Contactează-ne

Actualitate

Ziua Protecţiei Civile

Știe publicată cu

în data de

■ la ISU Neamţ este Ziua porţilor deschise ■ la mall Shopping City va fi organizat un punct de informare ■ se marchează 85 de ani de înfiinţarea instituţiei ■

28 februarie este Ziua Protecţiei Civile din România, marcîndu-se 85 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Pentru a marca acest eveniment, astăzi, între ora 9 şi 15, la ISU Neamţ va avea loc Ziua porţilor deschise. „Vizitatorii sînt aşteptaţi la sediile unităţilor de pompieri din Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ, prilej cu care vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire a acestora, precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora. Tot cu aceiaşi ocazie se va organiza un punct de informare preventivă în incinta Shopping City Piatra Neamţ“, conform ISU Neamţ. În cadrul unei şedinţe festive vor fi prezentate mesajele transmise de Ministrul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectorul General al IGSU şi se vor acorda recompense cadrelor care s-au evidenţiat în activitatea profesională şi au obţinut rezultate deosebite, se vor acorda diplome şi premii pompierilor care au obţinut locuri fruntaşe la competiţiile sportive dedicate Zilei Protecţiei Civile. Activităţile de protecţie civilă s-au perfecţionat direct proporţional cu dezvoltarea pericolelor: războaie, calamităţi şi catastrofe, evenimente grave şi de mari proporţii care afectau şi puneau sub semnul întrebării continuitatea vieţii. În 1929, Marele Stat Major a înfiinţat prima organizaţie paramilitară de protecţie civilă. Începutul organizării Protecţiei civile în România îl constituie Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, în urma efectelor devastatoare ale Primului Război Mondial, avînd ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului. În timpul războiului apărarea pasivă contra atacurilor aeriene a funcţionat în cadrul Ministerului Aerului şi Marinei. După 1945, concepţia şi structurile organizatorice existente au fost influenţate de iminentul pericol al folosirii de către inamic a armelor de nimicire în masă, în mod deosebit al armei nucleare. În 1952 instituţia îşi schimbă denumirea în Apărarea Locală Antiaeriană – ALA, fiind organizate state majore de apărare locală antiaeriană la nivelul regiunilor, localităţilor şi operatorilor economici. În baza experienţei acumulate pe parcursul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977, în 1978 a fost adoptată Legea 2 a apărării civile, primul instrument legislativ care a consfinţit implementarea concepţiei moderne de protecţie civilă.

Protecţia Civilă, o instituţie de bază a societăţii

Revoluţia din 22 Decembrie 1989 a determinat perfecţionarea protecţiei civile, la 11 mai 1990 România ratificînd Protocoalele Adiţionale nr. I şi II ale Convenţiei de la Geneva din 12 august 1949, privind protecţia victimelor conflictelor armate. Începînd cu 1994 ca urmare a derulării Programului NATO – „Parteneriat pentru Pace“, Protecţia Civilă din România, cu sprijinul Comitetului Superior de Planificare a Urgenţelor Civile al NATO, a organizat o serie de activităţi cu o largă participare internaţională. În premieră, s-au realizat exerciţii de protectie civilă asistate pe calculator, cu simulări de accidente nucleare şi participarea ţărilor riverane României. La 25 septembrie 1996 a fost promulgată Legea protecţiei civile nr. 106, act normativ deplin racordat la cele mai noi structuri europene, ce a consfinţit şi schimbarea denumirii instituţiei din Apărare civilă în Protecţie civilă. 2004 are o semnificaţie deosebită deoarece reprezintă anul în care se impune o implicare tot mai mare în vederea armonizării legislaţiei specifice cu prevederile aquis-ului comunitar, precum şi modernizarea standardelor şi procedurilor operaţionale de acţiune în vederea diminuării consecinţelor unor riscuri specifice teritoriului naţional. Procesul de structurare şi modernizare a protecţiei civile a continuat, fiind statutat prin Legea 481/2004 privind Protecţia civilă. Începînd cu 15 decembrie 2004, prin unificarea şi reorganizarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu structuri similare în teritoriu şi o complexă structură organizatorică de sprijin la nivelul administraţiei publice centrale şi locale. Deşi o instituţie relativ tînără, Protecţia civilă şi-a îndeplinit cu cinste misiunile de bază, adaptîndu-şi din mers structura şi misiunile. La cei 85 de ani de existenţă, Protecţia civilă se prezintă ca o structura flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de înaltul profesionalism al cadrelor militare şi personalului civil, pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. La cei 85 de ani, Protecţia Civilă reprezintă o structură de bază a ţării, modernă şi eficace, cu vocaţie europeană, menită să asigure siguranţa şi liniştea comunităţii şi cetăţeanului. Urmînd spiritual unor tradiţii de zeci de ani, lucrătorii de astăzi ai protecţiei civile îşi onorează, uneori cu preţul sacrificiului suprem, misiunea umanitară de protejare a vieţii şi avutului cetăţenilor în situaţii de urgenţă.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Doi adolescenţi cu apucături de tîlhari, în cătuşe

Știe publicată cu

în data de

Doi tineri, de 18 ani, din Grumăzeşti au ajuns în arest fiind cercetaţi pentru că au vrut să tîlhărească o bătrînă de 84 de ani. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Crăcăoani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie din Grumăzești a fost victima unei agresiuni fizice. Din anchetă au reieșit indicii că doi tineri de 18 ani, ambii din Grumăzești, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi distrus geamul ușii de acces și ar fi pătruns în locuința unei femei în vîrstă de 84 de ani. Totodată, cei în cauză i-ar fi solicitat bani și ar fi lovit-o cu pumnii în zona feței. Aceștia au fost identificați de polițiști și conduși la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. În urma documentării activității infracționale, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor de tentativă de tîlhărie calificată și distrugere. Astăzi, cei doi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu-Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalul de la un cal, bărbat reţinut

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 27 de ani, implicat într-un scandal izbuncit în urma unui accident rutier, a fost reţinut de poliţiştii nemţeni fiind suspectat de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați despre faptul că, în urma unui eveniment rutier produs pe DN 15 C, în afara localității Dobreni, a izbucnit un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat polițiștii, fiind solicitat și sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au participat la aplanarea conflictului și implicit la identificarea persoanelor participante la altercație. Din anchetă au reieșit indicii că, pe fondul unui conflict izbucnit, trei bărbați cu vîrste cuprinse între 27 și 68 de ani, toți din Harghita, s-ar fi agresat reciproc prin folosirea unor obiecte ascuțite. În urma leziunilor suferite, cei trei au fost preluați și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Fiindu-i probată activitatea infracțională, polițiștii au depistat bărbatul de 27 de ani pe raza localității Ceahlău, și l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. Astfel, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Neamț, urmînd să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ. Ştirea iniţială aici: http://monitorulneamt.ro/neamt-s-au-injunghiat-de-la-un-cal/.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu trei victime, în trei minute

Știe publicată cu

în data de

Salvatorii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ au avut parte, pe 26 iunie, de un nedorit record: două apeluri de intervenţie în cazul a două accidente rutiere efectuate la un interval de doar trei minute. Primul apel a fost înregistrat la 07.41, la Recea, victimă fiind o femeie de 58 de ani, policontuzionată, transportată la Spitalul Roman. Al doilea apel a fost înregistrat la 07.44, la Sagna. A fost vorba despre un accident rutier soldat cu două victime: un bărbat de 67 de ani, cu traumatism la genunchi, şi un altul de 38 de ani, policontuzinat şi cu traumatism cranio-cerebral. Ambii au fost transportaţi la spitalul Roman.

Citește știrea

Trending