Contactează-ne

Actualitate

6 semne că ar putea fi timpul să vă înlocuiți mocheta

Știre publicată în urmă cu

în data de

În cele din urmă, chiar și cele mai bine așezate mochete trebuie înlocuite. În timp ce întreținerea regulată poate crește durata de viață a mochetei dvs., majoritatea producătorilor estimează că va fi nevoie să o înlocuiți complet după aproximativ 10 ani.

Semnele că trebuie să începeți să faceți cumpărături de mochetă nu sunt întotdeauna evidente. Iată câteva moduri prin care vă puteți da seama dacă mocheta dvs. trebuie înlocuită.

Pete care nu mai ies

Fie că este vorba de vinul vărsat sau de un nou cățeluș, există unele pete încăpățânate de care nici măcar curățarea profesională nu poate scăpa. Dacă sunt minore, de obicei le puteți ascunde cu covoare sau mobilier. Dar dacă daunele sunt permanente și inestetice, este probabil timpul să căutați o mochetă nouă.

Mirosuri neplăcute care nu mai dispar

Dacă observați că curățarea în profunzime pur și simplu nu alungă mirosurile neplăcute, înseamnă probabil că problema nu se află doar în mocheta dvs. – ar putea fi în umplutura sau podeaua de sub mochetă. Modul în care tratați problema depinde de tipul de miros. Dacă animalul dvs. de companie este cauza principală a problemei, probabil că veți avea nevoie de o înlocuire completă. Dacă observați un miros de mucegai, asta ar putea însemna că aveți o problemă cu apa. În acest caz, ar putea fi necesară înlocuirea mochetei după ce aruncă o privire un specialist în eliminarea mucegaiului.

Există daune vizibile

Deteriorarea mochetei poate varia de la probleme mai mici, cum ar fi o urmă de arsură sau două, până la probleme extinse, cum ar fi daunele provocate de mucegai menționate mai sus. Dacă există doar o zonă mică în care mocheta este sfâșiată, este posibil ca un profesionist în domeniul podelelor să vă ajute să o reparați. Dacă întreaga mochetă a fost inundată cu apă murdară sau dacă inundația cu apă curată a durat mult timp pentru a se usca, înlocuirea este obligatorie. Un profesionist vă poate spune, de asemenea, dacă daunele se extind la podeaua de sub mochetă și cum să remediați problema, înainte ca aceasta să creeze probleme mai mari.

Deteriorarea apei este cel mai mare dușman al mochetelor, lăsând pete și un miros persistent de umezeală. Umiditatea este deosebit de frecventă în regiunile mai umede ale lumii, cum ar fi regiunile tropicale. Fiți atenți la posibilele semne de mucegai și putrefacție, precum și la un miros înțepător – acesta poate fi un semn că este timpul să vă înlocuiți mocheta.

Aveți din ce în ce mai multe simptome de alergie

Poate fi dificil să îndepărtați praful, părul de animale și polenul care se încorporează în fibrele mochetelor în timp. Dacă dvs. sau cei dragi observați mai mulți strănuturi, mâncărimi la ochi sau tuse, s-ar putea ca problema să fie sub picioarele dvs. Clinica Mayo recomandă folosirea unui aspirator cu un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) sau să optați pentru linoleum sau lemn masiv, dacă sunteți cu adevărat îngrijorat.

Mocheta este veche

La un moment dat, peticirea și curățarea în profunzime a mochetei nu va fi de ajuns. Dacă observați că este mătuită, că se estompează culoarea sau că pur și simplu nu mai este pufoasă, probabil că este timpul să treceți la pasul următor. Dacă observați ondulații sau cute, este posibil ca mocheta dvs. să fie întinsă din nou. Aceasta este o reparație mai costisitoare, așa că discutați cu un profesionist în domeniul mochetelor dacă are sens sau nu să remediați problema sau să obțineți o mochetă complet nouă.

Are pete de chelie sau este mătuită

Mochetele sunt folosite mult de-a lungul anilor – mai ales dacă aveți copii cărora le place să se joace pe mochetă sau care folosesc sufrageria pentru repetiții de dans. În timp, acest lucru poate avea ca rezultat o mocheta subțiată sau mătuită, în special în zonele cu trafic intens. Mochetele din poliester tind să fie puțin mai predispuse la opacizare și, adesea, nu pot fi restaurate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Actualitate

Grevă în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-a majorat numărul participanţilor la greva de avertisment din învăţămînt, ajungîndu-se la 3.588 sindicalişti ■ revendicările sînt de ordin salarial şi se mai cere alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea Educaţiei ■ există şi unităţi şcolare cu un procent nesemnificativ de grevişti ■

Urmare a referendumului desfăşurat în şcolile din judeţ, de către FSLI Neamţ, 59,70% dintre membrii de sindicat au decis intrarea miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment.

Conform declaraţiei liderului Gabriel Ploscă, vicepreşedinte al FSLI la nivel naţional şi lider în judeţul Neamţ, procentul de 59,70% membri de sindicat care au decis intarea în grevă, reprezintă un număr covîrşitor de participanţi.

„În preziua grevei de avertisement, aşa cum era de prevăzut, s-au alăturat formelor  noastre de protest un procent semnificativ de colegi, respectiv  3.588 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, faţă de 3.385 cît semnaseră iniţial. Acum procentul celor care doresc să participle la grevă a ajuns la 59,70%.

Sperăm ca pînă mîine să mai vină alături de noi şi alţi colegi. Vreau să vă spun că există unităţi şcolare în care procentul de participanţi este chiar peste aşteptările noastre,  lucru care spune multe despre nemulţumirile oamenilor. Aş vrea să menţionez doar o parte dintre acestea şcoli, care reprezintă ca arie geografică toate colţurile judeţului, deopotrivă din mediul urban, cît şi din cel rural.

Printre unităţile cu numărul cel mai mare de personal care au semnat pentru grevă pot enumera: Colegiul Naţional Petru Rareş, Liceul Economic, Liceul de Informatică, Liceul Dimitrie Leonida, Şcoala Gimnazială Nr.3, Colegiul Spiru Haret, Şcoala Nr.2, Şcoala Nicu Albu, din Piatra Neamţ, dar şi LPS Roman, unde au semnat 118 membri de sindicat, din 120. Tot la Roman, au semnat în masă pentru grevă colegii de la Liceul Teologic Melchisedec Ştefănesu, cei de la Colegiul Petru Poni, Liceul Tehnologic Vasile Sav, Şcoala Nr. 1, Şcoala Nr. 5, Şcoala Mihai Eminescu. Spre dezamăgirea noastră, la Colegiul Naţional Roman Vodă au fost consultate doar 33 de cadre didactice din 70 membri de sindicat.

Aici au semnat pentru grevă de avertisment 32 şi un coleg vrea direct grevă generală, ceea ce nu e posibil. De semnalat că nu există semnătura niciunui membru de sindicat din restul categoriilor de personal, care, probabil, nu au reuşit a fi consultaţi“, a precizat Gabriel Ploscă.

Acesta mai declară că în rîndul şcolilor cu un număr mare de semnatari pro grevă se numără şi cei din zona Tîrgu Neamţ, respectiv sindicaliştii de la Colegiul Ştefan cel Mare, cei de la Colegiul Ion Creangă şi cei de la Ţcoala Nr. 2. Există şi şcoli cu mulţi semnatarii în zona rurală: Scoala Profesională Adjudeni, Şcoala Horia, Şcoala Oniceni, Şcoala Tămăşeni.

„Din păcate, mai există încă foarte mulţi colegi care nu au încă o cultură sindicală, aceea a protestelor. Este regretabil acest lucru cu atît mai mult cu cît atunci cînd reuşim să obţinem majorări salariale se bucură, ceea ceea ce înseamnă «La plăcinte înainte, la război înapoi»“ a mai menţionat Gabriel Ploscă, care a recomadat greviştilor, şi în scris, să intre în sălile de clasă, să scrie pe tablă „GREVĂ“, să explice elevilor de ce protestează şi să-i supravegheze pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire.

Lista doleanţelor sindicale cuprinde şase revendicări: acordarea încă de la începutul anului 2022 a salariilor de bază prevăzute în anexele la Legea cadru 153/2017 pentru întreg personalul din învăţămîntul preuniversitar; acordarea procentului de 6% din PIB pentru finaţarea Educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie pentru întreg personalul din învăţămînt; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, prevăzută de Legea 153/2017; plata orelor suplimentare pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar şi suplimentarea numărului de posturi didactic auxiliare şi nedidactice, pentru asigurarea unui climat de muncă adecvat  situaţiei actuale din unităţile şcolar.

Citește știrea

Actualitate

Un şofer băut s-a dat pasager

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începtul săptămînii a fost cu ghinion pentru un şofer care s-a urcat băut la volan, a condus cu viteză, iar cînd a văzut poliţiştii a oprit şi s-a mutat pe bancheta din spate.

S-a întîmplat pe 17 ianuarie, în jurul orei 17:00, pe DNl 12 C, la Neagra, un  bărbat de 40 de ani, din Harghita, fiind surprins cu o viteză de 61 km/h, pe un sector de cu limită de 50 de km/h.

La vederea poliţiştilor, persoana în cauză ai oprit maşina şi s-a mutat pe bancheta din spate. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii au întocmit un dosar penal.

Citește știrea

Trending