Contactează-ne

Prima pagină

A trecut la cele veșnice o mare actriță care a jucat și la TT Piatra Neamț: Ileana Stana Ionescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vestea tristă a fost anunțată pe pagina de Facebook de actrița Alexandra Velniciuc ■ Ileana Stana Ionescu avea 87 de ani și se retrăsese de pe scenă în urmă cu 5 ani, după o carieră strălucită ■ din 1959, timp de 6 ani, a jucat a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț ■

În ultima zi a lunii iunie 2024, încă un „monstru sacru” al teatrului și cinematografiei românești, Ileana Stana Ionescu, a părăsit ”scena” vieții, la vârsta de 87 de ani, actrița aflându-se de ceva vreme în spital. Anunțul decesului a fost adus la cunoștința opiniei publice de către mai tânăra actriță Alexandra Velniciuc, care într-un mesaj de condoleanțe foarte scurt, a consemant pe Facebook: „Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul! Și datorită ei am ales această profesie!”.

Presa a preluat vestea tristă, subliniind rolul covârșitor al actriței în cinematografia și teatrul românesc. Conform enciclopediei Wikipedia, Ileana Stana Ionescu (FOTO – Romania TV) s-a născut la 14 septembrie 1936 la Brad, Hunedoara, având origini italiene după mamă. Viitoarea actriță a trăit de la 5 ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul. După absolvirea liceului a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în ”Școala femeilor”, de Moliere. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 la Teatrul Național din Bucureștiu, lucrând concomitent și în Televiziunea Română. A fost căsătorită cu actorul Andrei Ionescu, având împreună un fiu, pe Andrei Manuel Ionescu.

După Revoluție s-a implicat și în politică fiind aleasă în legislatura 2000-2004 ca deputat, reprezentând minoritatea italienilor din România, fiind membră în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama. A fost cunoscută publicului prin numeroase roluri jucate pe scena teatrelor la care a lucrat.

În cei 6 ani cât a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a interpretat rolul Emei și al Ancăi în piesa ”Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga, a jucat în ”Orfeu în infern”, de Tennessee Williams în regia lui Cornel Todea, rolul Lady Torrance; Lissette în ”Jocul dargostei și al întâmplării de Peier de Marivaux, regia Lucian Giurchescu. În 1963, interpreta rolul Celiei în ”Casa cu două intrări” de Calderon De la Barca, regia Gheorghe Jora.

În 1964 interpreta rolul Cherry din ”Stația de autobuz” de William Inge, în regia lui Ion Cojar. În același an juca și pe Concetta din ”Mizerie și noblețe”, de Eduardo Scarpeta, regia Cornel Todea. A mai interpretat Prostituata din ”Generalul și nebunul” de Angelo Vaghenstein, regia Cornel Todea, Katea din Povestea unei iubiri” de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu sau Manți din ”Nu sunt Turnul Eiffel”, de Ecaterina Oproie, regia Ion Cojar.

Alte zeci și zeci de roluri le-a interpretat pe scena Teatrului Național din București și pe cea a Teatrului de Stat din Brașov, a Teatrului ”Lucia Sturza Bulandra”, a Teatrului de revista ”Constantin Tănase”. A jucat roluri memorabile în piesele realizate la Televiziunea Română. În cinematografie a jucat filme ca: ”Merii sălbateci”, ”Un film cu o fată fermecătoare”, ”Drum în penumbră”, ”Păcală”, în serialul ”Un august în flăcări”, în ”Zidul”, ”Gloria nu cântă”.

Alte filme sunt ”Serenadă pentrui etajul XII”, ”Tufă de Veneția”, ”Eu, tu și Ovidiu”, ”Al patrulea stol”, ”Sinfur printre prieteni”, ”Dumbrava minunată”, ”Alo, aterizează străbunica”, ”Grăbește-te încet”, ”Pe malul stâng al Dunării albastre”,”Secretul lui Bachus”,”Cucoana Chirița”, ”Cuibul de viespi”, ”Secretul lui Nemesis”, Zâmbet în soare”, ”Chirița în Iași”, ”…escu”, Campioana”, ”Harababura”, ”Aici nu mai locuiește nimeni”, ”Sexy Harem Ada Kaleh”, ”Căsătorie imposibilă”(serial TV).

A mai făcut parte din distribuția peliculelor ”Milionari de weekend!, ”O soacră de coșmar”(serial TV), ”Păcală se întoarce”, ”Fetele marinarului”(serial TV), ”Iubire elenă” și rolul mamei primarului din ”Las Fierbinți”. A primit numeroase premii și distincții: Placheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice, 2001; Premiul de Excelență al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu: Premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuiește nimeni”, regia Malvina Urșianu, 1996.

Lor li se adaugă Premiul de interpretare feminină pentru rolul Coana Safta – „Anton Pann”, de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, 1995; Premiul special al juriului pentru întreaga activitate, 1985: Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică, 1976 – Festivalul Național de teatru pentru rolul Chiralina – „Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, regia Horea Popescu, 1969; Concursul republican pentru rolul Prostituata – „Generalul și nebunul” de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963. Ordinul național Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending