Contactează-ne

Actualitate

10 principii japoneze pentru întreprinzători

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

Pentru că tocmai am încheiat o serie de articole despre pericolele dependenței de muncă și am învățat cum să ne relaxăm ca să prevenim burnout-ul, cred că putem discuta în siguranță acum și despre cum să muncim mai eficient.

Japonezii, mai ales după al doilea război mondial, și-au perfecționat arta de a munci cu folos și de a aspira către perfecțiune în tot ceea ce fac. E adevărat că și ei au tendința de a munci până la epuizare, fiind singura țară din lume care are în vocabularul ei un termen specific pentru „moarte de la prea multă muncă”, de aceea e important să preluăm cu moderație principii care ne folosesc în viață și să nu împingem limitele la extrem deoarece echilibrul și constanța aduc mai multe beneficii decât excesele.

Iată zece dintre principiile japoneze cel mai des întâlnite în mediul economic conform lui Nuobo Suzuki, autorului cărții „Ganbatte: Arta japoneză de a depăși dificultățile”:

  1. „Fă-o!” Inițiativa în luarea acțiunii este marca oamenilor întreprinzători.
  2. „Chiar dacă nu ai experiență, începe; vei învăța pe parcurs.” Este firesc să nu te pricepi la un lucru nou dar priceperea se dobândește în timp, prin exercițiu, așa că ia și începe!
  3. „Greșind, înveți.” Nu te descuraja în fața unui presupus eșec. Orice situație poate fi o oportunitate de evoluție. Învață din greșeli și perfecționează-te.
  4. „Fii perseverent, dar flexibil.” Perseverența ne ajută să progresăm dar dacă ceva nu funcționează trebuie să fim deschiși să schimbăm strategia ori de câte ori este nevoie sau chiar să ne concentrăm pe altceva dacă eforturile noastre în acea direcție duc către o fundătură.
  5. „Străduiește-te să faci lucrurile cât mai bine.” Caută să faci orice lucru cât de bine poți. Excelența nu este întotdeauna o țintă absolută pentru japonezi, ci relativă la capacitatea și implicarea fiecăruia astfel încât ei tind către perfecțiune constant și din aproape în aproape, depășindu-se mereu pe sine pe principiul „azi mai bine ca ieri, mâine mai bine ca azi”.
  6. „Înconjoară-te de oameni cu aceeași viziune” și acceptă când viziunea ta sau a lor se schimbă. E important să păstrăm legătura cu oamenii care ne inspiră și ne motivează în direcția dorită.
  7. „Nu înceta niciodată să înveți.” Fii curios și păstrează-ți mintea deschisă pentru idei noi, fără a considera vreodată, cu aroganță, că ai terminat de învățat. Educația este o misiune pe viață.
  8. „Ai răbdare.” Rezultatele deosebite cer timp și efort. Momentul potrivit, fie că se ivește sau se construiește, nu apare chiar imediat ce ne-am fixat un scop.
  9. „Arată-le oamenilor proiectul tău.” Schimbul de idei, perpectivele diferite, motivația și contactele pe care le oferă ceilalți se pot dovedi neprețuite. În spațiul nostru cultural există o temere cu privire la furtul intelectual și la judecata celorlalți care adesea inhibă comunicarea însă cooperând între noi am avea mai mult de câștigat decât prin competiție, suspiciune și sabotaj.
  10. „Ascultă-ți inima.” Intuiția este un proces inconștient care ne comunică lucruri importante într-un fel indirect. Să nu ignorăm aceste mesaje interne. Aș adăuga o continuare foarte dragă mie, „ascultă-ți inima, dar ia-ți și creierul cu tine”. Încearcă să înțelegi ce se întâmplă și ia decizii în consecință.

Bineînțeles, aplicarea acestor principii aparent simple nu este limitată la mediul economic japonez ci la întreg spectrul interpersonal al umanității atunci când dorim ca ceea ce gândim, simțim și facem să fie în acord cu sine și cu scopurile noastre.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending