Actualitate
Abuzuri cu nemiluita împotriva copiilor
■ a fost dat startul campaniei intitulate ”19 zile de activism pentru prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor” ■ această campanie va avea loc în perioada 1-19 noiembrie 2024 în 37 de unități de învățământ și centre de plasament din Neamț ■ campania este dedicată ”Zilei Mondiale de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor”, marcată pe 19 noiembrie, dar și ”Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, serbată pe 20 noiembrie ■ numărul total al cazurilor de abuzuri de toate tipurile asupra copiilor în Neamț a fost de 493 în 2024 față de 596 în anul 2023 ■ în școlile din Neamț există două cadre didactice în curs de cercetare acuzate fiind de abuzuri sexuale asupra elevilor și un caz trimis deja în judecată ■ profesorul de muzică din Răucești, cercetat pentru asemenea infracțiuni a fost arestat preventiv
Teoretic abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși copii, Legea 272/2004 privind protecția copiilor încercând să clarifice aceste aspecte și să ofere suportul legal pentru a identifica și stopa comportamentele abuzatoare asupra copiilor.
DGASPC Neamț, în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative (FICE) România, au dat startul campaniei intitulate „19 zile de activism pentru prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor 1-19 noiembrie 2024”, care va avea loc în 37 de unități de învățământ și centre de plasament din Neamț. Campania este dedicată Zilei Mondiale de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor, marcată pe 19 noiembrie și Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, serbată pe 20 noiembrie, dată la care a fost adoptată în 1989 Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.
Tema campaniei de anul acesta este: ”Să punem capăt abuzului, exploatării traficului și tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor”:
La finalul campaniei, pe 20 noiembrie, clădirea administrativă a DGASPC Neamț din Piatra Neamț va fi iluminată în albastru, culoare simbol pentru Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. În aceeași zi, DGASPC Neamț va organiza și acțiunea „Porți Deschise“ la care sunt invitați toți cei care doresc să vadă condițiile oferite în centrele rezidențiale și de zi pentru copii și copii cu dizabilități, și unde pot afla mai multe despre importanța respectării drepturilor copiilor și despre consecințele abuzurilor.
Număr îngrijorător de copii abuzați
Instituția județeană a emis și un comunicat de presă prin care subliniază evoluția fenomenului în general și în județul Neamț în special. Astfel, după forme de maltratare în anul 2024 s-au înregistrat 47 cazuri de abuz fizic, față de 41 în anul 2023. Tot în acest an s-au înregistrat 185 cazuri de neglijare a copiilor, în scădere față de 278 în anul 2023.Evident că cea mai gravă formă este abuzul sexual împotriva minorilor, anul acesta fiind gestionate la Neanț 45 de cazuri, față de 58 cu un an înainte, Numărul cazurilor de abuz emoțional înregistrate anul acesta este și el în scădere, adică 128 cazuri anul acesta, față de 150 în 2023. O mare problemă o constituie periodicitatea cu care sunt dați dispăruți copiii. În 2024 au fost raportați și dați în urmărire generală de către Poliție un număr de 27 de copii, mai multți ca anul trecut când au fost raportați 18 minori dispăruți. Delicvența juvenilă este și ea în creștere. Dacă în 2023 polițiștii au cercetat 28 de cazuri de comportament delicvent, anul acesta organele judiciare au în instrumentare 39 de cazuri de comportament delicvent juvenil. O altă componentă statistică e abuzul instituțional al copiilor, anul acesta fiind cercetate 4 cazuri, față de 7 în 2023. DGASPC Neamț s-a ocupat și de repatrierea a 6 cazuri de copii în 2024 și a 12 cazuri în 2023.Conform legii, Serviciul Public de Asistență Socială organizat la nivelul municipiilor și orașelor îndeplinește în domeniul protecției copilului o serie de atribuții, stabilite prin lege, printre care și aceea de a realiza activitățile de prevenire a separări copilului de familie, identificarea și evaluarea situațiilor care impun acordarea de servicii în astfel de cazuri.
Abuzul sexual și exploatarea sexuală, frecvente la copii
Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra faptului că în aproape 10% dintre cazurile de abuz, neglijare şi exploatare comise asupra copilului în perioada ianuarie-septembrie 2023 a fost vorba despre abuz sexual şi exploatare sexuală, conform Agerpres. Este vorba despre un număr total de 13.340 de cazuri, dintre care 1.192 au fost cazuri de abuz sexual, iar 31 de cazuri de exploatare sexuală. Totodată, dintre cele 1.192 de cazuri, 1.062 au reprezentat abuzuri sexuale asupra fetelor, așa cum reiese dintr-un comunicat transmis de organizaţie.
Cele mai grave abuzuri sunt însă cele care se petrec în școală, acolo unde cadre didactice cărora le sunt încredințați copiii spre educare au comportamente deviante, abuzând sau hărțuind sexual copiii. Conform unor surse din cadrul Inspectoratului Școlar, în Neamț instituția are în evidență 2 persoane aflate în cercetare și unul trimis în judecată. În acesată perioadă cadrele didactice aflate în asemenea situații nu au acces la ore, în conformitate cu art. 209, aliniat 6 din Legea educației Naționale din 2023. Potrivit aceluiași act normativ în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute de abuz asupra minorilor, pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, elevii, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale. În conformitate cu Legea educației la începutul fiecărui an școlar cadrele didactice trebuie să prezinte un certificat de integritate comportamentală, cadrele didactice desfășurând alte activități:de secretariat, la bibliotecă, activități administrative etc, pentru a-și primi salariul. Orele pe care un asemenea cadru didactic trebuie să le presteze la catedră sunt date spre suplinire cadrelor didactice din școală pe toată perioada cercetării și, eventual, procesului.
Este de notorietate ultimul scandal apărut pe acestă temă în spațiul public nemțean, când nn profesor de muzică din Răucești este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Cadrul didactic i-a trimis unuia dintre elevii săi, în vârstă de 14 ani, mesaje cel puțin indecente, prin care i-a făcut acestuia propuneri cu tentă sexuală. Conform unui comunicat de presă al IPJ Neamț la data de 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la imobilul bărbatului, în vârstă de 49 de ani, din localitatea Răucești.Acesta este cercetat pentru fapte de corupere sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, în formă continuată. În urma percheziției domiciliare, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe mijloace de probă, de interes în prezenta cauză.
Față de persoana în cauză a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore, urmând ca la data de 5 noiembrie a.c., acesta să fie prezentat Instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Polițiștii fac, cu acest prilej, apel la orice persoană, posibilă victimă a cadrului didactic, să sesizeze Inspectoratul de Poliție Județean Neamț sau cea mai apropiată unitate de poliție.
Inspectoratul Școlar Județean Neamț transmite că profesorul este suspendat de la catedră, bucurându-se de prevederile legale amintite. Chiar dacă nu a predat, având contractul suspendat în toate cele trei unități de învățământ unde preda ore de muzică, profesorul s-a prezenat până luni, 4 octombrie la școală, desfășurând activități adiacente, fără a intra în contact cu elevii.
Se mai știe că la cercetarea precedentă, în anul 2018, în Consiliul de Administrație al școlii s-a votat pentru desfacerea contractului de muncă al dascălului în cauză. Cum votul a fost secret, rezultatele acestuia au fost nefavorabile propunerii, așa că profesorul a rămas să predea la clasă elevilor, chiar dacă asupra sa plana suspiciunea că le face avansuri sexuale minorilor.
-
Actualitate14 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul săptămânii politice