Prima pagină
A plecat la cele veșnice un fost deținut politic. În studenție fusese acuzat de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”

■ Dumitru Timofte, fost director la Școala Adjudeni, a decedat la vârsta de 90 de ani ■ în timpul studenției de la Facultatea de Medicină din Iași a fost condamnat la 5 ani de detenție ■ a trecut prin mai multe închisori, printre care și cea din Balta Brăilei ■ după reabilitare, a urmat Facultatea de Biologie ■
Un renumit dascăl nemțean, Dumitru Timofte, Mitică după cum îi spuneau prietenii, fost profesor de biologie, a fost condus, joi, 13 februarie 2025, pe drumul fără întoarcere. Avea 90 de ani și terminase Liceul „Roman-Vodă”, promoția 1954. De la profesorul Dan Blidirișanu am aflat că fostul coleg a fost student la Facultatea de Medicină din Iași.
Drumul său spre împlinirea visului de a deveni medic a fost întrerupt, cu brutalitate, de către comuniști care l-au condamnat la 5 ani de detenție politică. Născut la 29 septembrie 1935 în familia unui muncitor CFR-ist, în satul Stolniceni – Prăjescu, în fostul județ Roman, Mitică a început studiile universitare, dar în iunie 1958 Tribunalul Militar Timiș s-a deplasat la Craiova și l-a condamnat la 5 ani de detenție sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.
S-a spus că ar fi răspândit „zvonuri” în urma Revoluției din Ungaria din 1956, știindu-se că studenții de la Timișoara au protestat împotriva invaziei sovietice din Ungaria. Ulterior și alți colegi din toate centrele universitare ale țării s-au solidarizat. În cei 5 ani de detenție, studentul nemțean avea să fie încarcerat în mai multe din cele 44 de pușcării comuniste și 72 lagăre de muncă.
Dumitru Timofte avea să se întâlnească în închisoarea de la Salcia, din Balta Brăilei, cu un o parte din cei 7 elevi romanvodiști ridicați de Securitate în noaptea de 19 aprilie 1959, la ora 4 dimineața, acuzați și condamnați „pentru uneltiri împotriva statului și ridiculizarea marelui popor sovietic”.
În actul de acuzare, liceenii din Roman, minori la vremea aceea, au fost învinuiți de înfiiințarea unei asociații clandestine intitulată Asociația Științifică a Tinerilor Chimiști Amatori (ASTCA), întâmplări povestite de nepotul condamnatului Gerge Blidirișanu, în volumul lui Romulus Rusan, intitulat „Exerciții de memorie” (Academia Civică, 1997).
Profesorul Dan Blidirișanu a relatat, la slujba de înmormânatre a profesorului Dumitru Timofte faptul că, în închisoarea din Insula Mare a Brăilei, acesta s-a întâlnit cu doi dintre elevii romavodiști, Axinte Doru și Milică Cornel, fiind colegi de celulă. Ulterior reabilitării politice, Dumitru Timofte a urmat Facultatea de Biologie.
A devenit profesor și la un moment dat director al Școlii din Adjudeni, comuna Tămășeni. Iubitor operei Poetului nepereche, Mihai Eminescu, el însuși poet, profesorul a publicat două volume de poezie intitulate „Cartea gratis”, lansate pe 31 octombrie 2021 la biblioteca Școlii Adjudeni, în prezența actualei generații de dascăli ai școlii.
„Peste ani, devine profesor de biologie iubit de elevi, respectat de părinți și autorități. Prieten și coleg admirabil, devotat familiei până la sacrificiu, altruist, de o rară modestie. Din toată ființa își iubea țara și suferea pentru ea! Sufletist , iubitor de adevăr și dreptate, generos, nu a suportat impostura, abuzurile, nedreptatea, pe care le-a demascat în versurile sale.
Nonagenarul profesor Timofte și-a arătat decepția față de clasa politică actuală și îngrijorarea față de viitorul României”, a spus profesorul Dan Bliderișanu, care a fost impresionat și de gestul actualei directoare a Școlii Adjudeni, Corina Barcan, care a îngenunchiat în biserică, lângă scriul predecesorului ei, în timpul sjujbei de înmormântare, care a avut loc joi, 13 februarie, la Cimitirul „Eternitatea” din Roman.

-
Prima paginăo săptămână,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Actualitate2 săptămâni,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitateo săptămână,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz
-
Prima paginăo săptămână,
„Tartorul” Piedone, populism sau controale benefice? Kilograme de bijuterii confiscate și mari amenzi aplicate