Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

2006, an critic pentru starea justitiei nemtene

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pe ansamblu, justitia nu sta deloc bine • în schimb, judetul Neamt nu prea are buline negre • avem rata criminalitatii mai mare decît media pe tara • CSM a concluzionat ca Tribunalul are nevoie de un sediu nou •

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un amplu material care analizeaza starea justitiei românesti, cauzele si conditiile care au dus la rezultatele publicate. În principiu, din material reiese ca justitia a ramas un domeniu sensibil, unde mai sînt foarte multe de facut. Aproape nici una dintre aceste deficiente nu s-a regasit în justitia nemteana. Ne-am remarcat, în schimb, la criminalitatea destul de ridicata si am depasit media pe tara. Media inculpatilor trimisi în judecata, anul trecut, la 100.000 de locuitori, a fost de 245. În Neamt a fost depasita media pe tara, indicatorul fiind de 262 de nemteni inculpati la 100.000 de locuitori si sîntem pe locul trei din coada. Controalele efectuate de inspectorii CSM au relevat faptul ca, la nivelul tuturor instantelor din tara, distribuirea cauzelor s-a realizat în sistem informatic, prin folosirea programelor MJREP si ECRIS. Începînd de la 1 iulie 2006, s-a generealizat sistemul ECRIS al numarului unic de dosar la toate instantele. „În ceea ce priveste utilizarea efectiva a aplicatiei, s-a constatat ca nu este functionala la Tribunalul Neamt si instantele arondate“, se arata în raport, unde, de altfel, erau mai multe tribunale din tara „…dar aplicatia ECRIS este în curs de implementare“, se completeaza în document. De la începutul acestui an, ECRIS functioneaza foarte bine la noi în judet. La nivelul tribunalelor, s-a realizat, anul trecut, aplicarea directa a dispozitiilor Conventiei Drepturilor Omului, dupa cum sînt interpretate în jurisprudenta Cutii Europene a Drepturilor Omului. „La Tribunalul Neamt s-au avut în vedere cauzele avînd ca obiect acordarea daunelor materiale si morale în contradictoriu cu statul român si cauzele care vizeaza aplicarea Legii 10/2001, Legii 18/1991 Legii 245/2005“, se mai arata în raport, cu referire la judetul nostru. O bila alba a primit Judecatoria Piatra Neamt, deoarece are suficient personal auxiliar de specialitate si mai toti grefierii au studii superioare de specialitate. „În primele trei trimestre ale anului 2006, Judecatoria Piatra Neamt a avut un numar corespunzator de grefieri cu activitate în completele de judecata si o pondere însemnata a numarului de grefieri cu studii superioare juridice“, este inserat în raport.

Se cauta un sediu pentru cea mai mare instanta din judet

O problema arzatoare pentru Tribunalul Neamt si Judecatoria Piatra Neamt este gasirea unui nou sediu, în conditiile în care cel actual este revendicat. Desi parea ca ministerul de resort a uitat de acest lucru, cu toate ca a fost sesizat în numeroase rînduri, o raza de speranta a venit de la CSM: „La nivelul Tribunalului Neamt se apreciaza ca necesara construirea unui sediu nou sau realizarea unei reparatii capitale strict necesare la cel existent, schimbarea mobilierului în salile de judecata si în birouri, achizitionarea a înca trei autoturisme si schimbarea celor existente (uzate într-un grad foarte ridicat, atît moral cît mai ales fizic), a unui tocator de hîrtie, precum si a unui fax, asigurarea accesului la Internet pentru toti judecatorii si membrii personalului auxiliar de specialitate, asigurarea de spatii suficiente în arhiva, spatiu destinat arestului care sa fie corespunzator normelor europene“. Am încercat sa aflam un punct de vedere oficial din partea unui reprezentant al Tribunalulului Neamt, pentru a afla cîte din aceste lucruri s-au rezolvat de la începutul acestui an, dar fara succes. Totusi, se observa cu ochiul liber ca salile de judecata au fost renovate. De asemenea, s-a mai recomandat construirea de sedii noi pentru Judecatoria Piatra Neamt, Judecatoria Tîrgu Neamt sau îmbunatatirea celor existente, precum si recompartimentarea Judecatoriei Bicaz.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending