Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

12 miliarde din fetite si droguri

Știre publicată în urmă cu

în data de

• judecãtorii Tribunalului Neamt urmeazã sã decidã cît vor sta dupã gratii doi periculosi traficanti de sex • acestia îsi „convingeau“ victimele sã se prostitueze cu pistolul, droguri, pumnii, amenintãri cu tãierea degetelor • reteaua a fãcut zeci de victime • la domiciliul lui Ioan Butnariu au fost gãsiti precursori de droguri •

Ioan Butnariu si Radu Mugurel Bãlãu, din Roman, au fost trimisi în judecatã de procurorii Biroului Teritorial Neamt al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT), pentru sãvîrsirea infractiunilor de trafic de persoane si detinere ilegalã de precursori de droguri. Cei doi, în complicitate cu Petru Cãtãlin Bãlãu, fratele lui Radu Mugurel, încã de negãsit, au pus la cale o retea internationalã de prostitutie, obtinînd, toti, circa 330.000 de euro (aproximativ 12 miliarde de lei, n. red.). În plus, procurorii DIICOT au gãsit, în momentul perchezitiei domiciliare, la Ioan Butnariu, 153 de comprimate de efedrinã, substantã fãcînd parte din categoria precursorilor utilizati la fabricarea drogurilor. Socant este modul în care cei trei, fãrã pic de milã, au exploatat sexual 17 tinere, unele minore, în Germania, Italia si Spania, fetele fiind lovite, amenintate, sechestrate si chiar drogate, pentru a „produce“ bani. Reteaua a fost anihilatã în decursul acestui an, procurorii stabilind cã Butnariu si fratii Bãlãu si-au desfãsurat activitatea cea mai profitabilã în perioada anilor 2002-2004. Despre primul dintre acestia, oamenii legii au descoperit cã, în calitate de patron la SC Sadida Com SRL, a început sã aibã probleme financiare, motiv pentru care a început sã facã transporturi internationale de persoane „la negru“. Astfel, Ioan Butnariu a aflat cã se poate cîstiga bine vînzînd sex. Bãrbatul a traficat, în total, sapte fete, dintre care douã minore, procurorii mentionînd cã, în realitate, numãrul victimelor este mult mai mare, dar unele nu au putut fi identificate. Romascanul promitea locuri de muncã bine plãtite în strãinãtate (damã de companie, debarasoare, menajerã, etc.) unor tinere naive sau cu obligatii financiare, promitîndu-le cã nu vor fi puse sã practice prostitutia. De regulã, în ciuda promisiunilor, Butnariu le ducea pe victime, cu autoturismul sãu, Audi A6, înmatriculat NT 04 WAO, direct în Germania, unde, cu ajutorul acolitilor, le ameninta cu bãtaia ori cu pistolul, pentru a se prostitua în orase ca Hamburg, Halle sau Reidemburg. Fetele, cãrora le erau retinute actele, primeau sume modice si pumni si picioare cînd „ridicau glasul“. Butnariu a actionat si în colaborare cu sotia sa, Coca, stabilitã în orasul italian Voghera, unde a dus o tînãrã în vîrstã de 19 ani. În acea casã, se pare, mai erau si alte victime ale traficantului. Cînd nu a mai putut „lucra“ sã „plãteascã datoriile pentru transport“, fata s-a revoltat, iar Coca si-a chemat sotul din tarã, care a zvîntat-o în bãtaie pe tînãrã.

Minorã violatã O minorã a trecut prin clipe de cosmar în Zaragoza – Spania, unde credea cã va lucra ca menajerã. Ajunsã pe mîna unor complici ai romascanului, aceasta a fost servitã cu o cafea, în care erau turnate, probabil, droguri, dupã care a fost violatã de patru „clienti“. Fata a fost exploatatã sexual pînã cînd rudele din tarã au fãcut presiuni asupra lui Butnariu, iar acesta a dat ordin sã fie trimisã acasã. Adolescenta a fost preluatã din Ploiesti de romascan, care a abandonat-o pe un cîmp, fãrã acte, amenintînd-o cu moartea. Tot la Zaragoza, proxenetul a vîndut o tînãrã, cu 2.000 de euro, unui alt cunoscut interlop romascan, „Motan“, în cele din urmã fata fiind exploatatã trei luni, „producînd“ 40.000 de euro. Legat de precursorii drogurilor, magistratii au aflat cã acestea fuseserã procurate de la un magazin de articole sportive din Iasi, desi a fost gãsitã si o prescriptie medicalã de la medicul de familie, pentru acelasi medicament, efedrina. Nu poate fi exclusã posibilitatea existentei unei retele interjudetene, axatã pe un asemenea trafic. Fratii Bãlãu au actionat „în tandem“ cu Butnariu, desi, la un moment dat, se pare cã între acestia au apãrut tensiuni, legate de banii luati de la fete. Mugurel Radu Bãlãu a actionat la fel ca Ioan Butnariu, însã acesta a spus unor victime, de la început, ce le asteaptã, dupã care a reusit sã le „convingã“ sã le ducã în Germania. Aici, aceeasi retetã: bãtãi, amenintãri cu tãierea degetelor si luni întregi de prostitutie. Procurorii au descoperit pãtaniile a patru dintre fete. Petru Cãtãlin Bãlãu, ce va fi judecat în lipsã, a fãcut „oficial“ sase victime. În aceeasi cauzã a mai fost cercetatã o persoanã, care a fost scoasã de sub urmãrire, întrucît, în cele din urmã, s-a stabilit cã nu a participat, efectiv, la faptele traficantilor. La acest bãrbat au fost gãsite, la perchezitie, cartuse de vînãtoare, provenite, de fapt, de la niste amici, din tarã, ca „amintire“ dupã o partidã de vînãtoare, la care a participat ca… bucãtar. De mentionat cã cinci dintre tinerele care sperau la un trai mai bun si au ajuns prostituate nu s-au constituit pãrti civile în cauzã. Alte sase fete vor daune în valoare totalã de circa 150.000 de euro. Instanta urmeazã a dispune confiscarea, de la Ioan Butnariu, a sumei de 163.500 de euro si a 20 milioane de lei, iar de la Mugurel Radu Bãlãu a 167.500 euro, bani despre care se considerã cã provin din exploatarea victimelor. La actiunea DIICOT, întreprinsã pe 2 martie, în mai multe locuinte din Roman, pentru prinderea învinuitilor, au fost gãsiti, la Butnariu, 50 milioane de lei, pe care a fost pus sechestru, la fel ca si pe masina Audi, înmatriculatã NT 04 WAO.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending