Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

A fugit din spital, a murit înghetat

Știre publicată în urmă cu

în data de

• instalarea iernii a adus si situatii nedorite în Neamt • un pacient internat în Spitalul Bisericani a fost gãsit înghetat în fosta fermã a unitãtii sanitare • astãzi, cursurile în scolile nemtene au fost anulate • au fost instituite restrictii de circulatie pe E 85 • un grav accident s-a produs la Gîrcina •

Zãpada cãzutã din abundentã si frigul instalat în Neamt au adus si primele situatii nedorite în judet. Un bãrbat, de 60 de ani, internat la Sanatoriul Bisericani, a fost gãsit decedat ieri, în jurul prînzului, într-o fermã dezafectatã ce apartine unitãtii. Bãtrînul a dispãrut din salon în noaptea de sîmbãtã spre duminicã, iar cadrele medicale au dat imediat alarma. Dupã cîteva ore de cãutãri, pacientul a fost gãsit la o distantã de aproximativ un kilometru de spital, în fosta fermã. Din verificãrile preliminare efectuate a reiesit cã bãrbatul suferea de o boalã la plãmîni în fazã terminalã. Se bãnuieste cã, fiind constient de acest lucru, a vrut sã-si punã capãt zilelor. Anchetatorii au concluzionat cã victima a decedat, cel mai probabil, din cauza frigului. „Regimul de la Spitalul Bisericani este unul semideschis, iar pacientii au posibilitatea sã se plimbe fãrã nici un fel de problemã. Din pãcate, anul trecut s-au înregistrat trei sinucideri prin spînzurare, în toate cazurile fiind vorba de bolnavi aflati în stadiu terminal“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun. Cadavrul bãrbatului a fost transportat la Serviciul de Medicinã Legalã, urmînd ca necropsia sã stabileascã cu exactitate care au fost cauzele decesului.

Se circulã în conditii de iarnã

Desi se circulã greu, pentru cã stratul de zãpadã e de circa 30 de centimetri si acolo unde nu au ajuns utliajele de deszãpezire deplasarea e destul de dificilã, nu s-au semnalat blocaje în trafic. Si trotuarele gem de nãmeti, duminicã dimineatã, prin Piatra Neamt, putine dintre ele fiind cît de cît curãtate, sansa de a deveni usor circulabile depinzînd de tãlpile pietonilor. Partea bunã este cã toate satele judetului erau, ieri, alimentate cu electricitate. Pentru a se asigura disciplina în trafic, în week-end politistii au intervenit si au verificat dacã autovehiculele erau echipate de iarnã. Au fost aplicate 53 de sanctiuni contraventionale (douã pentru lipsa pneurilor de iarnã si 51 alte abateri). Pe rîul Bistrita, zãporul s-a format doar la coada lacului, dar fãrã a reprezenta vreo problemã care sã sperie populatia din zonã. Desi pe alocuri, grosimea podului de gheatã ajunge la un metru si jumãtate, pentru cã se vãd si ochiuri de apã din loc în loc, zãporul nu necesitã decît supraveghere. Sectia Neamt a Drumurilor Nationale a actionat cu 19 lucrãtori si 18 utilaje pentru deszãpezire si rãspîndire de material antiderapant pe sectoarele de care rãspund, iar pe soselele judetene au intervenit 15 lucrãtori si 15 utilaje. În centrele pentru persoanele fãrã adãpost din Piatra Neamt, Roznov, Roman, Trîgu Neamt si Bicaz au fost cazate la sfîrsitul sãptãmînii 62 de persoane. Ieri, Inspectoratul Scolar a decis ca în toate unitãtile de învãtãmînt din judet sã nu se desfãsoare cursuri din cauza vremii.

Ambulanta a ajuns la solicitãri

Vremea rea din ultimele douã zile nu a pus probleme serioase cadrelor medicale de la Ambulantã. Autosanitarele au ajuns la toate solicitãrile, fiind cazuri unde au fost întîrzieri, toate din cauza conditiilor de trafic. „Nu am avut probleme majore, în sensul sã nu putem ajunge la vreo urgentã sau sã ne rãmînã masinile împotmolite în zãpadã. Se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile din judet, dar se circulã peste tot, nefiind pînã acum artere închise. Din fericire, nici numãrul de solicitãri nu a fost exagerat de mare, oamenii întelegînd cã este destul de dificil de ajuns la ei si nici nu am avut cazuri urgente, precum gravide ori dializati ce trebuiau dusi la spitale“, a precizat medicul Dorice Albu, managerul Ambulantei Nemt. Din fericire, nu au fost nici persoane care sã fi suferit de hipotermie ori degerãtiori din cauza statului prelungit în frig. Medicii le sfãtuiesc pe gravide, dar si pe cei care necesitã dializã sã sune la 112 din vreme, sã nu astepte pînã în ultimul moment, deoarece masinile circulã greu.

N-au fost probleme mari în zona Roman

De trei zile de cînd iarna s-a instalat, în Roman si zonã nu sînt probleme deosebite în ceea ce priveste cãile rutiere. „Conform planului de actiune pe drumurile judetene, se actioneazã în douã etape: de la 3 noaptea pînã la 7-8 dimineata, cînd oamenii se retrag pentru odihnã si alimentare si apoi la ora 14 se reiau traseele. În douã zile si jumãtate s-au folosit pe drumurile judetene 700 de tone de material antiderapant. De drumrile comunale se ocupã fiecare primar si nu ni s-au semnalat probleme“, a precizat Dan Manoliu, vicepresedintele CJ. Si pe strãzile Romanului s-a actionat în permanentã. Ionel Ciocan, directorul firmei Rossal, operatorul care realizeazã deszãpezirea în municipiu, a declarat cã pe 24, 25 si 26 ianuarie s-au împrãstiat pe strãzi 250 tone de material antiderapant si 10 tone de clorurã de calciu pe E-85. Nici pe drumurile nationale nu erau ieri probleme deosebite, dupã cum a sustinut Stejãrel Spiridonescu, sef Sectie Drumuri Nationale Neamt: „Se circulã normal, în conditii de iarnã, mai ales pe drumul national DN15D, Roman-Piatra Neamt, care, de regulã ne face probleme“.

Restrictii pe E 85 si accident la Gîrcina

Pe E85, politistii rutieri au restrictionat accesul autovehiculelor cu masa de peste 7,5 tone spre Bacãu începînd cu ora 10,30, întrucît drumul european era blocat la Focsani. Comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt, a declarat cã restrictia va fi ridicatã dupã ce situatia de la Focsani va fi rezolvatã. „În momentul în care drumul va fi deblocat la Focsani, vom ridica restrictia pentru autovehiculele de peste 7,5 tone“, a declarat ofiterul care se afla la fata locului pentru a gestiona situatia. „Un bucurestean, de 45 de ani, a provocat un accident rutier soldat cu rãnirea gravã a douã persoane. Evenimentul a avut loc sîmbãtã, 25 ianuarie, în apropiere de Gîrcina. Mugur P. conducea un Nissan si nu a adaptat viteza la conditiile unui carosabil acoperit cu zãpadã. Asa se face cã masina a derapat, dupã care s-a rãsturnat. Iliana P., de 70 ani si Elena M., de 62 ani, ambele din Valea Seacã, judetul Bacãu, pasagere în autoturism, au fost transportate la Spitalul Judetean, investigatiile medicale indicînd cã au suferit leziuni grave. Date fiind condiitile meteo, politistii rutieri vin în sprijinul soferilor cu o serie de recomandãri pentru un trafic sigur în conditii de iarnã. În primul rînd, oamenii legii recomandã limitarea pe cît posibilã a deplasãrilor. În cazul în care sînteti nevoiti sã folositi autovehiculele, politistii vã sugereazã sã adoptati o manierã calmã de conducere, fãrã bruscarea comenzilor si efectuarea manevrelor doar dupã o temeinicã asigurare. Utilizati în special frîna de motor si evitati sã efectuati depãsiri, care în asemenea conditii pot fi extrem de periculoase. Legea prevede cã atunci cînd vizibilitatea este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zãpadã ori polei, viteza nu trebuie sã depãseascã 30 de km/h în localitãti si 50 de km/h în afarã. Se mai recomandã mãrirea distantei în mers între vehicule si lanturi pe roti.

Articol la care au contribuit D. MURARU, S. TÃRNÃ, M. VASILACHE si F. ORDEAN

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Jandarmii si politistii sînt la datorie si de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cadrele celor douã instititutii vor fi în stradã pentru prevenirea evenimentelor nedorite

Jandarmeria si Politia Neamt au dispus intensificarea mãsurilor si suplimentarea efectivelor pentru asigurarea unui climat de ordine, sigurantã si liniste publicã, la nivel întregului judet, precum si pentru solutionarea operativã a sesizãrilor care vor veni în mini-vacanta dintre ani. „În perioada 30 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, jandarmii vor actiona zilnic, la nivelul judetului, pentru ca cetãtenii sã se poatã bucura de mini-vacanta prilejuitã de trecerea dintre ani în conditii de sigurantã si liniste publicã“, a declarat cãpitanul Marius Gãmãnut, purtãtor de cuvînt al Jandarmeriei Neamt. Pentru a preveni orice incidente ce ar putea tulbura ordinea publicã, precum si pentru descurajarea faptelor antisociale, jandarmii vor fi prezenti în stradã si vor patrula pe traseele de deplasare cãtre zonele unde se organizeazã evenimente, în zonele si arterele intens circulate, precum si în zonele aglomerate. De asemenea, ca urmare a afluentei de turisti, în aceastã perioadã Jandarmeria Montanã si-a suplimentat efectivele, fiind pregãtitã sã intervinã în situatii de urgentã, pentru salvarea celor aflati în dificultate. Inspectoratul de Jandarmi desfãsoarã în aceastã perioadã actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional, prin monitorizarea respectãrii legislatiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Jandarmeria recomandã persoanelor care participã la evenimente sã manifeste rãbdare, sã respecte indicatiile fortelor de ordine si sã evite implicarea în conflicte de orice naturã. În aceastã perioadã, pãrintii sînt rugati sã supravegheze cu atentie sporitã copiii, pentru a preveni eventualele accidente survenite în urma folosirii obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice. Cu ocazia trecerii în noul an, Jandarmeria Neamt ureazã tuturor un cãlduros La Multi Ani! În ceea ce priveste Politia, peste 500 de cadre, cu aproape 250 de autospeciale, vor fi la datorie în perioada mentionatã mai sus. Din totalul politistilor angrenati suplimentar, 400 sînt de la Ordine publicã, aproape 100 de la Rutier, iar restul de la Transporturi, Investigatii criminale, Investigarea criminalitãtii economice, luptãtori de la Interventia rapidã si de la Arme, explozivi si substante periculoase. Va fi monitorizat si traficul rutier, pe toate drumurile nationale, judetene si autostrãzi, pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea evenimentelor nedorite.

Citește știrea

Trending