Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

A DOUA REVOLUTIE PORTOCALIE

Știre publicată în urmă cu

în data de

• peste 40.000 de oameni s-au adunat în Piata Unirii din Iasi pentru a-l sustine pe presedintele ales • PD Neamt s-a întrecut pe sine în mobilizarea simpatizantilor locali: 4.600 de oameni în 20 de autocare, 40 de microbuze si cam 250 de autoturisme, plus Fanfara „10 Prãjini“ • „Traian Bãsescu este primul presedinte care a coalizat pentru prima datã toti hotii în aceeasi barcã“, a declarat Marius Rogin • „Sã meargã pe 19 mai la referendum si sã voteze Nu demiterii“, este mesajul Elenei Udrea pentru pro-bãsescienii din Neamt •

Iasi, capitala Moldovei, a gãzduit duminicã cel de-al patrulea miting din agenda Partidului Democrat de sustinere a presedintelui Traian Bãsescu pentru referendumul din 19 mai. Traian Bãsescu a adunat în Piata Unirii peste 40.000 de oameni, din toate colturile tãrii. Cam 10% din simpatizantii presedintelui au fost nemteni, mobilizati de filiala Neamt a Partidului Democrat. Deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt, a declarat cã 4.600 de oameni au plecat din judet sã-si sustinã presedintele. În fata multimii înarmate cu steaguri portocalii, pancarte cu mesaje de sustinere si esarfe oranj, Traian Bãsescu si-a fãcut aparitia ca „presedinte ales“ si nu suspendat, a acuzat legãtura dintre oligarhie si cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa si a vorbit despre necesitatea unei noi Constitutii care sã serveascã interesele cetãtenilor.

Caravane democrate

Plecarea membrilor si simpatizantilor PD Neamt a început duminicã pe la prînz. Conducerea organizatiei judetene s-a angajat cã va pune la dispozitia doritorilor mijloace de transport si s-a achitat de sarcinã cu brio. 20 de autobuze, 40 de microbuze si 250 – 300 de autoturisme au plecat din Neamt spre Iasi, ocupate cu oameni care strigau cã îsi vor presedintele înapoi. Parbrize si oglinzi au fost împodobite cu imagini ale lui Traian Bãsescu, cu mesaje „Votãm NU demiterii presedintelui pe 19 mai“, cu esarfe si steaguri portocalii arborînd sigla Partidului Democrat. Alaiul PD Neamt a ajuns printre primele la destinatie, fiind devansat doar de ieseni. Organizatii democrate din Dochia si Tîrgu Neamt au ocupat loc în fatã, avînd astfel ocazia de a-l vedea pe Traian Bãsescu ochi în ochi. Ceilalti democrati nemteni si-au ocupat zone diferite în scuar. În mai putin de o orã, Piata Unirii a devenit o mare portocalie, din care se ridicau fluturînd baloane albe si portocalii inscriptionate cu stampile de vot puse pe Nu, steaguri PD, pancarte de pe care Traian Bãsescu îndemna tot românul „Aratã-le cã tu ai puterea. Voteazã NU demiterea“, mesaje de sustinere pentru presedintele suspendat, critici la adresa parlamentarilor care l-au suspendat pe Bãsescu, „Comuna Dochia, jud. Neamt voteazã pentru presedintele Traian Bãsescu“, „Noi sîntem poporul, nu 322!“, „Bãsescu, nu uita, Iasiul e de partea ta!“, „NU celor care jignesc poporul“, „Super Bãse“ si „Bãse e cool“ (avatarul grupurilor de tineri prezenti la miting). „Nu stiu dacã este cea mai numeroasã delegatie, dar Partidul Democrat are aici 4.600 de sustinãtori din judetul Neamt. Este unul dintre judetele care a reusit sã transporte multi oameni. Problema nu a fost cu numãrul de membri care au vrut sã vinã, ci de capacitatea de a-i transporta pînã la Iasi. Cred cã în aceastã piatã sînt cam 50.000 de oameni. Atît eu, cît si Partidul Democrat sustinem candidatura domnului Bãsescu si ne dorim o revenire cît mai rapidã a domniei sale la Cotroceni“, a declarat Marius Rogin, presedintele PD Neamt. În primele zeci de minute, Fanfara „10 Prãjini“ dusã de deputatul Rogin pentru o atmosferã pur nemteanã si-a fãcut datoria. Multimea adunatã striga la concurentã cu trompetistii: „Bãsescu Da, votãm Nu demiterea“, semn cã sustinãtorii presedintelui sînt mai inteligenti decît legea întortocheatã si au înteles cã trebuie sã voteze Nu dacã îl vor pe Bãsescu presedinte.

Elena Udrea pentru nemteni: „Nu demiterii presedintelui“

Mitingul de sustinere a lui Traian Bãsescu a început pe ritmul alert al trupelor Ro-Mania, Voltaj si Morometzii. În tot acest timp, au ajuns în Piata Unirii nume grele ale Partidului Democrat: Radu Berceanu, Adriean Videanu, Cezar Preda si, nu în ultimul rînd, Elena Udrea, cunoscuta sustinãtoare blondã a presedintelui Bãsescu. Aflatã în apropierea deputatului Marius Rogin, aceasta a transmis un mesaj pentru pro-bãsescienii de la Neamt: „Sã meargã pe 19 mai la referendum si sã voteze Nu demiterii. Nu demiterii presedintelui!“. „Traian Bãsescu a fost acuzat cã a dezbinat clasa politicã. Nu este adevãrat! Traian Bãsescu este primul presedinte care a coalizat pentru prima datã toti hotii în aceeasi barcã! PD este alãturi de presedintele Traian Bãsescu fãrã rezerve si s-a pus cu totul la dispozitia lui. Traian Bãsescu a fost suspendat împotriva deciziei Curtii Constitutionale si nu e putin lucru cã în momentul de fatã acesti 322 de parlamentari ce formeazã coalitia neagrã au lãsat în coadã de peste rezultatul referendumului. Ne aflãm la un moment de rãscruce în istoria poporului român, care va trebui sã decidã directia pe care o va urma aceastã tarã. Oamenii vor întelege cã Traian Bãsescu îi reprezintã, cã Traian Bãsescu sînt chiar ei. Eu am votat împotriva suspendãrii presedintelui. Ei, dacã sînt împotriva reîntoarcerii României la dieta comunistã pe care am suportat-o mai bine de 50 de ani, vor vota pe 19 mai împotriva demiterii presedintelui. Puterea este, asa cum spune si presedintele, în mîinile lor, a fiecãrui cetãtean român“, a declarat deputatul Marius Rogin.

Moldova-i fruncea

Voltaj cîntã „Mi s-a pus pata pe tine“, dedicatie specialã pentru cei 322 de parlamentari anti-prezidentiali. Lîngã scenã, Bãsescu este asteptat sã aparã de Videanu, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Berceanu, precum si de figuri notorii din PLD. La 17.25 fix, Traian Bãsescu îsi face aparitia în Piata Unirii, iar multimea începe sã freamãte, scandîndu-i numele. De pe scenã, vornicelul îi roagã pe tinerii cocotati pe statuia lui Cuza din mijlocul pietei sã coboare, ca sã evite incidentele neplãcute. Morometzii cîntã „Cere-ti drepturile“ si „România, trezeste-te!“. Traian Bãsescu nu poate sta locului, spre disperarea sepepistilor, si se apropie de multime. Strînge mîini, zîmbeste, salutã pe toatã lumea. Din boxe curge imnul Partidului Democrat: „Vîntul bate, apa trece…“. Pe scenã urcã democrati, liberal-democrati si Traian Bãsescu cu sotia de mînã. Stolojan fluierã acordurile imnului PD, Cristian Boureanu nu-i stie versurile, Raluca Turcan îl fredoneazã, Flutur îl cîntã din toti rãrunchii, Berceanu mimeazã un dans. Emil Boc preia microfonul: „Lãsati steagurile jos, sã ne vadã si Geoanã, si Tãriceanu, si Voiculescu si toatã tara cîti sîntem aici pentru a-l sustine pe Traian Bãsescu“. Rînd pe rînd, tin discursuri cîte un democrat si cîte-un peledist. Videanu vorbeste de alegeri anticipate. Flutur îi îndeamnã pe „moldovenii lui dragi“ sã dea startul „celei de-a doua revolutii portocalii“. Vasile Blaga vorbeste despre securistii din PNL si despre „guvernul dat de Geoanã si Hrebenciuc în antreprizã lui Tãriceanu si PNL“. Stolojan spune cã Moldova s-a întrecut pe sine cu acest miting. În acorduri de Ciuleandrã, Traian Bãsescu trage adînc aer în piept, îsi priveste fanii, se încarcã tot cu energia transmisã de ei si ia cuvîntul. Explicã de ce a ales Ciuleandra: este cîntecul care reprezintã sufletul poporului român.

„Nu am încãlcat Constitutia!“

„Dincolo de respectul pentru români s-au gãsit 322 care au crezut cã îi pot umili pe oameni nerespectîndu-le votul si ambitia. Au uitat sã întrebe poporul român ce vrea. Comportamentul lor a fost specific celor de dinainte de Revolutie. Au uitat cã românii în 17 ani au învãtat douã lucruri fundamentale. Unu: puterea este a lor. Doi: nu permit nimãnui sã decidã pentru ei. Niciodatã un politician care va dispretui poporul nu va reusi sã-l conducã“, a spus presedintele suspendat, reiterînd faptul cã el se sprijinã pe popor. „La 19 mai, toti acestia vor vedea cã poporul are o sabie necrutãtoare – votul. Cei 322 spun cã am încãlcat Constitutia. Dacã eu as fi considerat cã am încãlcat Constitutia pe care am jurat sã o respect, as fi venit în fata poporului român sã-mi cer iertare. Nu am încãlcat Constitutia! Am respectat-o, asa cum am jurat în fata Curtii Constitutionale“, a mai spus Traian Bãsescu în uralele multimii. El a precizat cã a stiut de la început ce se întîmplã, spre deosebire de predecesorii Iliescu si Constantinescu, si cã nu a negociat cu nimeni nimic. A scos definitia oligarhiei, conform DEX, si a citit-o ca sã nu aparã altceva pe televizor: „Acesta este adevãrul celor 322! Mai sînt sase zile si ne întîlnim la vot“. Bãsescu a enumerat apoi lucrurile pe care le-a fãcut în calitate de sef al statului, întrebîndu-i pe manifestanti dacã a gresit atunci cînd a condamnat crimele comunismului, cînd a deschis arhivele Securitãtii, cînd a izolat justitia de influenta oamenilor politici. De fiecare datã oamenii au rãspuns, fireste, „Nu“.

„Este important ce se întîmplã de pe 20 mai“

Traian Bãsescu a subliniat importanta zilei referendumului, dar le-a spus admiratorilor cã la fel de importantã este si a doua zi, 20 mai. Potrivit acestuia, din acel moment începe adevãrata muncã, iar România are destule de fãcut. „Vor fi lucruri dificile pentru politicienii nãrãviti ai tranzitiei. Am în vedere reforma sistemului politic românesc prin introducerea votului uninominal. Se va îmbunãtãti astfel calitatea clasei politice, iar alesii vor fi dependenti de cei care le-au dat voturile, si nu de sefii lor de partid. (…) Actuala Constitutie a României a fost scrisã cu gîndul la doi oameni politici, si nu cu gîndul la 22 de milioane de români. Prima variantã, cea adoptatã în ’91, a reflectat disputa dintre Ion Iliescu si Petre Roman. A doua Constitutie, aflatã în vigoare, reflectã disputa dintre Ion Iliescu si Adrian Nãstase. Potrivit noului model de Constitutie, institutiile statului trebuie sã respecte cetãteanul si sã fie la dispozitia acestuia, si nu invers“, a explicat Bãsescu. „Vom merge cu sabia la europarlamentare si vom îndepãrta listele cu oameni politici în care nu credem. Vor veni apoi alegerile locale din 2008. Îi vom tãia de pe liste pe toti candidatii care au constituit oligarhiile pe plan local. Lãsati doar partidele si oamenii în care aveti încredere. În sfîrsit, alegerile legislative de la sfîrsitul lui 2008, dacã n-or fi cumva alegeri anticipate, trebuie sã aibã loc în baza noii legi electorale, pe vot uninominal. Si atunci vom tãia toti oamenii care vor sã meargã în Parlament, dar în care nu avem încredere. Iatã cum, în mai putin de 18 luni, si subliniez, în mai putin de 18 luni, vom avea o clasã politicã asa cum ne-o dorim, curãtatã de oligarhi, de baroni, de politicieni care au mintit. Dar pentru asta am nevoie de ajutorul vostru. Împreunã vom face asta, pentru cã singur nu pot“, a mai spus Traian Bãsescu. La finalul speech-ului, presedintele suspendat a fãcut referiri punctuale la sãnãtate, educatie, agriculturã, pensii, politicã externã si relatia cu Republica Moldova, enumerînd si mãsuri pentru fiecare domeniu în parte. Dupã discursul presedintelui, aplaudat si aclamat de multime, mai multe grupuri de oameni s-au prins într-o horã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Enache nu-si uitã fostii elevi

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Vlad Achim este cel mai nou membru al formatiei de Liga 1 pregãtite de Costel Enache • Gigi Becali a fost de acord ca Achim sã plece la FC Botosani • pe lîngã antrenorul cu care a mai lucrat la FC Ceahlãul, Achim se va reîntîlni si cu un alt fost coleg, Sebastian Chitoscã •

Microbistii din Neamt au motive sã urmãreascã ceva mai interesat partidele din partea a doua a campionatului Ligii 1, dupã cum a început perioada de transferuri din minivacanta de sãrbãtori. În lipsa unei formatii din judet pe prima scenã fotbalisticã, cunoscãtorii de fotbal din judet ar putea sã „adopte“ o grupare care are deja în lot trei fosti componenti ai echipei din Piatra Neamt. Este vorba de FC Botosani, pregãtitã de antrenorul Costel Enache (ex-jucãtor si antrenor al FC Ceahlãul), formatie aflatã foarte aproape de performanta de a pãtrunde, în premierã, în turneul play-off, fazã ce va da campioana editiei 2017-2018 a Ligii I. Pentru a pune umãrul la acest obiectiv, în rîndurile echipei botosãnene a intrat si Vlad Achim, jucãtor de bazã al FC Ceahlãul în perioada 2007-2015. Ieri, jucãtorul în vîrstã de 28 de ani a fost cedat de FCSB la FC Botosani, patronul moldovenilor, Valeriu Iftime, precizînd cã s-a luptat pentru Achim cu alte douã cluburi din Liga 1. „Cu Gigi Becali nu a fost nici o problemã. Dînsul ne-a spus de la început cã vrea sã ni-l dea pe Vlad Achim, dar nouã ne era teamã cã nu doreste jucãtorul sã vinã la noi. El mai avea si alte douã oferte din Liga 1, însã am discutat cu el si ne-am înteles. Achim a semnat cu noi pe un an si jumãtate, atît cît mai avea contract si cu Steaua“, a declarat Iftime pentru Fanatik. Presa sportivã a aflat cã 100.000 de euro este clauza de reziliere pentru Vlad Achim, însã dacã cineva va plãti aceastã sumã, banii vor intra în conturile FCSB pentru cã jucãtorul a fost lãsat sã plece gratis la Botosani. De mentionat cã echipa din Botosani este a patra în ultimii doi ani pentru care Achim evolueazã, de la momentul plecãrii sale de la Ceahlãul. Dupã opt sezoane în care a apãrat culorile echipei pietrene (6 în Liga 1 si douã în liga secundã), pentru care a jucat 155 de partide si a înscris 18 goluri, în primãvara anului 2015 mijlocasul s-a transferat la Viitorul Constanta. Pentru echipa lui Hagi, Vlad a evoluat doar un tur de campionat. Desi pãrea se se fi integrat bine în angrenajul echipei, a fost cedat la FC Voluntari unde a jucat în returul sezonului 2015-2016. În campionatul 2016-2017 a ajuns la Steaua, unde a evoluat inconstant, fiind victima relatiei dificile dintre antrenorul Reghecampf si finantatorul Becali. În acest sezon, Nicolae Dicã a vrut sã mizeze mai mult pe Achim, dar soarta nu i-a surîs nici de aceastã datã jucãtorului. La FC Botosani, Achim ar putea avea sanse mai mari sã evolueze în linia medianã, dacã antrenorul Enache va gãsi oportunitãti sã-l foloseascã în cele patru meciuri rãmase de disputat din retur si, ulterior, în faza a doua a campionatului (play-off sau play-out). În lotul moldovenilor, Achim se va reîntîlni cu alte douã cunostinte de la Piatra Neamt: cu atacantul Sebastian Chitoscã, si el un implant nereusit la Steaua, respectiv portarul Alberto Cobrea, jucãtor originar din Piatra Neamt, format la Liceul cu Program Sportiv din urbea de sub Pietricica, dar care nu a evoluat sub culorile clubului FC Ceahlãul. Sebastian Chitoscã a ajuns la Botosani dupã ce a avut un parcurs asemenãtor cu al lui Achim. A plecat din curtea formatiei pietrene la un an dupã Achim, în toamna anului 2016, odatã cu alti doi tineri jucãtori cedati la Steaua (Stefãnescu si Popadiuc). Nu a avut prea multe sanse de a arãta de ce este capabil la echipa lui Becali, si a fost repede împrumutat la Voluntari si FC Brasov (Liga 2), echipe pentru care a evoluat în ultimul an în 11 partide si a marcat doar douã goluri. Si Chitoscã sperã sã-si relanseze cariera la Botosani, primele semne fiind încurajatoare. Enache a mizat pe atacant în 7 partide oficiale (Liga I si Cupa României), iar evolutia sa a fost deja apreciatã în mediul sportiv.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Datini si obiceiuri de pe plaiurile haiducilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• „Datinile, obiceiurile si-n general cultura popularã înseamnã identitatea noastrã. Pierzîndu-le, contribuim si noi la pierderea identitãtii nationale“, a declarat primarul Vasile Alexandroaia

Festivalul de Datini si Obiceiuri, editia a V-a, activitate sugestiv intitulatã Pe plaiul haiducilor, desfãsuratã miercuri, 27 decembrie, 2017, la Cãminul Cultural Grinties, la initiativa Scolii cu clasele I – VIII, a primarului Vasile Alexandroaia si cu sprijinul Consiliului Local, s-a dovedit a fi un succes. Au rãspuns pozitiv chemãrii organizatorilor alaiurile folclorice din comunele Ceahlãu, Corbu, Tulghes si localitatea gazdã, Grinties, pe scena institutiei culturale trecînd pe rînd Corul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, ansamblurile Merisorii Grintiesului, Florile Ceahlãului, Pe plaiuri tulghesene si multi interpreti, în spetã colindãtori. Regia spectacolului a apartinut lui Mihai Pantiru de la Scoala Grinties, care a avut si calitatea de prezentator. „Ne-am adunat la cea de-a V-a editie a Festivalului datinilor si obiceiurilor de iarnã din zonã si nu numai, o editie extinsã pe care dorim s-o permanentizãm. Tinem în mod special la acesta, fiindcã datinile, obiceiurile si-n general cultura popularã înseamnã identitatea noastrã. Pierzîndu-le, contribuim si noi la pierderea identitãtii nationale. Ori, tocmai asta nu vrem sã se întîmple, mai cu seamã, aici lîngã Muntele Sfînt, Ceahlãul, acest loc plin de spiritualitate, legendã si traditie“, a declarat primarul Vasile Alexandroaia. Manifestarea a fost deschisã prin cuvîntul celui ce conduce administratia localã, care a îmbrãcat ia traditionalã si a continuat prin colindele corului bisericii, urmîndu-i trecerea pe rînd a alaiurilor, de la cei mici, la flãcãii satelor, încheierea apartinînd cerbului si ursului grintiesean, totul în sunet de bucium si rãpãit de tobe, cutremurînd întreaga asistentã si recreînd vîrstnicilor emotiile copilãriei de altãdatã. Dacã e sã facem un top al celor prezentate, fruntea a apartinut scolilor, fie din Grinties sau din comunele vecine si cred cã nimeni din cei prezenti n-a avut ce obiecta. O prezentare artisticã de tinutã, o costumatie parcã coborîtã din istoria locului si o sumã de personaje din vremi de mult apuse aveau sã facã posibilã retrãirea pentru o dupã-amiazã legendele, datinile si traditiile spatiului cultural al unei bune pãrti din mîndra noastrã Moldovã. Cît despre interpretare, nu a avut nimeni a spune ceva împotrivã, datã fiind seriozitatea si mai ales dictia „actorilor“ de-o zi, ce s-au întrecut pe ei însisi în a face o figurã bunã. Ce mai, a fost sã fie la Grinties un loc de întîlnire întru readucerea în prezent a unei lumi de basm, îmbinatã cu una de legendã, presupunînd colindul, plugusorul si suita de teatru folcloric, toate dedicate Sãrbãtorilor de iarnã ale lui 2017. Ar mai fi de retinut faptul cã în acest context sãrbãtoresc primarul Grintiesului a oferit diplome de excelentã celor sapte cupluri, care în acest an au aniversat 50 de ani de cãsãtorie fericitã.

Citește știrea

Trending