Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

100.000 de euro pentru electrocasnice second-hand

Știre publicată în urmă cu

în data de

• municipalitatea vrea sa înceapa, la 1 iunie, construirea depozitului pentru deseuri electrice, electronice si electrocasnice

Întru alinierea la standardele europene, municipalitatea intentioneaza sa ridice, la marginea orasului, poate cel mai mare magazin second-hand de aparatura electronica si electrocasnica. Piatra Neamt va gazdui un depozit strict pentru deseurile electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) pe strada Horia, în apropierea depozitului ecologic de la Vînatori. Consilierii locali sînt convocati, astazi, în sedinta extraordinara pentru a aproba studiul de fezabilitate a investitiei în depozitul DEEE, pentru a aproba contractarea finantarii si a asigura cofinantarea, precum si pentru a desemna responsabilul de proiect, în persoana ing. Lucica Popîrda, seful Unitatii pentru Implementarea Proiectelor din cadrul primariei pietrene. Graba cu care au fost convocati alesii locali este motivata de 31 mai – termenul limita pîna la care toata documentatia trebuie trimisa la Bucuresti pentru a putea fi accesata finantarea din fondul special pentru mediu. Întregul depozit va costa 100.000 de euro, este obligatie data de UE si acceptata de autoritatile române, ba înca ar fi trebuit sa fie functional înca de anul trecut. Autoritatile pietrene vor sa înceapa lucrul pe 1 iunie si, în termen de opt luni, sa finalizeze lucrarile si sa-l aiba la gata. Se estimeaza ca va fi operational la 1 martie 2008. Gestionarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice la Piatra Neamt va avea trei directii principale de activitate: colectarea si depozitarea temporara a DEEE, sortarea lor (etapa a doua a investitiei) si tratarea (dezmembrarea si valorificarea deseurilor) ca ultima etapa. Ca sa fie adunate toate deseurile la depozit, exista trei variante: ori vor fi colectate o data pe saptamîna de la populatie, ori oamenii vor preda echipamentele vechi la magazin, atunci cînd îsi cumpara alt aparat, ori se duc oamenii direct la depozit cu aparatura veche de care vor sa scape. Intra în aceasta categorie aparatura de uz casnic de mici si de mari dimensiuni (aparate frigorifice, frigidere, congelatoare, masini de spalat, cuptoare cu microunde, radiatoare, ventilatoare, radio, televizoare, camere si aparate foto/video), echipamente informatice si de telecomunicatii (calculatoare, imprimante, telefoane etc.), etc. Odata ajunse la depozit, va începe sortarea lor pentru a se valorifica ce se mai poate: fie în ansamblu, fie pe bucati, ca produse second-hand. Dezmembrarea si valorificarea deseurilor va fi cam greu de facut, dar autoritatile pietrene s-au gîndit, totusi, sa rezerve 6.100 mp din totalul de 10.992 pentru a amenaja o platforma care sa gazduiasca aparatura, iar pe restul suprafetei sa se încerce tratarea deseurilor.

Investitii suplimentare de peste 330.000 lei

Pentru a ridica depozitul, trebuie facute si investitii colaterale, în speta asfaltata sau betonata strada Horia (calea de acces spre depozit), ocazie cu care va fi largita si se vor face si rigole pentru scurgerea apelor picate din cer. Proiectantii au luat în calcul si anumite probleme ce pot aparea din cauza depozitarii necontrolate a deseurilor si a raspîndirii libere pe cîmp. Pentru a proteja mediul, solutia propusa este împrejmuirea centrului de colectare, dar si lucrari de amenajare si îndiguire a rîului Bistrita, pentru a se evita inundarea locului. Cîteva zeci de mii de lei se vor duce numai pe aceste lucrari. Valoarea investitiei, calculata în luna mai la cursul de 3.4 lei/1 euro, este de 333.331 lei, din care 280.000 reprezinta doar partea de constructii montaj. 133.331 vor fi asigurati din sursele proprii ale Primariei Piatra Neamt si toti banii vor fi platiti anul acesta. Potrivit Hotarîrii de Guvern nr. 448 luata în 2005, care se refera la colectarea deseurilor de echipamente electrice, electronice si electrocasnice, înca de acum doi ani trebuia înfiintat, în fiecare judet, cîte un centru de colectare a deseurilor. În plus, astfel de centre trebuiau sa functioneze din 2006, în fiecare localitate cu peste o suta de mii de locuitori. La ora actuala, în tara exista 93 de puncte de colectare: 47 în judete, 39 în orasele cu peste o suta de mii de locuitori si 6 în Bucuresti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending