Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

2006 ne arde la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

• s-au scumpit gazul metan, energia electricã, benzina • aceasta înseamnã preturi mai mari la diverse utilitãti si produse • au crescut si impozitele si taxele • Aqua Calor a cerut o crestere cu 11 % a tarifului Gigacaloriei, dar scumpirea energiei termice nu se va reflecta asupra populatiei •

Nemtenii au început sã se obisnuiascã cu ideea cã fiecare început de an vine cu majorãri de tarife la utilitãti sau la taxe si impozite. Plus asigurãrile obligatorii auto, precum si taxele de drum, ceea ce înseamnã un nou atac la buzunare. 2006 nu face exceptie de la regulã si a debutat cu scumpiri semnificative la carburanti, gaze si energie eletricã. Care vor genera o reactie în lant, cu scumpiri si în alte sectoare. De la 1 ianuarie, pretul gazelor naturale s-a majorat cu 17 procente, iar previziunile sînt sumbre, estimãrile arãtînd cã anul acesta tarifele la gaze vor creste cu 35-40%, scumpirea fiind influentatã în primul rînd de cresterea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia, cu aproximativ 30-35 de dolari mia de metri cubi. În prima etapã, cresterea este de 17% ceea ce înseamnã cã pretul unui metru cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici va fi de aproximativ 10.000 de lei. Potrivit tarifelor actuale, pretul unui metru cub de gaz pentru consumatorii afiliati la Distrigaz Nord este de 7.959 de lei, fãrã TVA, iar pentru cei din zona de sud a tãrii este de 8.065 de lei. TVA-ul aferent acestor preturi este de aproape 1.600 de lei ceea ce înseamnã cã persoanele fizice vor plãti un metru cub de gaz la tariful de 9.600 de lei. Dar, la finele acestui an costul unui metru cub de gaz va fi de 10.000 de lei fãrã TVA, noi scumpiri anuntîndu-se în 2007.

Pîine, benzinã si cãldurã mai scumpe Tot de la 1 ianaurie 2006 s-a majorat si pretul energiei electrice cu 1,8%. Desi procentul de scumpire nu pare mare, în conditiile în care pe parcursul anului trecut curentul s-a scumpit destul de mult, cele douã procente de majorare vor fi resimtite la plata facturilor. La toate acestea se adaugã o altã „veste“ bunã. De la Petrom. De ieri, pretul carburantilor este mai mare cu 300-600 de lei. Cea mai semnificativã scumpire se va resimti la benzina Premium fãrã plumb, al cãrei pret va creste de la 32.500 la 33.100 de lei. Toate aceste majorãri de preturi vor fi resimtite atît în mod direct, la plata facturilor sau la plinul de benzinã, dar si indirect, prin aceea cã, treptat, toate produsele si serviciile se vor scumpi. Preturile mai mari la gaze, curent si carburanti vor conduce la majorarea preturilor la pîine, carne, produse alimentare si nealimentare, etc. Foarte probabil pretul pîinii va fi anul acesta serios ajustat si ca urmare a faptului cã se va introduce timbrul fiscal si eticheta de provenientã, care au ca scop eliminarea evaziunii fiscale. Începutul fiecãrui an aduce dupã sine si o crestere a taxelor si impozitelor, precum si a asigurãrilor auto obligatorii. Astfel, anul acesta taxele locale (impozitele pe clãdiri, terenuri, locuinte, masini, etc,) vor fi mai mari în medie cu 6%, iar asigurãrile obligatorii auto, precum si taxa de drum, ce sînt obligatorii pentru toti posesorii de masini, sînt de la începutul acestui an mai mari cu 10%. Cresterea pretului energiei electrice si gazului metan va produce si o scumpire a Gigacaloriei, dar care, potrivit conducerii societãtii producãtoare si distribuitoare de agent termic si apã caldã menajerã, Aqua Calor, nu va fi resimtitã de cãtre populatie, ci doar de cãtre producãtori. Societatea pietreanã a înaintat o documentatie legislativului local, cu care si-a fundamentat cererea de aprobare a cresterii pretului Gigacaloriei. Solicitarea ar putea fi luatã în discutie în prima sedintã de consiliu local din acest an. „Noi am solicitat o crestere cu 11%, motivatã de influentele suferite în urma majorãrii tarifelor gazului metan – cu 17%, si energiei electrice – cu aproape 2%. Dacã va fi aprobatã, aceasta va apãsa pe umerii autoritãtilor locale si Guvernului, cei care alocã subventiile pentru agentul termic livrat populatiei. Pietrenii vor plãti, în continuare, 1,075 milioane lei/ Gigacalorie. La nivelul nostru, costul Gigacaloriei este de 2,070 milioane lei/ Gigacalorie si, dacã legislativul local îsi va da acordul, va ajunge la circa 2,3 milioane lei/ Gigacalorie, cu tot cu TVA“, a declarat Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor. Potrivit aceleiasi surse, scumpirea agentului termic ar putea sã se reflecte asupra populatiei numai în situatia în care nu s-ar realiza un nivel normal al încasãrilor pentru utilitãtile furnizate, ceea ce ar însemna o scãdere a calitãtii serviciilor oferite.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending