Contactează-ne

Actualitate

Ziua Culturii Naţionale, la Biblioteca Judeţeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe manifestări sînt programate a avea loc pe 15 ianuarie, atunci cînd se marchează şi 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu ■ pe site-ul bibliotecii a fost publicată Colecţia Mihai Eminescu, una care cuprinde 53 de documente însumînd 14.000 de pagini ■

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“ Neamţ sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale – 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, printr-o serie de manifestări dedicate evenimentului. Miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 10.00, va fi depusă o jerbă de flori la bustul poetului din faţa bibliotecii, iar personalul instituţiei vor împărţi trecătorilor mape cu cartoline avînd imagini şi text despre G.T. Kirileanu, Mihai Eminescu şi Ion Creangă. La ora 13.00, scriitorul Petruţ Andrei, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Bacău, va susţine, în sala Cupola, conferinţa cu tema „Mihai Eminescu – tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte“. Întîlnirea va fi presărată cu momente muzicale susţinute de elevi ai clasei de canto de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamţ coordonaţi de profesoarele Elena Botez, Narcisa Pavel şi Olguţa Toma. Bibliotecarul Dan Iacob va recita din versurile eminesciene. De la ora 17.00, preotul poet Dorin Ploscaru va vernisa expoziţia de pictură Constantin Filimon, cu tablouri din colecţia Elena şi Vasile Pleşca. Expoziţia poate fi vizionată în perioada 13 – 26 ianuarie 2020. cu începere de la ora 17.30 va fi lansată cartea „Bibliotecarul infernului“ de Constantin Severin, „una dintre cele mai tulburătoare cărţi scrisă în ultimii ani în România“. Prezentarea autorului şi a cărţii va fi făcută de poetul Dumitru Brăneanu, preşedintele Filialei Bacău a USR. De asemenea, secţiile bibliotecii vor organiza colocvii, recitaluri de poezie şi expoziţii tematice dedicate Zilei Culturii Naţionale şi naşterii poetului Mihai Eminescu. Secţia de carte pentru copii şi Ludoteca „Ion Creangă“ a ales genericul „Mihai Eminescu – mare poet român, jurnalist, prozator şi traducător“, Secţia de carte pentru adulţi „Mihail Sadoveanu“ – „Mihai Eminescu, eterna fascinaţie…“, iar Centrul de Informare Comunitară – „Eminescu – Ziua Culturii Naţionale, 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu“. Tot miercuri, 15 ianuarie, Secţia de carte pentru adulţi „Mihail Sadoveanu“ va organiza la Centrul Social „Pietricica“, între orele 11:00 şi 14:30, un recital de poezie, audiţii, vizionări şi micro-expoziţie de publicaţii cu tema „Eminescu, eterna fascinaţie… (I) 170 de ani de la naşterea scriitorului“, manifestare moderată de Adriana Ciocoiu şi Daniela Anechitei. Totodată, Compartimentul informatizare, digitizare şi dezvoltare IT a publicat pe site-ul bibliotecii Colecţia Mihai Eminescu, ce cuprinde 53 de documente însumînd 14.000 de pagini. Colecţia este disponibilă pe site-ul bibgtkneamt.ro, accesînd Biblioteca digitala/Mihai Eminescu (imaginea ataşată) sau Catalogul, cu căutare avansată şi opţiunea „Bibliotecă digitală“ sau la:

Căutare avansată

„Gavril Galinescu, – Cîntece populare din Moldova“

Tot de Ziua Culturii Naţionale, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ a pregătit lansarea unei valoroase lucrări alcătuită, îngrijită şi prefaţată de profesor universitar doctor Vasile Vasile. Este vorba despre cartea „Gavriil Galinescu – Cîntece populare din Moldova“. Profesorul Vasile Vasile se va întîlni, miercuri, 15 ianuarie, mai întîi cu cititorii Bibliotecii Mihai Eminescu din Bicaz (ora 13:00), apoi, la ora 17.00, la Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamţ. Joi, 16 ianuarie, ora 13.00, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş va fi rîndul elevilor şi profesorilor lor de a face cunoştinţă cu o parte din opera lui Gavriil Galinescu. În aceeaşi zi, începînd cu ora 18.00, la CJ Neamţ, sala Calistrat Hogaş, publicul din Piatra Neamţ va fi martor la spectacolul final al lansării cărţii, protagonişti fiind autorul lucrării, profesorul Vasile Vasile şi corul Bazil Anastasescu condus de profesor Eugenia Tiugea. Motivaţia autorului cînd a conceput cartea este cuprinsă în Studiul introductiv: „În condiţiile în care Colecţia Naţională de Folclor, iniţiată de Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române «Constantin Brăiloiu», nu a reuşit să valorifice vechile colecţii datorate unor inimoşi intelectuali din perioada precomunistă şi a lăsat în atribuţiile forurilor culturale locale valorificarea unor asemenea preţioase documente, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean, îşi îndeplineşte una dintre obligaţiile de bază din acest domeniu. Publicarea antologiei de folclor realizată de Gavriil Galinescu, un eminent fiu al Văii Bistriţei, susţine afirmaţia. Asemenea forurilor culturale sucevene (care au început activitatea de restituire a bogatei colecţii a lui Alexandru Voievidca şi a monumentalei monografii închinate de către Leca Morariu lui Iraclie şi Ciprian Porumbescu), celor bistriţene (care au făcut eforturi pentru restituirea colecţiei lui Ilarion Cocişiu, colecţii valoroase, contemporane cu cea a lui Galinescu) (…), forurile culturale nemţene au răspuns iniţiativei de a pune în circulaţie o antologie de folclor reprezentativă vetrei de folclor locale, realizată în prima parte a secolului trecut“. Lucrarea cuprinde cântece de leagăn, cântece din folclorul copiilor, colinde, cântări din repertoriul nupţial, funebru, păstoresc, de şezătoare, doine, balade, melodii instrumentale de joc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vreme bună pînă în Vinerea Mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă timp frumos de Florii ■ apoi vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta ■ cresc binişor şi temperaturile nocturne ■ sînt anunţate şi ceva ploi, dar slabe cantitativ ■

Condiţiile meteo se menţin bune în a doua decadă a lunii aprilie cînd meteorologii anunţă timp excelent de Florii. Ulterior vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta.

Cresc şi valorile termice nocturne, însă spre finele intervalului de prognoză se ajunge din nou la minime la limita îngheţului. Specialiştii spun că vor fi şi ceva precipitaţii, dar slabe din punct de vedere cantitativ. În ultimele zile s-a încălzit spectaculos şi în zona noastră au fost maxime de pînă la 20 de grade Celsius.

Şi pentru 9 aprilie au fost anunţate valori similare şi la ora 11 deja termometrele indicau 14 grade la Piatra Neamţ, 15 grade erau la Roman, iar cel mai bine din punct de vedere termic era la Tîrgu Neamţ: 17 grade. Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca fiind 4 grade. O vorbă din bătrîni spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte toată zăpada de pe Ceahlău şi pare a fi aproape pentru că acum pe munte mai este un strat de nea de 13 centimetri.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 10 aprilie, va fi ceva mai rece şi conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie chiar dacă cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, maxima nu mai trece de 16 grade. În schimb, va fi mai bine din punct de vedere termic după lăsarea întunericului: 8 grade.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 11 aprilie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi cam 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Noaptea aduce cer absolut senin şi o minimă în scădere pînă la 6 grade. De Florii se anunţă timp bun şi chiar dacă nu avem voie să ieşim la iarbă verde, la gratar, ne vom bucura de soare şi valori termice de 17 grade. Condiţiile meteo rămîn neschimbate peste noapte, va fi cer senin şi cel mult 6 grade.

Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de luni, 13 aprilie, cînd meteorologii dau asigurări că mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 20 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de 7 grade. Un salt termic spectaculos va fi marţi, 14 aprilie, cînd norii se cantonează în zona noastră şi va ploua slab la o maximă care ajunge cu greu la 11, pierzîndu-se 9 grade faţă de ziua anterioară.

Totul va influenţa şi regimul termic nocturn şi dacă meteorologii nu dau greş minima coboară destul de mult pînă la 2 grade. Pe 15 aprilie, în Miercurea Mare, va fi timp frumos, nu şi cald. Reapare soarele însă la amiază nu vor fi mai mult de 10 grade. Aşa se face că noaptea va fi din nou rece şi minima rămîne cantonată la 2 grade.

De joi, 16 aprilie, începe să se mai încălzească niţel, va fi soare şi se ajunge la 12 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 3 grade. În Vinerea Mare, pe 17 aprilie, va fi soare, o maximă diurnă de 16 grade şi o minimă nocturnă de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Medicii de familie vor primi măşti de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a început distribuirea de măşti de protecţie către toţi medicii de familie din ţară.

„Începînd cu data de 7 aprilie 2020, un număr de 1.121.800 de măşti chirurgicale cu trei pliuri vor fi distribuite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către medicii de familie, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate (CAS) cu care aceştia se află în contract“, conform unui comunicat al CNAS.

Conform Ordinului numărul 74549 din 06.04.2020 al Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, măştile au fost repartizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) către CNAS pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare de protecţie a personalului din asistenţa medicală primară din întreaga ţară.

Echipamentele vor ajunge la casele de asigurări de sănătate cu mijloace de transport asigurate de IGSU, iar distribuţia măştilor către medicii de familie se va face în cel mai scurt timp posibil de la primirea acestora la CAS. „Echipamentele care vor ajunge la medicii de familie reprezintă o parte din donaţia de 4.150.000 de măşti chirurgicale pe care Dante International (eMAG) a direcţionat-o către IGSU, cu scopul de a proteja personalul din structurile vitale pentru funcţionarea statului în această perioadă dificilă“, anunţă CNAS.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţi la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţionala a doi tineri din Vînători-Neamţ, bănuiţi de furt calificat.

Pe 8 aprilie, oamenii legii au fost sesizaţi de către un tînăr de 27 de ani, administrator al unei societăţi, care a reclamat că în noaptea de 7/8 aprilie 2020, persoane necunoscute au pătruns în incinta unei unităţi economice din Vînatori-Neamţ de unde au sustras mai multe componente metalice.

La scurt timp oamenii legii i-au identificat pe hoţi, doi localnici cu vîrste de 26, respectiv 27 de ani, ambii fiind conduşi la sediu pentru audieri. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost recuperat parţial şi restituit persoanei vătămate. În urma administrării probatoriului, suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Aceştia au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ urmînd a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending