Contactează-ne

Actualitate

5 sfaturi pentru a alege jucării sigure pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

În fiecare an, departamentele de urgență din spitalele din întreaga țară tratatează zilnic sute de copii cu vârste de până la 12 ani pentru leziuni legate de jucării. Putem fi cu toții de acord că orice număr de răniri ale copiilor, indiferent de motiv, ar fi prea multe. Ce ar putea face ca jucăriile să fie nesigure și ce putem face pentru a preveni rănile?

Având în vedere că se apropie sezonul sărbătorilor, este important să știți la ce să fiți atenți atunci când cumpărați jucării pentru copii și când îi supravegheați în timp ce se joacă. Iată cum să vă ajutați copilul să se bucure de joaca cu jucăriile, ținând cont de siguranță.

Păstrați jucăriile în stare bună

Poate părea amuzant să vă gândiți la a întreține jucariilecopilului așa cum ați face-o cu o mașină, dar păstrarea jucăriilor în stare bună poate ajuta la protejarea copiilor de răni. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca și verificarea blocurilor de lemn pentru așchii sau coaserea unei rupturi în brațul unui animal de pluș înainte ca micuțul dvs. să aibă ocazia să înghită orice umplutură. Dacă vă faceți timp să verificați dacă bicicletele nu sunt ruginite și dacă leagănele din curte nu au suporturi deteriorate, puteți păstra un mediu sănătos pentru joacă.

Supravegheați joaca

Supravegherea adecvată îi menține pe copii în siguranță, cu un adult responsabil care să îi ghideze în timp ce explorează. Mai ales atunci când introduceți jucării pentru copii noi, este o idee bună să supravegheați în timp ce copiii își dau seama cum să le folosească.

Folosiți echipament de siguranță adecvat

Nu uitați de echipamentele de siguranță esențiale, cum ar fi căștile pentru mersul pe bicicletă și covorașele amortizate pentru noii copii care se târăsc. Chiar și cele mai sigure jucării pentru copii pot deveni nesigure dacă aceștia nu au echipamentul potrivit pentru a-i proteja.

Gândiți-vă la materiale

De asemenea, este util să vă gândiți din ce sunt făcute jucăriile: vopseaua, cerneala sau substanțele care ajung în gura copiilor ar trebui să fie sigure, atât pentru scopurile prevăzute, cât și pentru utilizările mai creative pe care le pot inventa copiii. Acest lucru este valabil chiar și în cazul unor jocuri de societate.

Alegerea jucăriilor adecvate vârstei

Nu ați cumpăra o bicicletă pentru un sugar, la fel cum nu ați da o jucărie de dentiție unui copil de șase ani. Jucăriile adecvate vârstei sunt adesea mai interesante pentru copil și, de asemenea, mai sigure. Ținând cont de vârsta de dezvoltare a copilului dvs. cu jucăriile pe care le cumpărați, îl puteți ajuta să se pregătească pentru o viață întreagă de învățaredistractivă.

Naștere-6 luni

Sugarii mici încep să cunoască lumea, observând ceea ce îi înconjoară cu urechile și ochii și înțelegându-și locul în lume. Pe măsură ce învață mobilitatea, le plac jucării pentru copii pe care le pot apuca – trebuie doar să știți că orice le dați este posibil să le ajungă în gură. Gândiți-vă la zornăitoare, jucării de dentiție, jucării moi, cărți de carton, oglinzi incasabile și dispozitive care redau cântece de copii sau cântece de leagăn.

6 luni-1 an

Cu salturi de dezvoltare care au loc aproape în fiecare zi pentru copiii foarte mici, multe se pot schimba în doar câteva luni. Bebelușii mai mari sunt în mișcare și sunt gata să se deplaseze. Pe măsură ce devin mai puternici, alegeți jucării pentru copii care să le permită să-și dezvolte abilitățile motorii, cum ar fi jucăriile cu cuiburi, blocuri pentru construcții și mingi mari. S-ar putea chiar să își folosească mai mult imaginația, așa că păpușile și vehiculele de împins din lemn sau plastic îi pot ajuta să își exerseze și mușchii creativi.

1 an

Copiilor de un an le place să se miște și se târăsc, se trag singuri în sus, merg și chiar navighează pe scări, ceea ce face ca supravegherea unui adult să fie deosebit de importantă. Ei adoră jucăriile precum mingile, plăcile de prindere și cele cu piese precum cadrane, butoane și întrerupătoare. De asemenea, sunt adesea pregătiți să înceapă să creeze, ajutați de markeremari, netoxice sau de combustibilul imaginației, cum ar fi telefoanele de jucărie, păpușile și cărucioarele.

2 ani

Copiii de doi ani sunt adesea copii activi, care vorbesc și învață despre risc și pericol, adesea testându-și limitele: cățărându-se, sărind și rostogolindu-se. Timpul supravegheat pe structurile de joacă îi poate menține implicați, iar mașinuțele sau bicicletele pe care le împing cu picioarele le oferă ocazia de a explora noi tipuri de mișcare. Îmbunătățirea controlului motor le permite să manevreze jucării mai mici care se rostogolesc, cum ar fi mașinuțele, și le puteți oferi obiecte pe care să le sorteze după culoare și formă pentru a le ocupa creierul în curs de dezvoltare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending