Contactează-ne

Actualitate

A rămas cum s-a stabilit: Asaftei preşedinte CJ Neamţ. “Preşedintele a… fugit, trăiască preşedintele”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ion Asaftei este noul preşedinte, cu acte în regulă, al Consiliului Judeţean Neamţ, după şedinţa extraordinară de vineri, 17 martie.

El a obţinut această funcţie după ce majoritatea PSD, ALDE, PUSL, PRO România şi PMP a votat în acest sens, adică să îi ia locul fostului preşedinte Ionel Arsene, demis joi prin ordin de prefect, la şase zile după ce a fost condamnat definitiv.

Cum Asaftei a urcat de la rangul de vice la cel de preşedinte, un loc de vice a rămas vacant, dar el a fost imediat ocupat de social-democratul Adrian Păduraru.

Votul a fost unul lipsit de emoţii, mai ales că a fost supervizat de crema PSD Neamţ în frunte cu preşedintele interimar Daniel Harpa, secondat de parlamentarii social-democraţi.

Şedinţa nu a fost însă una lipsită, nu de emoţii neapărat, ci de o sămânţă de scandal. Consilierii liberali au absentat, cu excepţia liderului de grup Valentin Stavarache, care, deşi a fost prezent fizic, nu a dorit să semneze condica de prezenţă.

Şi a vrut să şi explice de ce, chiar în debutul şedinţei, dar nu a fost lăsat. Au urmat nişte momente ce ar fi putut evitate, în care secretarul judeţului – ajutat şi de microfon – s-a luat la întrecere cu liderul liberal, care poate vorbi mai tare sau… mai peste celălalt.

Până la urmă Valentin Stavarache nu a fost lăsat să vorbească şi i s-a spus că, nesemnând “prezenţa” înseamnă că nu e prezent în calitate de ales judeţean, ci doar de cetăţean. Iar cetăţenii pot vorbi… la “Diverse”. Adică la finalul şedinţei. Când… nici nu prea mai conta.

Valentin Stavarache a explicat însă jurnaliştilor de ce absentează colegii săi şi de unde provine supărarea sa. Convocarea pentru şedinţa extraordinară a fost făcută vineri după ora 12, pentru ora 14, iar colegii săi liberali, din Roman, Târgu Neamţ, etc, fiind la muncă nu au putut răspunde prezent într-un interval atât de scurt de timp.

Şi mai era supărat că, deşi se ştia de joi, 16 martie, de la conferinţa de presă a PSD, că vineri, la ora 14, va fi şedinţă, convocarea a fost făcută atât de târziu.

Pentru amatorii de “statistici”, de menţionat că la şedinţă au fost prezenţi consilierii USR, care nu au participat la vot când s-a pus în discuţie “promovarea” lui Asaftei, dar au avut o propunere de nou vice, în persoana Mariei Apostol. Însă, cu patru voturi, nu au avut, evident, nicio şansă în faţa coaliţiei majoritare, formată din 20 de aleşi.

Despre Luţca şi noul spital

De menţionat că după şedinţă a fost organizată şi o conferinţă de presă. Noul preşedinte, Ion Asaftei, a fost întrebat de reporterul Monitorul dacă, în noua “eră”, s-a schimbat abordarea referitor la situaţia de la Luţca, în sensul că dacă există acum deschidere pentru a fi realizat un pod provizoriu – din pontoane – până la finalizarea unuia nou.

A doua întrebare a vizat problema cofinanţării necesare pentru realizarea noului spital judeţean – cofinanţare în valoare de 88 de milioane de euro – sumă mare pentru posibilităţile financiare ale oricărui judeţ. Concret, întrebarea pentru preşedintele de la ALDE – formaţiune neaflată la guvernare – era dacă mizează pe sprijinul politic al PSD şi eventual al PNL pentru a obţine aceşti bani dintr-o sursă guvernamentală.

Răspunsurile date de noul preşedinte au fost… cum au fost, în sensul că referitor la Luţca a început să vorbească despre efortul, financiar şi nu doar, pentru a scoate din albie resturile podului prăbuşit, iar referitor la cofinanţarea noului spital a trecut spre a vorbi despre optimism şi a apelat la întrebarea retorică de ce nu ar miza pe sprijin pentru a obţine banii. Pe un raţionament cu nuanţe sofistice evidente, care ar fi că dacă s-au obţinut peste 200 de milioane de euro pentru spital prin PNRR, de ce nu am fi optimişti că vom obţine şi banii pentru cofinanţare. Tocmai pentru că s-au pierdut proiecte pe bani europeni pentru că unităţi administrative din ţară nu au reuşit să facă rost de banii de cofinanţare este răspunsul care ar trebui să mai tempereze optimismul avântat al noului preşedinte.

Noroc că i-a sărit în ajutor preşedintele PSD, Daniel Harpa, care a completat răspunsurile cu informaţii mult mai… la subiect.

Astfel, în rezumat, acesta a spus că la Luţca se doreşte obţinerea de fonduri pentru un pod definitiv – şi s-au făcut demersuri în acest sens, dar dacă se va constata că ar dura prea mult, s-ar putea relua discuţia privind realizarea unui pod provizoriu, iar cât priveşte cofinanţarea pentru noul spital sunt analizate mai multe variante, inclusiv un împrumut. Şi că da PSD va sprijini politic şi speră că şi PNL va face acest lucru.

După acest episod de la conferinţa de presă, în minte ne-a (re)venit o întrebare, uşor maliţioasă, şi anume: şi totuşi cine va conduce, “pe bune”, de acum înainte Consiliul Judeţean Neamţ?

Însă am alungat, din minte, întrebarea, că doar eram imediat după şedinţa ce consfinţise un nou preşedinte de judeţ. Vorba ceea, “preşedintele a… fugit, trăiască preşedintele”.

Cât despre fostul preşedinte care a fugit, el a fugit se vede şi cu respectul noului preşedinte, care a afirmat, la un moment dat pe parcursul şedinţei, că va continua proiectele predecesorului său, pentru care are un mare respect.

Ceea ce ar putea zgârâia uşor neplăcut timpanul unora dat fiind că e vorba totuşi de o persoană condamnată definitiv şi care la acest moment este fugară. Nu prea sunt acestea două elemente care să inspire respectul… tuturor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending