Contactează-ne

Prima pagină

A văzut moartea cu ochii. Bărbat mușcat de viperă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat de 60 de ani a fost mușcat de șarpe în zona Dealul Mărului ■ i s-a administrat ser antiviperin și este internat în Secția de chirurgie de la Spitalul Roman ■ DSP a dispus aprovizionarea cu ser antiviperin a spitalelor ■

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a anunțat faptul că, în cursul serii de 11 iulie 2024, la Centrul de Primiri Urgențe a venit, cu mijloace proprii, un pacient în vârstă de 60 de ani, cu plagă mușcată de șarpe.

„În jurul orei 23.00, s-a prezentat la CPU un pacient din Poienari mușcat de un șarpe în pădurea de la Gâdinți, fără ca pacientul să fi putut identifica tipul de șarpe care l-a atacat. Mușcătura a fost localizată la nivelul gleznei și pacientul prezenta edem și parestezii (furnicători, amorțeli – n.r.)”, a declarat Maria Andrici, managerul SMU Roman.

Bărbatului i s-a administrat ser antiviperin și i-a fost toaletată plăga. Pacientul a rămas internat pentru observații în Secția Chirurgie. Purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, Elena Sterpu, a anunțat fatul că încă de la incidentul anterior, când la unitatea sanitară din Roman, pe 19 mai, a fost nevoie de tratament adecvat pentru un tânăr de 22 de ani, mușcat de șarpe tot în zona Poienari, s-a dispus aprovizionarea cu ser antiviperin a unităților sanitare din județ.

„Serul este foarte scump, o doză costând peste 10.000 lei și are termen de valabilitate foarte mic. Ser antiviperin există la Spitalul Județean Neamț. În luna mai 2024, pacientul mușcat de șarpe a fost trimis la UPU Bacău, probabil dintr-o lipsă eficientă de comunicare între spitale”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Un alt caz de acest fel s-a petrecut, recent, pe Ceahlău, o persoană fiind ajutată să coboare de pe munte de către salvamontiști, ei acordându-i și primul ajutor. Reamintim faptul că problema aprovizionării cu ser antiviperin a spitalelor este una foarte discutată, mai ales în sezonul estival,  pentru că vaccinul antiviperin trebuie administrat în primele ore de la mușcătură.

Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături se întâmplă atunci când cineva o „deranjează”. Mușcătura cauzează reacții, astfel că, alergicii și cardiacii devin urgențe. Vipera comună este întâlnită la marginile pădurilor de foioase, în poieni însorite, dar și în interiorul pădurii unde se ascunde în covorul de frunze. Mai stă sub stânci sau în crăpăturile acestora.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending