Contactează-ne

Actualitate

20.000 de euro, amendă de la ISU. Nereguli descoperite la un comerciant

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ extinderea unui spațiu, fără respectarea unor norme ce privesc securitatea la incendii, l-a costat scump pe un afacerist din Grumăzești

Inspecția de prevenire de la ISU Neamț, au efectuat, între 11 și 14 ianuarie 2025, un control în Gumăzești, fiind verificate instituții publice – școli, biserici, serviciul voluntar de urgență, primărie, dispensar, din punct de vedere al respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor și al protecției civile, dar și operatori economici.

Între altele, s-a dispus oprirea funcționării unui spațiu cu destinație de comerț din Grumăzești. Beneficiarul construcției a depus în anul 2023 o documentație la ISU Neamț în care solicita avizarea unui spațiu comercial cu suprafața de 598 mp, pentru care a primit răspuns că nu se încadrează în categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu.

„În urma verificărilor efectuate atât la primărie, cât și la sediul operatorului economic, s-a constatat că față de proiectul inițial care a stat la baza emiterii punctului nostru de vedere și a autorizației de construire, construcția a fost extinsă fără autorizație de construire, suprafața desfășurată actuală depășind 600 mp.

Din acest context rezultă obligația operatorului economic de a solicita și obține autorizația de securitate de incendiu, fapt care implică și dotarea cu instalație de hidranți interiori și instalație de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu în conformitate cu normativele în vigoare privind securitatea la incendiu a construcțiilor.

Deoarece a fost constatată lipsa acestor instalații, utilizatorul construcției a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 100000 de lei, fiind aplicată și sancțiunea complementară de oprire a activității până la obținerea autorizației de securitate la incendiu conform prevederilor art. 45 pct. VI din Legea 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 3, alin. 1 lit. e) și art. 5 din HGR 915/2015”, se arată într-un comunicat al ISU.

Instituția reamintește că oprirea funcționării sau utilizării construcțiilor se face doar pentru cele din categoriile comerț, cultură sau turism, care se regăsesc în situațiile prevăzute de articolele 2 și 3 din HGR 915/2015. Inexistența autorizației de securitate la incendiu nu conduce în mod automat la oprirea funcționării, acest lucru făcându-se doar atunci când se încalcă grav cerința de securitate în baza criteriilor stabilite în HGR 915/2015.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending