Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Scolile se „baricadeazã“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cazul elevei înjunghiate în scoalã, în Bucuresti, a pus „pe jar“ conducerile unitãtilor de învãtãmînt din Neamt • acestea au revizuit regulamentele de ordine interioarã • existã institutii de învãtãmînt care doresc sã-si angajeze firme de pazã •

Cazul elevei înjunghiate în scoalã, în Bucuresti, a pus „pe jar“ conducerile unitãtilor de învãtãmînt din Neamt, acestea trecînd la reconsiderarea modului în care este asiguratã securitatea elevilor în incinta scolilor. „Prima loviturã datã scolilor, privitor la pazã, a fost în timpul guvernãrii CDR, în 1997-2000, cînd s-au fãcut reduceri masive în rîndul personalului din învãtãmînt. Cum nu se putea umbla la posturile didactice, s-a trecut la desfiintarea posturilor de paznici. Existã si acum scoli care nu au paznici sau folosesc la pazã oamenii de întretinere. Fenomenul violentei în scoli este unul ce nu poate fi negat si, Doamne fereste, în orice scoalã se poate întîmpla oricînd o nenorocire, în ciuda regulamentelor si pararegulamentelor elaborate si prelucrate cu elevii“, a recunoscut unul din directorii de scoli. Problema cea mai dificilã este cea a scolilor cu mai multe corpuri de clãdire, mai greu de supravegheat. „Întîmplarea de la Bucuresti ne-a dat de gîndit si am vãzut, cu adevãrat, cîtã responsabilitate atîrnã pe umerii nostri, ai scolii. Elevii CNRV învatã în trei corpuri de clãdire. Problemele care se pun sînt cele legate de faptul cã, în corpul B si D, «coabitãm» cu Liceul cu Program Sportiv (LPS). Sincerã sã fiu, voi supune atentiei Comitetului Reprezentativ al Pãrintilor problema asigurãrii pazei de cãtre o firmã specializatã. Pentru aceasta, însã, este nevoie ca acesti paznici sã fie plãtiti din banii pãrintilor. Cred cã vom gãsi întelegere, pentru cã oricare pãrinte vrea sã-si stie copilul în sigurantã“, a declarat Daniela Suman, director al CNRV. Aceasta a spus, însã, cã încheierea unui asemenea contract ar presupune un angajament financiar substantial si cã, pentru elevii din corpul B si D, ar trebui sã colaboreze cu LPS.

La LPS ar fi liniste… Profesorul Petru Sandu, director al LPS, este de altã pãrere, în ceea ce priveste asigurarea ordinii în incinta curtii, în care se aflã cele douã institutii. „Eu nu am fost de acord cu propunerea colegei mele, de la CNRV. În ceea ce priveste ordinea în institutia noastrã, nu avem nici un fel de probleme. Avem un paznic, avem ofiter de serviciu 24 din 24 de ore. Noaptea existã doi pedagogi de serviciu. Ceva probleme am avut anul trecut, cînd închiriasem cîteva clase colegilor de la Liceul «Danubiana», care aveau la noi cursuri de Scoalã Postlicealã. Seara, fetele erau asteptate la iesire de tot felul de indivizi dubiosi, care ne-au creat probleme“, a spus Petru Sandu. Directorul LPS a propus colegei sale sã contribuie financiar la amenajarea unui chiosc de termopan si a unei bariere, în care sã fie un post de pazã permanent, priun care sã se controleze intrarea oricãrei persoane strãine în curtea scolii, dar mai ales sã se interzicã accesul oricãrei masini în curtea liceului. „Am rugat pe doamna directoare de la CNRV sã facã o sedintã cu pãrintii si sã-i roage sã nu se mai intre în curte cu masinile, pentru cã existã si riscul accidentãrii copiilor. Mai ales la clasele mici, pãrintii tin mortis sã-i ducã pe copiii pînã în clasã, ori acest lucru ne creazã probleme“, a declarat directorul LPS. Profesoara Ana Vlaicu, directorul Scolii Nr.5, a spus cã, dupã incidentul de la Bucuresti, s-a discutat cu toate colectivele de elevi si cã s-au luat mãsuri suplimentare de pazã. „Noi am avut norocul sã angajãm în postul de paznic un fost angajat al unei firme specializate, care stãpîneste si modul de supraveghere si preîntîmpinare a oricãrui incident. Acesta îsi desfãsoarã serviciul în orele de vîrf, respectiv de la 11 la 19, patrulînd la toate etajele, dar mai ales supraveghind, seara, iesirea de la cursuri a elevilor“, a precizat Ana Vlaicu. Si la Scoala „Mihai Eminescu“ s-au luat mãsuri suplimentare de întãrire a pazei, în sensul suplimentãrii acesteia cu încã o persoanã si a permiterii accesului elevilor numai pe la o intrare. Anul trecut, la aceastã unitate scolarã, doi derbedei au pãtruns în incintã si l-au bãtut pe paznicul care le-a cerut sã pãrãseascã unitatea. Directorii de scoli recunosc cã problemele cele mai mari intervin la iesirea de la cursuri si dupã orele 17, cînd în curtea scolilor se adunã „gãstile de cartier“, formate, de regulã, din fostii elevi ai scolii, ce au avut probleme de disciplinã. Prin pozitia sa izolatã, Colegiul Tehnic „Danubiana“ a recurs de mai mult timp la angajarea unei firme de pazã, care asigurã securitatea elevilor în incinta scolii. (FOTO: Asigurarea securitãtii elevilor în scolile romascane „pune pe jar“ pe directori)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending