Actualitate
Abateri descoperite de Inspecția Muncii la firmele de dezmembrări auto
■ inspectorii de muncă au desfășurat un control tematic la 19 agenți economici ■ din cauza încălcării legislației au fost aplicate amenzi în cuantum de 55.100 lei, șapte avertismente și 35 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate ■
Conform unui comunicat de presă, în perioada 5-9 martie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a desfăşurat un control în cadrul Campaniei naţionale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile în ceea ce privește cerințele minime de securitate și sănătate în muncă și a celor privind încheierea contractelor de muncă, de către angajatorii din domeniul dezmembrării mașinilor.
Obiectivele acțiunilor au fost verificarea firmelor care activează în domeniul menționat, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă nemțeni au verificat un număr de 19 agenţi economici, la care s-au constatat o serie de deficiențe. Astfel, angajatorii sancționați nu au organizat activitatea de acordare a primului ajutor, în cazul unora nefiind asigurată dotarea locurilor de muncă cu truse sanitare. S-a mai constatat că nu la toți angajatorii au fost desemnați lucrătorii care asigură măsuri de prim ajutor.
Unii angajatori nu au făcut dovada efectuării controlului medical periodic de către medicul de medicina muncii, la termenul scadent. Pe de altă parte, nu toți agenții economici verificați au organizat activitatea de prevenire și protecție la nivelul unității și nu au asigurat autorizarea funcționării și a verificărilor periodice, conform prescripțiilor ISCIR a echipamentelor de ridicat.
Alți angajatori sancționați nu au asigurat echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor. O parte din angajatori nu au asigurat semnalizarea de securitate și sănătate în muncă la locurile de muncă. Au existat societăți de dezmembrare care aveau dosarele de personal incomplete sau angajatorul nu respecta obligația de a elibera o adeverință de vechime pentru salariați la încetarea activității.
În timpul controlului au fost găsiți și agenți economici care nu au respectat obligația de transmitere a datelor în Registrul General de Evidență a Salariaților (REGES), în termenul legal. Angajatorul nu respecta obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă, prestate zilnic, de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.
Alt angajator sancționat nu a putut face dovada aducerii la cunoștința salariaților a dispozițiilor regulamentului de ordine interioară. Urmare a încălcării legislaţiei în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă au fost aplicate 24 sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi, în cuantum de 55.100 lei şi 7 avertismente contravenţionale. Au fost dispuse și 35 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă