Contactează-ne

Prima pagină

„Acesta e cel mai teribil conflict de muncă din Învățământ!”. Greva dascălilor continuă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ședința de Guvern de duminică, 11 iunie, liderul Gabriel Ploscă nu poate spune dacă greva va înceta sau nu ■ la Neamț, continuă protestul circa 3.600 de cadre didactice, personal auxiliar și nedidactic ■ Guvernul a venit cu o nouă ofertă de creșteri salariale ■

După ce în seara zilei de sâmbătă, 10 iunie, s-au transmis de la București liderilor de sindicat din teritoriu ultimele propuneri ale Guvernului, prin care se dorește încheierea grevei generale din Educație, duminică, 11 iunie, de la ora 10.00, a avut loc o ședință a legislativului țării. Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații referitoare la decizia de a pune capăt grevei generale.

A anunțat ultima ofertă guvernamentală: 25% creștere salarială, 1.500 lei anual  pentru personalul didactic de predare și auxiliar (sume pentru formarea profesională în luna octombrie până în 2027 pentru personalul didactic) și 500 lei anual pentru personalul nedidactic, tot eșalonat până în 2027 și 50% în prima tranșă, din noua grilă de la 1 ianuarie 2027.

A mai fost agreat faptul ca procentul de 40% din vechea ordonanță să crească la 50%, începând cu 1 ianurie 2024. Această ofertă, însă, este condiţionată de un anunţ privind încetarea grevei generale a profesorilor. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Gabriel Ploscă, care este și vicelider național al federației, declarat, pentru Monitorul, următoarele:

„Din păcate nu noi, liderii de sindicat decidem încheierea conflictului de muncă și încetarea grevei, ci colegii care se află de 3 săptămâni în grevă. Vineri, 9 iunie, se aflau încă în grevă 3.600 de colegi, dintre cei 4.700 care au semnat în 22 mai pentru acest lucru. Sunt lider de sindicat de 15 ani, din 2008. Am prins și alte greve, în care am stat și șase săptămâni.

Dar atâta încrâncenare ca la acesată grevă nu am văzut. Acesta este, cu adevărat,  cel mai teribil conflict de muncă din ultimii 15-20 de ani, pentru că paharul nemulțumirilor a dat pe-afară. Această grevă nu e despre cum dai despre salarii, ci și despre demnitatea cadrului didactic, pe care nu-l poți, de ani de zile, plăti cu doar «doi lei». Nu ne mai putem mulțumi cu firimiturile aruncate de cei de la Putere de ani de zile.

La acestă criză gravă s-a ajuns și pentru că, de ani de zile, legile în România nu sunt respectate de cei care le fac și susțin demagogic că Educația e prioritate națională”, a declarat Gabriel Ploscă. Acesta mai spune că se vorbește despre un program de recuperare a orelor pierdute și de plată a acestora dacă greva va înceta.

„Să fim realiști, nimeni nu dă nimic gratis în țara asta. Cum s-ar putea recupera orele pierdute, cum se va putea încheia situația școlară e treaba conducerilor de școli, nu a noastră, a sindicatelor. Nu noi dăm soluții. Cert este că dacă un singur profesor nu încheie media la obiectul său, elevul respectiv rămâne cu situația școlară neîncheiată.

Noi vrem să vedem draftul ordonanței de urgență a guvernului, care include solicitările noastre pentru că, după atâția ani de experiență, cu toate guvernările nu mai avem încredere în promisiunile mincinoase ale decidenților politici”, a mai afirmat Gabriel Ploscă. Spune că abia luni, 12 iunie, se va ști dacă greva generală încetează și oamenii se întorc în sălile de clasă pentru a încheia situația școlară a elevilor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunța pentru luni, 12 iunie, o nouă ședință de Guvern, iar Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că în ordonanța de duminică, 11 iunie, sunt stipulate trei măsuri importante. Una se referă la echivalarea probelor de competențe la Bacalaureat cu mediile din liceu, care s-a mai practicat în perioada epidemiei de coronavirus.

Elevii se vor prezenta doar la probele scrise, din calendarul inițial. A doua măsură se referă la susținerea examenului de titularizare în învățământ, doar cu proba scrisă, din cauza faptului că inspecțiile la clasă nu au putut fi făcute, din cauza grevei. Cea de a treia măsură se referă la anularea Evaluării sistemice la clasa a VI-a. Probele scrise la Evaluare Națională rămân în calendarul inițial: 19 iunie probă scrisă la Limba și literatura română și 19 iunie, probă scrisă la Matematică.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending