Publicitate

■ evenimentul a fost marcat prin mai multe activităţi, unele intrate deja în tradiţie, cum ar fi simpozionul Ars Oeconomica ■ au mai avut loc lansarea volumului Neamţul prin călători străini - sec.XV- XX, dezbateri pe teme economice şi un spectacol în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi ■

Liceul Vasile Conta, din Tîrgu Neamţ, a sărbătorit recent 21 de ani de la înfiinţare. Ca în fiecare an în luna noiembrie, cînd este şi aniversarea patronului său spiritual, cunoscutul filozof şi scriitor român născut în comuna Ghindăoani, unitatea de învăţămînt şi-a adunat elevii, cadrele didactice, părinţii, reprezentanţi de instituţii şi colaboratorii cei mai apropiaţi pentru a marca, prin diferite activităţi, Zilele Liceului. Manifestarea a cuprins patru momente distincte: Simpozionul Ars Oeconomica, lansarea volumului „Neamţul prin călători străini – sec.XV-XX“, dezbateri pe teme economice ce au avut ca invitaţi reprezentanţi ai mediului universitar şi ai mediului de afaceri şi un spectacol de înaltă ţinută, în cadrul parteneriatul încheiat de liceu cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi. „Proiect educativ înscris în CAERI 2018, la poziţia 1942/2018, Simpozionul Regional ARS Oeconomica (manifestare premiată în anul 2015 de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice la categoria Ştiinţific din cadrul competiţiei O activitate de succes în săptămîna Şcoala Altfel), aflat deja la a VI-a ediţie, a vizat două direcţii de acţiune: Patrimoniul economic, care îşi propune să valorifice experienţele şcolare în domeniul educaţiei tehnologice actuale şi Patrimoniul cultural, cu secţiunile: Ars Litterae, Ars Dramatica, Ars Photographica şi Ars Ludica, adresate elevilor şi cadrelor diactice“, am aflat de la profesoara Karina Cojocariu, directoarea instituţiei de învăţămînt. Al doilea moment dedicat sărbătoririi a 21 de ani de la înfiinţarea liceului a fost reprezentat de o lansare de carte care a avut loc la Casa Culturii Ion Creangă, în prezenţa moderatorilor, inspectorii şcolari Ion Romeo Roman şi Elena Preda şi a profesorilor de istorie din zonă. Este vorba despre volumul „Neamţul prin călători străini (sec.XV-XX)“, scris de profesorul Emanuel Bălan, director adjunct al liceului Vasile Conta.

Proiectul iniţiat de Liceul Vasile Conta este unul dintre cele cele mai complexe manifestări

Al treilea moment al Zilelor Liceului a constat într-o dezbatere pe teme economice care i-a avut ca invitaţi, din partea mediului universitar, pe prof. univ. dr. Eugenia Harja de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău şi Director al Centrului Judeţean de Statistică din acelaşi judeţ, iar din partea mediului de afaceri, pe Olga Pricop, un antreprenor de succes care, după 1990, a înfiinţat prima întreprindere mică de comerţ, din 1996 este manager la prima societate de valori imobiliare de pe piaţa de capital şi în 2001 a pus bazele primului cabinet de proteză auditivă din judeţul Neamţ. În cadrul programului aniversar a fost inclus şi un moment artistic deosebit, urmare a parteneriatului încheiat cu Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi, Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Teoretice. „În încheierea activităţilor dedicate Zilelor Liceului, performanţele celor peste 70 de cadre didactice şi peste 600 de elevi înscrişi au fost evaluate de membrii juriului pe fiecare secţiune, pentru ca, în cadrul festivităţii de premiere, să le fie înmînate premiile mult aşteptate. Astfel, putem spune că proiectul iniţiat de Liceul Vasile Conta este unul dintre cele cele mai complexe manifestări cu şi pentru elevi, punctul său forte putînd fi considerat faptul că încurajează schimbul de idei, creativitatea, spiritul de idei, creativitatea, spiritul antreprenorial şi rigurozitatea ştiinţifică, toate înglobate într-o manifestare anuală, cu formă şi fond“, a concluzionat directoarea Karina Cojocariu. Liceul Vasile Conta şi-a deschis pentru prima dată porţile la data de 15 septembrie 1997. Se numea atunci Şcoala nr.8 şi se desprinsese din Şcoala nr.2, continuatoarea fostei Şcoli Domneşti, la care au învăţat Ion Creangă şi Vasile Conta. Între anii 1998 – 2002 în cadrul şcolii au existat şi clase cu profil vocaţional de muzică (vioară şi pian), educaţie fizică şi arte plastice. Mai tîrziu, în anul şcolar 2007- 2008, instituţia s-a transformat în Liceu Economic, filiera tehnologică, profil servicii, cu specializarea tehnician în activităţi economice. În 2014 s-a introdus şi profilul pedagogic, cu specializarea învăţător-educator. În aceste condiţii, s-a decis ca instituţia de învăţămînt să poarte numele Liceul Vasile Conta, renunţîndu-se la Tehnologic, care nu se mai potrivea cu oferta şcolară a instituţiei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.