Prima pagină
Aberațiile din domeniu îi scot și pe farmaciști în stradă

■ în fața Guvernului se va organiza un miting de protest al farmaciștilor ■ aceștia vorbesc de aberații legislative, meseria fiind „Cenușăreasa” sistemului medical ■ în Neamț sunt 339 farmaciști, din care 9 în cele de spital ■ asistentul medical farmacist e încadrat ca personal sanitar, în timp ce farmacistul cu studii superioare este catalogat ca personal sanitar auxiliar ■
La întrunirea de la sfârșitul săptămâni trecute a membrilor Camerei Federative a Medicilor (CFM), care a avut loc sâmbătă și duminică, respectiv 11 și 12 noiembrie, la Băile Felix, cei 34 de participanți, reprezentând sindicatele medicilor și farmaciștilor din întreaga țară, au fost discutae nemulțumirile breslei. Romanul a fost reprezentat de doctor Gabriela Popovici, președinta SINMED Roman.
Vicepreședintele CFM, Ioan Antofie, care este și președintele Sindicatului Național al Farmaciștilor (SNF) a anunțat că miercuri, 15 noiembrie reprezentanții farmaciștilor din sistemul de sănătate publică, afiliați diverselor sindicate vor participa la un miting de protest în Piața Victoriei, care se va desfășura între ora 11.00 și 13.00.
„Am început acest demers sindical, unul intitulat «Decență pentru farmaciști», îndeplinind procedurile legale pentru organizarea mitingului de protest de la București, care are drept scop valorizarea profesiei de farmacist, care în ultimul timp a scăzut din importanță la nivelul sistemului medical. Cauzele țin în primul rând de o legislație incoerentă.
Sperăm ca după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu să fie înțelese problemele sistemului. Profesia de farmacist este una liberală și trebuie recunoscută ca atare. Actul medical se încheie la farmacia cu circuit deschis, în cazul farmaciilor comunitare și la farmacia spitalului. Eliberarea medicamentelor înseamnă și indicații de utilizare în cadrul unui serviciu farmaceutic.
În 1998, la înființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) actul încheiat cu noi se numea contract de decontare a serviciilor farmaceutice. Din păcate, în 2001, sintagma aceasta a dispărut din acest contract și nu mai este valorizat acest serviciu prestat către populație. În acest moment se decontează doar medicamentele, serviciul prestat de farmacii fiind gratuit”, a declarat, pentru Monitorul, vicepreședintele CFM, farmacistul Ioan Antofie.
Farmaciștii angajați la stat sunt nemulțumiți de încadrarea profesiei în grila de salarizare, existând diferențe majore între retribuția unui farmacist angajat într-un spital și retribuția unui medic. „Dacă în 2016 un farmacist avea un salariu decent în raport cu un medic primar, respectiv 5.500 lei, în 2017, prin Legea 153 de salarizare a bugetarilor, au apărut inechități majore.
În România există 19.596 de farmaciști, din care 2000 în sistemul public, la care se adaugă și rezidenții din 2019 încoace. Din 2016 se fac demersuri pentru ca și profesia de farmacist să fie prinsă în grila de slarizare a noii legi, la categoria personalului sanitar. O aberație ce ține de sistemul de salarizare e faptul că asistentul medical farmacist e încadrat ca personal sanitar, în timp ce farmacistul cu studii superioare este încadrat ca personal sanitar auxiliar, ceea ce este de neconceput”, a adăugat Ioan Antofie.
Acesta mai spune că, din 1993, există ca specialitate profesia de farmacist clinician, care la ora aceasta nu este prinsă în organigrama spitalelor ca în țările UE, unde medicii lucrează în echipă cu farmaciștii, singurii ce cunosc contraindicațiile unui medicament. Președinta Colegiului Medicilor și Farmaciștilor Neamț, Ana Maria Stejar, precizează faptul că în județ există 339 farmaciști.
Ei lucrează în farmaciile cu circuit deschis și nouă în cele din spitale. „Sunt la curent cu problemele ridicate de domnul Ioan Antofie. Sunt juste și ne-am dori să fie rezolvate la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului. E adevărat că există multe probleme în sistem. Acum, din cauza grevei angajaților de la CNAS credem că vor exista întârzieri în decontarea rețetelor, ceea ce ne afectează din punct de vedere finaciar”, a precizat Ana Maria Stejar.

-
Actualitate2 săptămâni,
Iarna din aprilie. Ce spune prognoza meteo pentru următoarele zile
-
Actualitate2 săptămâni,
Premieră la Piatra-Neamț: Târg de Florii
-
Actualitateo săptămână,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Actualitateo săptămână,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Prima pagină2 săptămâni,
Greu, tare greu și cu ilfovenii de la Afumați. Ceahlăul a învins cu 2-1 FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Prima pagină2 săptămâni,
Agenția Anti-Doping, ce a „căutat” la CSM Ceahlăul. Clubul este singurul din provincie care a solicitat o astfel de întâlnire FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Surpriză maximă! La doar 13 ani, prins de polițiști într-o ipostază total nedorită