Contactează-ne

Actualitate

Ziua celor ce-s mereu de strajă pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ziua Internaţională a Rangerilor este celebrată la nivel mondial pe 31 iulie ■ pe unii dintre cei 17 membri ai Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău ziua de ieri i-a prins la serviciu, pe potecile muntelui ■ „Muntele Ceahlău este unic în spaţiul românesc - are hram şi are sărbătoare, dar, mai mult decît toate, are nenumărate legende şi poveşti“, spune profesorul dr. Daniel Dieaconu ■

În escapadele alpine, pasionaţii de drumeţii i-au întîlnit adesea pe cei puşi să vegheze ca munte să rămînă aşa cum l-a lăsat natura, neîntinat de „intervenţia“ vremelnicilor aşa-zişi turişti. Îşi fac munca cu pasiune şi trebuie spus că nu-i una prea uşoară. Poate că la auzul termenului de „ranger“ mulţi se gîndesc la ceva idilic, că doar ce poate fi mai plăcut decît să-ţi petreci timpul alocat serviciului în natură, pe munte. Lucrurile nu stau aşa, pentru că fişa postului cuprinde o groază de îndatoriri, fie că e vară, iarnă, plouă, ninge sau e ger. Ideea acestui articol a plecat de la faptul că în fiecare an, pe 31 iulie, este celebrată Ziua Internaţională a Rangerilor. Şi pentru că şi Neamţul are rangerii săi, o să detaliem pe marginea subiectului, referindu-ne şi la Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, o structură formată din 17 persoane, condusă de Cătălin Gavrilescu. Revenind la rangeri, iată cîteva dintre atribuţiunile lor: veghează la respectarea normelor legale despre şi în aria protejată, montează şi refac indicatoare şi marcaje montane, construiesc refugii şi dotări turistice, oferă turiştilor informaţii şi îi îndrumă pe trasee, monitorizează animalele sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei şi faunei, etc. Şi poate că cel mai important rol al lor este acela că educă. Aşa cum spuneam, o muncă grea, cu destule privaţiuni. Ziua Rangerilor a fost proclamată în 2007, iar în ţară se sărbătoreşte din 2013. „31 iulie – Ziua internaţională a rangerilor, întîmpinată cu lucrări de degajare ale traseelor turistice. La muţi ani, tuturor colegilor, din partea rangerilor Parcului Naţional Ceahlău! Buna dispoziţie să vă însoţească în toate activitatea voastră!“, a scris ieri pe o reţea de socializare Constantin Andraş, şef pază la Administraţia Parcului Ceahlău. Structura are ca obiect de activitate administrarea şi conservarea patrimoniului constituit din habitate naturale, floră şi faună sălbatică, instituirea unui regim special de administrare pentru conservarea şi protecţia biodiversităţii, în concordanţă cu dezvoltarea aşezărilor umane, păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, dezvoltarea ecoturismului etc.

Arii protejate, rezervaţii, legende…

Activitatea Direcţiei se desfăşoară în temeiul unei reglementări privind delimitarea rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale şi constituirea acestora, a legislaţiei în vigoare şi a convenţiilor internaţionale privind protecţia habitatelor, a florei şi faunei, a cadrului natural şi a resurselor regenerabile la care România este parte. Pe teritoriul Masivului Ceahlău se întîlnesc următoarele arii protejate: Parcul Naţional Ceahlău, Situl de importanţă comunitară ROSCI0024 Ceahlău, Situl de protecţie specială avifaunistică ROSPA0129 Masivul Ceahlău, rezervaţiile ştiinţifice Poliţa cu Crini şi Ocolaşul Mare, Monumentul naturii Cascada Duruitoarea, Rezervaţia naturală acvatică Lacul Izvorul Muntelui şi forestieră Secu şi Aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0125 – lacurile Vaduri şi Pîngăraţi. Şi ca o pledoarie pentru Ceahlău, iată se scrie profesorul dr. Daniel Dieaconu, din Grinţieş, pe situl Administraţiei Parcului Naţional, la secţiunea „Legende“: „Muntele Ceahlău este unic în spaţiul românesc – are hram şi are sărbătoare, dar, mai mult decît toate, are nenumărate legende şi poveşti, chiar şi unul dintre miturile fundamentale ale poporului român: «Dochia şi Traian», mitul etnogenezei, cel atît de frumos versificat de Gheorghe Asachi. Are legende pe care le-a cunoscut Alecu Russo («Piatra Corbiţei», «Piatra Teiului») sau Gheorghe Asachi («Legenda Serafimei», «Dochia şi Traian»), Mihai Eminescu («Turnul lui Budu»), Calistrat Hogaş («Legenda Panaghiei») şi multe altele, ştiute de Mihail Sadoveanu, Constantin Matasă, Ioan Găvănescul, în antologiile noastre reuşind să culegem şi să prezentăm un număr de 49 de legende şi poveşti de la muntele Ceahlău. O lume populată cu fiinţe fantastice sau reale şi personaje istorice vă este dezvăluită, exprimînd creativitatea, măsura şi bunul gust al munteanului de la poale de Ceahlău de la care a aflat Vasile Alecsandri frumoasele balade ale «Mioriţei», «Şalgăi», «Miului» sau «Hoţul şi domniţa» şi «Biserica rispită». Nu lipsesc din poveştile lor urieşii, căpcăunii, dracii, zînele, Noureanu, Sfarmă-Piatră, Strîmbă- Lemne, Dumnezeu şi Sfîntu’ Petru, vrăjitoare, călugări, boieri, ţărani, haiduci, dar şi Alexandru cel Bun, Dragoş-Vodă sau Ştefan cel Mare şi Vasile Lupu“.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending