Contactează-ne

Actualitate

Ziua Protecţiei Civile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la ISU Neamţ este Ziua porţilor deschise ■ la mall Shopping City va fi organizat un punct de informare ■ se marchează 85 de ani de înfiinţarea instituţiei ■

28 februarie este Ziua Protecţiei Civile din România, marcîndu-se 85 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Pentru a marca acest eveniment, astăzi, între ora 9 şi 15, la ISU Neamţ va avea loc Ziua porţilor deschise. „Vizitatorii sînt aşteptaţi la sediile unităţilor de pompieri din Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ, prilej cu care vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire a acestora, precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora. Tot cu aceiaşi ocazie se va organiza un punct de informare preventivă în incinta Shopping City Piatra Neamţ“, conform ISU Neamţ. În cadrul unei şedinţe festive vor fi prezentate mesajele transmise de Ministrul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectorul General al IGSU şi se vor acorda recompense cadrelor care s-au evidenţiat în activitatea profesională şi au obţinut rezultate deosebite, se vor acorda diplome şi premii pompierilor care au obţinut locuri fruntaşe la competiţiile sportive dedicate Zilei Protecţiei Civile. Activităţile de protecţie civilă s-au perfecţionat direct proporţional cu dezvoltarea pericolelor: războaie, calamităţi şi catastrofe, evenimente grave şi de mari proporţii care afectau şi puneau sub semnul întrebării continuitatea vieţii. În 1929, Marele Stat Major a înfiinţat prima organizaţie paramilitară de protecţie civilă. Începutul organizării Protecţiei civile în România îl constituie Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, în urma efectelor devastatoare ale Primului Război Mondial, avînd ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului. În timpul războiului apărarea pasivă contra atacurilor aeriene a funcţionat în cadrul Ministerului Aerului şi Marinei. După 1945, concepţia şi structurile organizatorice existente au fost influenţate de iminentul pericol al folosirii de către inamic a armelor de nimicire în masă, în mod deosebit al armei nucleare. În 1952 instituţia îşi schimbă denumirea în Apărarea Locală Antiaeriană – ALA, fiind organizate state majore de apărare locală antiaeriană la nivelul regiunilor, localităţilor şi operatorilor economici. În baza experienţei acumulate pe parcursul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977, în 1978 a fost adoptată Legea 2 a apărării civile, primul instrument legislativ care a consfinţit implementarea concepţiei moderne de protecţie civilă.

Protecţia Civilă, o instituţie de bază a societăţii

Revoluţia din 22 Decembrie 1989 a determinat perfecţionarea protecţiei civile, la 11 mai 1990 România ratificînd Protocoalele Adiţionale nr. I şi II ale Convenţiei de la Geneva din 12 august 1949, privind protecţia victimelor conflictelor armate. Începînd cu 1994 ca urmare a derulării Programului NATO – „Parteneriat pentru Pace“, Protecţia Civilă din România, cu sprijinul Comitetului Superior de Planificare a Urgenţelor Civile al NATO, a organizat o serie de activităţi cu o largă participare internaţională. În premieră, s-au realizat exerciţii de protectie civilă asistate pe calculator, cu simulări de accidente nucleare şi participarea ţărilor riverane României. La 25 septembrie 1996 a fost promulgată Legea protecţiei civile nr. 106, act normativ deplin racordat la cele mai noi structuri europene, ce a consfinţit şi schimbarea denumirii instituţiei din Apărare civilă în Protecţie civilă. 2004 are o semnificaţie deosebită deoarece reprezintă anul în care se impune o implicare tot mai mare în vederea armonizării legislaţiei specifice cu prevederile aquis-ului comunitar, precum şi modernizarea standardelor şi procedurilor operaţionale de acţiune în vederea diminuării consecinţelor unor riscuri specifice teritoriului naţional. Procesul de structurare şi modernizare a protecţiei civile a continuat, fiind statutat prin Legea 481/2004 privind Protecţia civilă. Începînd cu 15 decembrie 2004, prin unificarea şi reorganizarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu structuri similare în teritoriu şi o complexă structură organizatorică de sprijin la nivelul administraţiei publice centrale şi locale. Deşi o instituţie relativ tînără, Protecţia civilă şi-a îndeplinit cu cinste misiunile de bază, adaptîndu-şi din mers structura şi misiunile. La cei 85 de ani de existenţă, Protecţia civilă se prezintă ca o structura flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de înaltul profesionalism al cadrelor militare şi personalului civil, pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. La cei 85 de ani, Protecţia Civilă reprezintă o structură de bază a ţării, modernă şi eficace, cu vocaţie europeană, menită să asigure siguranţa şi liniştea comunităţii şi cetăţeanului. Urmînd spiritual unor tradiţii de zeci de ani, lucrătorii de astăzi ai protecţiei civile îşi onorează, uneori cu preţul sacrificiului suprem, misiunea umanitară de protejare a vieţii şi avutului cetăţenilor în situaţii de urgenţă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ – Meteo: parcă vine primăvara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultimele zile în judeţ au fost valori termice şi de 13 grade ■ şi în continuare vremea se anunţă la fel de frumoasă ■ precipitaţiile ne ocolesc ■

Iarna aceasta a fost cea mai caldă din ultimii ani şi arareori s-a întîmplat să fie multe zile cu maxime negative. Mai tot timpul au fost valori termice peste media perioadei, iar zăpada a fost ca şi inexistentă, cu excepţia crestelor montane unde s-a ajuns la cîteva zeci de centimetri.

La fel se anunţă condiţiile meteo şi de acum înainte. Vor fi valori termice mai degrabă de aprilie decît de februarie pentru că săptămîna viitoare în zona noastră sînt anunţate maxime de pînă la 15 grade.

Şi în această săptămînă a fost cald, pentru că în prima parte a intervalului în judeţ s-au înregistrat maxime de 13 grade Celsius. Mai grav este faptul că precipitaţiile ne ocolesc şi nu cade nici măcar un strop de ploaie. Pe 20 februarie, la ora 12 termomtrele indicau 8 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 7 grade.

Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -6 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă. Meteorologii spun că pînă la final de lună în zona noastră nu vor mai fi valori termice negative nici măcar noaptea.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 21 februarie va aduce cam acelaşi regim termic. Soarele va fi la datorie iar în cel mai cald moment al zilei în Piatra Neamţ se vor înregistra 9 grade. Noaptea rămînem cu cerul degajat şi va fi cel mai rece pînă la început de Mărţişor cu o minimă de 1 grad.

Nu sînt schimbări notabile în registrul meteo nici pentru ziua de sîmbătă, 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 2 grade după lăsarea întunericului. Singura zi în care nu vedem soarele pare a fi cea de duminică, 23 februarie.

Cu toate acestea nu sînt aşteptate precipitaţii, dar va fi mai cald, o maximă diurnă de 10 grade şi o minimă nocturnă de 5 grade. Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 5 grade.

Cea mai caldă zi pînă la finele lunii pare a fi cea de marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 15 grade. Cu toate acestea minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade.

Miercuri, 26 februarie, valorile termice scad cam la jumătate şi chiar dacă din nou va fi însorit nu vor fi mai mult de 8 grade peste zi şi cam 4 grade după lăsarea întunericului. O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre saltă din nou pînă la 13 grade.

Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se oprepte la 2 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 6 grade iar minima nocturnă ajunge la 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Roman: S-ar vrea apă de la ApaVital Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost consultaţi 1.152 romaşcani, pentru a vedea dacă sînt de acord cu trecerea la ApaVital ■ dintre aceştia marea majoritate ar fi de acord cu trecerea Romanului la noul operator regional ■

După şedinţa Consiliului Local Roman din 13 februarie, aleşii locali au decis împuternicirea primarului Lucian Micu să facă demersurile de trecerea a oraşului la compania ApaVital pentru aprovizionarea cu apă.

Timp de o săptămînă s-a declanşat şi o consultare publică a romaşcanilort care au fost chemaţi să răspundă la două întrebări: „Sînteţi mulţumit de serviciile oferite de Apa Serv SA Neamţ, actualul operator al serviciilor de apă şi canalizare din municipiul Roman?“ şi „Sînteţi de acord ca municipiul Roman şi Consiliul Local Roman să denunţe unilateral contractul cu Apa Serv SA Neamţ şi să demareze procedurile legale pentru delegarea contractului de servicii de apă şi canal către ApaVital Iaşi?“.

Romaşcanii au avut posibilitatea să voteze pînă miercuri, 19 februarie, sondajul fiind început din ziua de 13 februarie.

„În urma votului din consiliul local, în care în unanimitate s-a aprobat schimbarea operatorului de apă şi canal, Primăria Roman a lansat, în paralel, şi o cercetare publică cu privire la această oportunitate. Astfel că, în ultima săptămînă pe site-ul instituţiei a fost publicat un chestionar on-line la care au răspuns 1.152 de persoane, dintre care numai 36 au spus că nu şi-ar dori schimbarea actualului operator cu ApaVital Iaşi.

De asemenea, s-a făcut o consultare publică şi scriptică, în holul Primăriei Roman fiind amplasată o urnă şi chestionarele de rigoare. 65 de persoane le-au completat, două dintre acestea au refuzat schimbarea operatorului, susţinînd că sînt mulţumite de serviciile prestate de ApaServ şi 63 spunînd că nu sînt mulţumite“, a declarat Claudia Matei, consilierul primarului.

În cursul zilei de 20 ianuarie primarul Lucian Micu s-a deplasat la Iaşi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă şi Canal (ARSACIS) pentru „a susţine cauza administraţiei publice locale în a găsi o soluţie optimă pentru a asigura alimentare non-stop a Romanului“.

De menţionat că în şedinţa CL din 13 februarie, primarul Lucian Ovidiu Micu a primit împuternicire, prin votul a 19 consilieri (din care 5 ai PSD) să reprezinte Romanul la (ARSACIS) Iaşi , dîndu-i-se mandat să semneze Actul constitutiv şi Statutul. În aceeaşi şedinţă s-a hotărît ca primarul să fie înlocuit, dacă va fi nevoie, de trei persoane: Iulia Gabriela Petrea (administrator public), Rudolf Dănuţ Friesenhan (consilier al primarului) şi directorul tehnic, Felician Ioniţă.

Singura întrebare care s-ar putea pune este cea legată de numărul derizoriu de romaşcani interesaţi de o problemă vitală pentru comunitate, în condiţiile în care Romanul are o populaţie de peste 50.000 locuitori. Acest lucru ar trebui să dea de gîndit oamenilor politici: ce s-ar întîmpla dacă la vot s-ar prezenta tot atîţea cetăţeni?

Reamintim că aleşii locali au decis renunţarea la serviciile ApaServ şi trecerea la ApaVital Iaşi, deoarece firma nemţeană nu şi-a onorat contractul. La Roman, de cîteva luni, cetăţenii au primit apă cu porţia, fiind oprită furnizarea noaptea, compania ApaServ motivînd că din cauza lipsei precipitaţiilor a scăzut nivelul pînzei freatice de la puţurile de captare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crima de la păcănele, autorul tot după gratii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul şi-a atacat cu cuţitul un fost prieten ■ victima a fost înjunghiată de şase ori şi nu a mai putut fi salvată ■ chiar ucigaşul a sunat la 112 după ajutor ■

La cererea procurorilor, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv pentru ucigaşul de la păcănele.

În cauză este vorba de Ioan Răzvan Dascălu, de 32 de ani, din localitatea Piatra Şoimului, acuzat de omor după ce l-a înjunghiat mortal pe un fost amic.

Admite propunerea de prelungire arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 234, raportat la art. 236 şi 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea pe o durată de 30 zile, începînd cu data de 27.02.2020, pînă la data de 27.03.2020, inclusiv, a stării de arest preventiv a inculpatului D. I.R., cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, stare de arest preventiv ce a fost dispusă prin încheierea nr. 14/U/28.01.2020 a Tribunalului Neamţ, pronunţată în dosarul nr. 210/103/2020“, conform Tribunalului Neamţ.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2020, la Piatra Şoimului, iar altercaţia s-a soldat cu decesul lui Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani. Cei doi au fost prieteni mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar au avut unele conflicte, situaţia între ei fiind tensionată. S-au reîntîlnit la începutul acelei săptămîni la un local din Piatra Şoimului.

A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit, cu care l-a înjunghiat de nu mai puţin de şase ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat.

Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate. La faţa locului au ajuns poliţiştii, un procuror criminalist şi cadrele medicale de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate, pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, ulterior fiind privat de libertate.

Citește știrea

Trending