Contactează-ne

Actualitate

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, omagiat la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 6 iulie, omul de cultură va împlini un secol de viață ■ academicianul este legat de Roman prin copilăria petrecută în casa bunicului, Mauriciu Riegler, fost primar al Romanului în perioada 1905-1907 ■ în 2012, distinsul academician a fost declarat Cetățean de onoare al Romanului ■

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, l-a omagiat pe academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, care, peste puțin timp, pe 6 iulie 2023, va împlini venerabila vârstă de 100 de ani. După o rugăciune de mulțumire pentru toate binefacerile primite de-a lungul unui secol de viață, IPS Ioachim i-a conferit distinsului om de știință Medalia Jubiliară a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Aceasta a fost emisă la marcarea a 600 de ani de la atestarea documentară a instituției. În curtea Arhiepiscopiei a avut loc o slujbâ religioasă la care au participat un sobor de preoți și câțiva mireni. De remarcat lipsa de la ceremonii a autorităților publice locale. Totuși, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al primăriei, Dragoș Toma, edilul șef l-a întâlnit pe Constantin Bălăceanu Stolnici.

S-a petrecut la sediul Protopopiatului Roman, unde a avut loc o întâlnire restrânsă, prilej de a-l saluta și a-i oferi un coș cu flori. Conform datelor biografice Constantin Bălăceanu Stolnici s-a născut pe 6 iulie 1923, la Bucureşti. Este descendentul unei familii nobiliare române cu originile în secolul al XIII-lea, căreia, în secolul al XVII-lea, Aula imperială vieneză (Leopold I) i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German şi i-a concesionat stema.

Viitorul academician s-a bucurat încă din copilărie de o educație culturală aparte. După absolvirea, în anul 1941, a Liceului „I.C. Brătianu” din Pitești, în perioada 1941-1947 urmează cursurile Facultății de Medicină din București. Familia din care provine are o istorie fabuloasă, mulţi dintre înaintaşii săi fiind personaje importante, mai ales în politica vremii, care au influenţat puternic istoria României. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând la faţă mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă.

Un alt ilustru înaintaș al al academicianului, boierul Emanoil Bălăceanu, a contribuit la înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni“, primul experiment socialist de la noi. Constantin Bălăceanu Stolnici, legat de Roman prin vacanțele petrecute la bunicul matern, Mauriciu Riegler, fost primar al Romanului în perioada 1905-1907, este considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al familiei Bălăcenilor.

Este autor şi coautor a peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 28 de cărţi şi monografii din diferite domenii: medicină, cibernetică, istorie şi antropologie, fiind profesor asociat la numeroase universităţi de renume din Anglia, Brazilia, Spania şi Franţa. Este membru al Adunării Naţionale şi al Consiliului Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi Preşedinte al Societăţii Ateneul Român. De-a lungul timpului, ca o recunoaştere a întregii activităţi, a primit numeroase premii şi distincţii.

A fost decorat cu medalia Crucea Patriarhală, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Pefect lucid, dar vizibil slăbit de bătrânețe, Constantin Bălăceanu Stolnici a evocat anii copilăriei la Roman și a mulțumit preacuvioasei Parascheva și lui Dumnezeu pentru tot ce a făcut pentru el în cei 100 de ani de viață pământească, declarându-se un om fericit.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending