Prima pagină
„A fost lumină pentru elevii ei și va merge în lumină! Rămânem mai săraci, mai triști”. In memoriam, profesor Cristina Aruxandei
■ a fost condusă pe ultimul drum, acela fără de întoarcere, o îndrăgită profesoară, figură emblematică din categoria „Domnul Trandafir” ■ începând din 2025, Simpozionul Național „Incursiune în istoria învățământului românesc” va purta numele „Cristina Aruxandei”, inițiatoarea acestuia ■
Școala nemțeană a mai pierdut un valoros dascăl la disciplina Istorie. E vorba despre profesoara Aruxandei Cristina, care la doar 58 de ani a plecat să le vorbească îngerilor despre Homer, despre Ștefan cel Mare și Sfânt, despre Mihai Viteazu și despre oricare dintre figurile memorabile ale istoriei naționale și universale.
Vestea a căzut ca un trăsnet în comunitatea educațională nemțeană, fiind anunțată de colegii defunctei, membri ai Asociațiației Profesorilor de Istorie (APIN), care vorbesc despre aceasta ca despre un dascăl de vocație, profesor metodist al Inspectoratului Școlar, consilier la disciplina Istorie, inițiator de proiecte educaționale, director de școală.
„A fost lumină pentru elevii ei și va merge în lumină! Rămânem mai săraci, mai triști, pe măsură ce, mult prea devreme, pleacă dintre noi, colegi spre alte lumi”. Inspectorul școlar general, profesorul de istorie Ionuț Ciocoiu, abia își stăpânește emoțiile, găsindu-și cu dificultate cuvintele, atunci când vorbește despre colaborarea pe care a avut-o cu acest dascăl de excepție.
„De regulă, mi-e foarte greu să vorbesc în situații dramatice, de genul acesteia, dar pierderea colegei noastre, profesoara Aruxandei Cristina, de la Școala Gimnazială Vasile Alecsandri din Roman, a fost pentru noi, toți, un șoc. Știam că se află în concediu medical de ceva vreme, dar nimeni nu și-a închipuit că lucrurile sunt atât de grave.
Am avut în calitate de profesor de istorie, eu la Colegiul Roman Vodă și dumneaei la Școala Gimnazială Nr.1, o colaborare frumoasă, atât la nivelul municipiului Roman, cât și la nivel județean. Ne întâlneam la olimpiadele județene, pe parte de organizare și evaluare. Mi-e greu, mi-e foarte greu să vorbesc despre pierderea unei colege de un asemenea calibru profesional și uman.
Inspectoratul Școlar a fost reprezentat la ceremonia de înhumare de către colegul nostru, inspectorul de istorie, Mihai Giosanu, eu neptând participa din cauza prezenței la Târgu Neamț, într-o activitate importantă”, a decalarat inspectorul general Ionuț Ciocoiu. Cristina Șoimaru, președinta APIN Neamț a vorbit în aceleași cuvinte elogioase despre incredibila pierdere pe care disciplina Istorie o are, prin trecerea în neființă a profesoarei Aruxandei Cristina.
„A fost și va rămâne în memoria tuturor un profesor excepțional, din toate punctele de vedere. A fost coordonatoare a Cercului pedagogic pentru Roman și zonă. A fost vicepreședintă APIN. A parcurs o carieră profesională de excepție având toate gradele didactice. Este o piedere imensă pentru învățământul nemșean și național.
Colega noastră a fost inițiatoarea Simpozionului național Incursiune în istoria învățământului românesc, ajuns deja la ediția a XII-a. În unanimitate, noi, profesorii de istorie din Neamț, am decis că, începând din anul școlar viitor, acest proiect educațional să poarte numele de Cristina Aruxandei”, a anunțat profesoara Cristina Șoimaru.
Una din colegele de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, profesoara Roxana Pătrăuceanu, abia stăpânindu-și lacrimile, a evocat figura luminoasă a unei îndrăgite dăscălițe. „Am aflat despre această tragedie de pe pagina de WhatsApp a școlii noastre. Știam că se luptă cu o boală necruțătoare, de ceva timp, dar nu credem să se piardă în doar câteva luni.
Amândouă eram diriginte la clasa a VIII-a și am sunat-o înainte de banchetul copilor, să ne sfătuim despre modul în care poate fi organizat. Mi-a mărturisit atunci că nu va putea participa, pentru că nu se simte prea bine, dar că e cu întreaga ființă alături de dragii ei elevi. Vocabularul e prea sărac pentru a descrie sentimentele care ne încearcă la despărțirea pentru totdeauna de o colegă de talia Cristinei. Dumnezeu s-o ierte!
Iubea copiii cum numai un dascăl de excepție mai poate să iubească. Nici nu vreau să-mi imaginez cât de greu le este soțului, și el profesor și fiului lor, Vlad, medic rezident la Iași”, a mărturisit Roxana Pătrăuceanu. Își amintește despre o discuție pe care a avut-o la începutul anului școlar trecut, când cele două își aminteau că au pășit pragul cancelariei Școlii „Alecsandri” exact în anul Revoluției, în 1989 și că urmau să-și încheie activitatea didactică în 2025. Drum lin către stele, minunată dăscăliță!
Lasă un răspuns
-
Actualitate8 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani
Marinela Codreanu
25 iulie 2024 at 12:03 AM
Odihnă veșnică! Marinela