Contactează-ne

Actualitate

Zilele Liceului Vasile Conta

Știe publicată cu

în data de

■ evenimentul a fost marcat prin mai multe activităţi, unele intrate deja în tradiţie, cum ar fi simpozionul Ars Oeconomica ■ au mai avut loc lansarea volumului Neamţul prin călători străini - sec.XV- XX, dezbateri pe teme economice şi un spectacol în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi ■

Liceul Vasile Conta, din Tîrgu Neamţ, a sărbătorit recent 21 de ani de la înfiinţare. Ca în fiecare an în luna noiembrie, cînd este şi aniversarea patronului său spiritual, cunoscutul filozof şi scriitor român născut în comuna Ghindăoani, unitatea de învăţămînt şi-a adunat elevii, cadrele didactice, părinţii, reprezentanţi de instituţii şi colaboratorii cei mai apropiaţi pentru a marca, prin diferite activităţi, Zilele Liceului. Manifestarea a cuprins patru momente distincte: Simpozionul Ars Oeconomica, lansarea volumului „Neamţul prin călători străini – sec.XV-XX“, dezbateri pe teme economice ce au avut ca invitaţi reprezentanţi ai mediului universitar şi ai mediului de afaceri şi un spectacol de înaltă ţinută, în cadrul parteneriatul încheiat de liceu cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi. „Proiect educativ înscris în CAERI 2018, la poziţia 1942/2018, Simpozionul Regional ARS Oeconomica (manifestare premiată în anul 2015 de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice la categoria Ştiinţific din cadrul competiţiei O activitate de succes în săptămîna Şcoala Altfel), aflat deja la a VI-a ediţie, a vizat două direcţii de acţiune: Patrimoniul economic, care îşi propune să valorifice experienţele şcolare în domeniul educaţiei tehnologice actuale şi Patrimoniul cultural, cu secţiunile: Ars Litterae, Ars Dramatica, Ars Photographica şi Ars Ludica, adresate elevilor şi cadrelor diactice“, am aflat de la profesoara Karina Cojocariu, directoarea instituţiei de învăţămînt. Al doilea moment dedicat sărbătoririi a 21 de ani de la înfiinţarea liceului a fost reprezentat de o lansare de carte care a avut loc la Casa Culturii Ion Creangă, în prezenţa moderatorilor, inspectorii şcolari Ion Romeo Roman şi Elena Preda şi a profesorilor de istorie din zonă. Este vorba despre volumul „Neamţul prin călători străini (sec.XV-XX)“, scris de profesorul Emanuel Bălan, director adjunct al liceului Vasile Conta.

„Proiectul iniţiat de Liceul Vasile Conta este unul dintre cele cele mai complexe manifestări“

Al treilea moment al Zilelor Liceului a constat într-o dezbatere pe teme economice care i-a avut ca invitaţi, din partea mediului universitar, pe prof. univ. dr. Eugenia Harja de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău şi Director al Centrului Judeţean de Statistică din acelaşi judeţ, iar din partea mediului de afaceri, pe Olga Pricop, un antreprenor de succes care, după 1990, a înfiinţat prima întreprindere mică de comerţ, din 1996 este manager la prima societate de valori imobiliare de pe piaţa de capital şi în 2001 a pus bazele primului cabinet de proteză auditivă din judeţul Neamţ. În cadrul programului aniversar a fost inclus şi un moment artistic deosebit, urmare a parteneriatului încheiat cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi, Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Teoretice. „În încheierea activităţilor dedicate Zilelor Liceului, performanţele celor peste 70 de cadre didactice şi peste 600 de elevi înscrişi au fost evaluate de membrii juriului pe fiecare secţiune, pentru ca, în cadrul festivităţii de premiere, să le fie înmînate premiile mult aşteptate. Astfel, putem spune că proiectul iniţiat de Liceul Vasile Conta este unul dintre cele cele mai complexe manifestări cu şi pentru elevi, punctul său forte putînd fi considerat faptul că încurajează schimbul de idei, creativitatea, spiritul de idei, creativitatea, spiritul antreprenorial şi rigurozitatea ştiinţifică, toate înglobate într-o manifestare anuală, cu formă şi fond“, a concluzionat directoarea Karina Cojocariu. Liceul Vasile Conta şi-a deschis pentru prima dată porţile la data de 15 septembrie 1997. Se numea atunci Şcoala nr.8 şi se desprinsese din Şcoala nr.2, continuatoarea fostei Şcoli Domneşti, la care au învăţat Ion Creangă şi Vasile Conta. Între anii 1998 – 2002 în cadrul şcolii au existat şi clase cu profil vocaţional de muzică (vioară şi pian), educaţie fizică şi arte plastice. Mai tîrziu, în anul şcolar 2007- 2008, instituţia s-a transformat în Liceu Economic, filiera tehnologică, profil servicii, cu specializarea tehnician în activităţi economice. În 2014 s-a introdus şi profilul pedagogic, cu specializarea învăţător-educator. În aceste condiţii, s-a decis ca instituţia de învăţămînt să poarte numele Liceul Vasile Conta, renunţîndu-se la Tehnologic, care nu se mai potrivea cu oferta şcolară a instituţiei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Leii de la BJJ Piatra Neamţ, noi medalii internaţionale

Știe publicată cu

în data de

Autor

Luptătorii de la Lions BJJ Piatra Neamţ şi-au confirmat din nou clasa, sîmbătă, 22 iunie. Aceştia s-au întors cu două medalii de la competiţia internaţională Abu Dhabi International Jiu Jitsu Championship, care a avut loc la Galaţi. Au participat sportivi din 14 ţări, iar concursul s-a desfăşurat sub patronatul Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro, în colaborare cu Asociaţia Pro BJJ). „Clubul Lions BJJ Piatra Neamţ, care a reprezentat organizaţia Mill Hill Bjj România, s-a deplasat la această competiţie cu un lot de trei sportivi care la final au reuşit să obţină două medalii. Mihai Blaj a obţinut o medalie de aur, iar Alexandru Jărcuţă o medalie de bronz. Juniorul nostru, Cozma Ştefan, nu a reuşit o clasare pe podium, pierzînd la puncte în primul meci, însă e un tînăr care promite mult şi sînt convins că vom mai auzi de el”, a declarat Cătălin Coşarcă, preşedintele clubului Lions BJJ Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending