Contactează-ne

Prima pagină

„A fost mereu un exemplu demn de urmat”. Arheologul Vasile Ursachi, nouă decenii de viață

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ istoricul a fost vizitat de primarul Laurențiu Leoreanu, care i-a oferit un tort, un coș cu flori și au vorbit cu fiica acestuia, Viorica, care locuiește în SUA ■ la 1 septembrie 1957, Vasile Ursachi a înființat Muzeul de Istorie din municipiul de la confluența Moldovei cu Siretul ■

În „vârtejul” zilelor de sfârșit de an, a trecut aproape neobservată ziua de naștere a doctorului în științe istorice, Vasile Ursachi, care pe data de 30 decembrie a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani. Marele om de cultură nu a fost uitat însă de primarul municipiului, Dan Laurențiu Leoreanu, care i-a făcut o vizită chiar de ziua acestuia.

„Am avut deosebita plăcere să fiu alături de domnul Vasile Ursachi la împlinirea a nouă decenii de viață. Doctor în științe istorice, arheolog, cercetător științific, cetățean de onoare al municipiului Roman, Vasile Ursachi merită toată stima și considerația noastră, pentru tot ceea ce a făcut pentru urbea noastră. Îl cunosc de când eram copil, a fost mereu un exemplu demn de urmat și tot timpul i-am purtat respect.

Am discutat și cu fiica dumnealui, Viorica ( prin WhatsApp – n.r.), care este stabilită în Statele Unite ale Americii, ceea ce  a adus un plus de emoție acestei zile de sărbătoare. Îi transmit încă o dată un sincer La mulți ani și multă sănătate!”, a consemnat, pe pagina de Facebook, primarul Dan Laurențiu Leoreanu.

Muzeograful Adrian Ciobanu, coordonatorul activității muzeale din municipiul Roman a declarat pentru „Monitorul” că, fără a face public evenimentul, din motive ce au ținut de respectarea  intimității vieții private a marelui arheolog, muzeografii de la Roman, care îi poartă un respect deosebit i-au transmis cuvenitele mesaje.

„Pentru noi, colegul Vasile Ursachi, rămâne întemeitorul Muzeului de Istorie, din care ulterior s-a desprins și Muzeul de Artă. Este un om care o viață întreagă a cercetat și a realizat săpături arheologice de mare valoare, materializate în colecții întregi. El este și cel care a inițiat ca la 30 martie să fie marcată Ziua întemeierii Romanului, prilej de a organiza ample manifestări științifice.

La 1 septembrie, când este marcată Ziua Muzeului, avem în vedere și marcarea personalității profesorului Vasile Ursachi. Așa cum știți, anul acesta clădirea principală a muzeului (Casa Nevruzzi) intră într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene și după finalizarea lucrărilor vom reorganiza toate colecțiile și atunci vom vedea dacă vom da numele domnului Vasile Ursachi, vreunei săli sau colecții.

De altfel și situl de la Brad este legat tot de numele său”, a declarat pentru „Monitorul” muzeograful Adrian Ciobanu, care a mai spus că, periodic, foștii colegi îl vizitează și se interesează de starea sa de sănătate. Vasile Ursachi s-a născut pe 30 decembrie 1934, la Hâvârna, Botoșani și este unul dintre cei mai apreciați cercetători științifici și arheologi de numele căruia se leagă înființarea la 1 septembrie 1957 Muzeul de Istorie Roman.

A absolvit Şcoala Pedagogică din Şendriceni – Dorohoi, iar între 1953 – 1957 a urmat cursurile Universităţii „Alexandru I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Istorie. Din anul 1986 este doctor în istorie, cu teza „Văleni – o mare necropolă a dacilor liberi”, lucrare pentru care a primit Premiul Academiei Române „Vasile Pârvan” în anul 1991.

Este Cercetător ştiinţific gradul I, expert în arheologie, membru de onoare al Institutului Naţional de Tracologie, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, al Institutului de Preistorie şi Protoistorie din Cluj-Napoca şi membru de onoare al Institutului de Arheologie din Iaşi.

A condus peste 20 de șantiere arheologice la Văleni, Aldești, Săbăoani, Roman – Cetatea Nouă a Romanului și Episcopie, Tămășeni, Brad, Pâncești, Bozieni. Printre cele mai importante lucrări ale sale pot fi menționate: „Cetatea dacică de la Brad- Zargidava (1995), „Roman – mic îndreptar turistic” (1977).

Mai sunt „Situl arheologic de la Brad” (1996), „Monografia arheologică-Săbăoani”, vol. I și II (2007-2010); „Episcopia Romanului – Cercetări arheologice” (2008); „Muzeul de Istorie Roman – 50 de ani (2007); „Așezarea dacilor liberi de la Simionești” (2013). Mai are și o serie de lucrări publicate în colaborare.

E vorba despre „Văleni – o mare necropolă a dacilor liberi”, de I. Ioniță și V. Ursachi(1988), lucrare care a primit Premiul Academiei Române. „Ghidul monumentelor din județele Bacău și Neamț”, care a apărut în 1971, este realizat de Vasile Ursachi și Vasile Căpitanu. A coordonat apariția „Istoriei orașului Roman 1392-1992”, editată de Societatea Culturală Roman 600 (1992), la marcarea a 600 de ani de la întemeierea Romanului.  Ursache este preşedintele Societăţii Culturale Roman- Muşat.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending