Contactează-ne

Actualitate

A şasea zi după… condamnare: Ionel Arsene a fost demis din funcţia de preşedinte CJ Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ionel Arsene, condamnat definitiv la o pedeapsă de şase ani şi opt luni de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost demis, prin ordin de prefect, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

Ordinul de prefect cu pricina, în exprimare tehnică “ordin privind încetarea mandatului de preşedinte”, a fost emis pe 16 martie, la şase zile după ce Ionel Arsene a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov.

Cum zice mucalit românul atunci când se referă la lucruri care se întâmplă… târziu , s-a întâmplat “a treia zi după Scripturi”, respectiv abia a şasea zi după… condamnare.

Fapt care a dat naştere la numeroase discuţii şi chiar acuze în spaţiul public. Adică de ce abia după atâtea zile se poate constata încetarea unui mandat, în cazul acesta de preşedinte de CJ, de la momentul în care a fost condamnat definitiv.

De ce? Pentru că… birocraţie. Pentru ca prefectul să emită ordinul “măreţ”, instanţa trebuie să transmită secretarului general al judeţului o copie dupăhotărârea de condamnare, secretarul trebuie să întocmească un referat – are pentru asta la dispoziţie un termen de 10 zile – şi abia apoi prefectul poate “ordona demiterea”.

Toată această încâlceală birocratică şi care ţine de comunicarea între instituţii a durat, în cazul lui Ionel Arsene, şase zile. Şase zile în care un preşedinte condamnat, nici măcar nu mai contează numele, rămâne liniştit, cel puţin în acte, şeful judeţului.

Credem că situaţia, evident absurdă, ar solicita de urgenţă o modificare legislativă.

Revenind la situaţia de la Neamţ, joi, 16 martie, prefectul Adrian Niţă a comunicat, după lupte seculare care au durat şase zile, că “urmare a faptului că au fost îndeplinite toate condițiile procedurale prealabile prevăzute de O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ în sensul că secretarul general al județului Neamț a inaintat astăzi institutiei noastre referatul constatator nr. 7927 din 16.03.2023, alături de toate înscrisurile din care rezultă motivul legal al propunerii, a fost emis Ordinul prefectului nr.96 din 16.03.2023 privind încetarea mandatului de presedinte al Consiliului Județean Neamț al domnului Ionel Arsene”.

Ca o informaţie… de culise, solicitarea pentru a fi comunicată secretariatului CJ sentinţa Curţii de Apel Braşov a fost făcută pe 13 martie. Adică, în sfârşit se potriveşte cu Scripturile, la trei zile după condamnare. E drept că la mijloc a fost şi un… sfârşit de săptămână, condamnarea fiind pronunţată vineri, 10 martie, iar solicitarea fiind formulată luni, 13 martie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending