Contactează-ne

Actualitate

A plecat la cele veșnice un cunoscut artist plastic nemțean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, pictorul Iosif Haidu a avut o prodigioasă carieră artistică și didactică

Familia, prietenii și discipolii anunță moartea, încă în plină putere de creație, a artistului plastic Iosif Haidu, la 71 de ani, în urma unui atac de cord. Născut la la 4 iunie 1952, la Făgăraş (Braşov) s-a stabilit la Roman. A absolvit Facultatea de Artă din Iaşi în 1977, iar din 1982 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

Iosif Haidu avea un  crez artistic pe care l-a transmis și celor din jurul său, care-i împărtășeau viziunile. „Arta nu este un seif misterios la care să existe acces folosind în timp, o singură cheie. Încercările artei de azi pretind o raportare deschisă, sensibilă, fără prejudecăţi, şi fără premeditări stilistice, în care sintezele asociative au rolul receptor esenţial.

O astfel de atitudine deschisă faţă de fenomene este însă aceea a omului preocupat de artă, care îşi construieşte permanent repere de raţiune, problematizându-şi, dacă este necesar, propriile puncte de vedere”, spunea Iosif  Haidu. Artistul era apreciat de critică ca fiind unul de mare și mereu surprinzătoare putere creativă, cu numeroase premii în țară și străinătate.

A participat de-a lungul carierei sale la numeroase expoziții individuale și colective, la tabere de creație. A scris cronici, articole, eseuri și studii de artă în presa locală, județeană și națională. A ilustrat cărți din domeniul literar, muzical, plastic și filosofic, lăsând în urmă inspirate lucrări de artă monumentală.

Între ele „Arc peste timp”, frescă (Clubul Copiilor Roman), „Miron Costin”, frescă (Colegiul „Miron Costin”); lucrări în muzee şi colecţii particulare din ţară şi străinătate în: Olanda, Franța, Germania, Cipru, Portugalia, Italia, Israel, Turcia, SUA. Dintre premii pot fi amintite cel de la Bienala Naţională de Artă „Lascăr Vorel” (2001), Premiul pentru 30 de ani de activitate pedagogică şi 25 de ani de activitate expoziţională (2009).

La creația sa artistică s-a adăugat, de-a lungul timpului, și o prodigioasă carieră didactică, artistul funcționând ca profesor la Clubul Copiilor din Roman, la Școala de Artă ”Sergiu Celibidache”, la Seminarul Teologic Ortodox ”Melchisedec Ștefănescu”. Despre artist, profesorul Constantin Adamovici și el un alt împătimit al artelor spunea că avea un har didactic deosebit fiind foarte căutat de discipolii săi, o parte dintre aceștia ajungând, la rândul lor,  artiști plastici apreciați.

Printre ei pictorul Cristinel-Ionel Prisacaru (profesor la Clubul Copiilor și CNRV), pictorul bisericesc Romică Ștefan, pictorii Cătălin Băluț, Mihai Percă sau preotul Cornel Paiu, pictor, poet, eseist, președinte al Asociației Culturale ”Clepsydra”. Prin Cenaclul ”Pro Arte”, al cărui fondator a fost, Iosif Haidu a revigorat arta plastică romașcană, fiind creatorul unei  școli de pictură, originală și puternică.

Ultima sa apariție publică a fost în 18 ianuarie 2023, când împreună cu Emil Nicolae a vernisat la ”Roman Art Gallery” expoziția ”Arcadie Răileanu”. Pictorul era căsătorit cu farmacista Lenuș Haidu. Corpul neînsuflețit al artistului este depus la capela Cimitirului Eternitatea, unde prietenii își pot lua rămas bun de el. Alături de familie, se ocupă de cele creștinești prietenul său, părintele Cornel Paiu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending