităților publice locale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deputații liberali au inițiat două legi prin care sunt sprijinite UAT-urile pentru a face față cheltuielilor de cofinanțare a proiectelor europene ■ în primul rând e vorba de Legea 229/2023 prevede majorarea plafonului la care primăriile să se pot împrumuta, la dobânzi mici, din Trezorerie ■ posibilitatea accesării acestor credite a fost extinsă și pentru asociațiile de dezvoltare comunitară, care de acum le vor putea accesa în mod direct ■

Deputatul liberal Dan Laurențiu Leoreanu atrage atenția asupra faptului că din cauza crizei economice care a atins economia mondială și țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, întâmpină dificultăți financiare. Din această cauză și legiuitorii români au fost nevoiți a găsi pârghii de sprijinire a UAT-urilor pe  implementarea de proiecte.

”Trecem printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, la nivel internațional, iar în aceste condiții, inclusiv pentru primăriile din România este din ce în ce mai greu să acopere necesarul cofinanțărilor pentru proiectele europene. Unitățile administrativ teritoriale au și dificultăți în acoperirea costurilor din zona de întreținere și reparații la obiectivele locale.  Am susținut și votat, alături de colegii din Partidul Național Liberal, două legi care să remedieze aceste situații, legi care au fost adoptate de Camera Deputaților și au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis, fiind deja  publicate în Monitorul Oficial, urmând să-și producă efectele în perioada următoare. Astfel, Legea 229/2023 prevede majorarea plafonului la care primăriile se pot împrumuta, la dobânzi mici, din Trezorerie, pentru cofinanțarea programelor europene, oferind posibilitatea de a debloca investițiile limitate de constrângerile bugetare de la nivelul administrațiilor locale. Totodată, posibilitatea accesării acestor credite a fost extinsă și pentru asociațiile de dezvoltare comunitară, care de acum le vor putea accesa în mod direct. Este nevoie de resursă financiară extinsă în această perioadă, pentru a putea atrage fonduri nerambursabile importante la nivelul comunităților locale, fluxul finanțărilor fiind foarte mare”, a precizat deputatul liberal.

O altă lege cu impact asupra activității unităților administrativ teritoriale elaborată de parlamentari este Legea 230/ 14 iulie 2023 prin care  s-a eliminat obligația primăriilor de a reduce cheltuielile pentru bunuri și servicii, în această zonă aflîndu-se costurile cu reparațiile și întreținerea străzilor, clădirilor (școli, grădinițe, etc), spațiilor verzi, trotuare, mobilierului urban, etc., fiind păstrată această măsură pentru instituțiile centrale, în spiritul în care a fost gândită inițial – al economiei la bugetul național.

”Ambele măsuri, adoptate ca propuneri și amendamente ale Partidului Național Liberal vizează redinamizarea investițiilor la nivel local, aproape de cetățeni și cu atingere directă. Avem nevoie de investiții la nivel local și menținerea confortului urban, mai ales în această perioadă”, a mai adăugat deputatul liberal.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Haidău Adrian

    24 iulie 2023 at 11:46 PM

    Niste liberali au inițiat o lege care înfățișează cetățeanul plătitor de taxe cum dealtfel atata stiu liberali care in loc sa faca condiții de muncă distrug făcând urbe ,,frumoase ” sa fie făcute, în loc să reducem cheltuielile le dăm frâu liber pentru a nu pierde dintre alegători pe cei care tocmai vor vota curând …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending