Contactează-ne

Cultural

Zilele clasei de actorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ actorii de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ pun în scenă spectacolele Stăpânul junglei, Peronul şi Colega de cameră

Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ organizează, prin Şcoala Populară de Artă, Zilele clasei de actorie. Ieri, în sala mare a Teatrului Tineretului s-au jucat trei spectacole ale clasei de actorie din cadrul Şcolii, clasă coordonată de actriţa Maria Hibovski.

De la ora 11:00 au intrat în scenă cei mai mici actori, care au prezentat pentru colegii lor de clasele I-IV din şcolile pietrene spectacolele Stăpânul junglei, după Victor Sivetidis şi Peronul, după Gheorghe Hibovschi.

A urmat, de la ora 13:00, reprezentaţia grupei de liceeni. Colega de cameră, de Claudia Befu, a fost titlul spectacolului pregătit pentru elevii de clasele V-VIII şi liceu. Regia celor trei spectacole aparţine Mariei Hibovski. Întreg evenimentul de luni va fi repetat zilele următoare, actorii clasei de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ jucînd marţi şi miercuri pentru elevii din Bicaz şi Tîrgu Neamţ.

Partenerii Zilelor clasei de actorie sunt anul acesta Teatrul Tineretului, Casa de Cultră Bicaz şi Casa Culturii Ion Creangă Târgu Neamţ, cele trei instituţii punând la dispoziţia tinerilor actori ai Şcolii Populare spaţiul necesar desfăşurării spectacolelor. Proiectul Zilele clasei de actorie, desfăşurat de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, ajunge anul acesta la o ediţie aniversară, a zecea. Dar activitatea clasei de actorie este una cu o istorie mult mai bogată.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat“, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Eşanu, Adina Iftimie, Alina Petrică, Dan Pughineanu, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste. La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Draga Olteanu Matei sau Cornel Nicoară.

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru judeţul Neamţ, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – una dintre grădiniţele oraşului, a iniţiat şi condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuşi, o artă luată în derizoriu astăzi.

Amintiri

De aproape 20 de ani, activitatea cursului de actorie este coordonată de actriţa Maria Hibovschi. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul Tinereţe fără bătrâneţe de la Piatra Neamţ, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Eşanu (acum actriţă la TT), Roxana Iftimie (a terminat UNATC Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul Bacovia Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul Sperietoarea), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică).

Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Anglia), Sabina Mitrea – la Hyperion Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la UNATC, Dan Baltag, Silvana Dulamă, Miruna Moaleş. Cu acest prilej, am căutat prin arhiva sentimentală şi am găsit o serie de confesiuni ale unoră dintre cei amintiţi.

„Asemeni lui Alice, care păşeşte pe culoarele labirintului din Ţara Minunilor, aşa păţeam şi eu pe culoarele Şcolii Populare de Arte, spre mica sală unde am întîlnit-o pentru prima oară pe Maria Hibovski, primul meu model în ceea ce avea să-mi devină meserie… actoria. Mulţumesc, sunt recunoscătoare. Nu aş da pentru nimic parcursul primilor ani îndrumaţi de doamna profesoară Maria Hibovski“. (Alina Petrică)

„Nu ştiu acum cît timp s-a întîmplat, dar parcă a fost ieri. Văzusem un spectacol cu Maria Hibovski în clasa a doua sau a treia şi am simţit că o să ne reîntîlnim. Aşa s-a întâmplat, dar de data asta la Centrul Carmen Saeculare. Aveam emoţii, nu cunoşteam pe nimeni, iar Maria mă intimida şi mă fascina în acelaşi timp. Ţin minte că, exact din prima zi, am şi lucrat, am intrat într-un spectacol (Oraşul fără iubire). Voiam să stau să mă uit la ce fac ceilalţi, iar Maria mi-a spus: Hai!. Şi aşa a început drumul meu la cursurile de actorie. Cred că eram în clasa a şasea când am început.

Am continuat până în clasa a unsprezecea. De ce am rămas atât de mult timpţ Pe lângă faptul că era distracţie şi mă întoarceam acasă visând, Maria mi-a fost ca o a doua mamă. Maria mi-a fost prieten, profesor, mentor. Şi, din păcate, nu am cum să exprim în cuvinte ce a însemnat ea pentru mine. M-a fascinat din prima clipă, pentru că ne-a învăţat cum să ne jucăm, de fapt şi ea se juca cu noi, alături de noi mereu mereu. Ne-a încurajat tot timpul, nu ne-a tăiat aripile şi ne-a arătat că viaţa este chiar frumoasă. Doar că trebuie să ţtim de unde, din ce punct să o privim. Cursurile şi timpul petrecut cu Maria au avut rol ortobiontic. Acum sunt actor. Şi da, jumătate din ce ştiu acum i se datorează ei. Habar nu am avut cînd am învăţat atâtea lucruri, habar nu aveam cum se face «chestia asta cu actoria».

Maria, pur şi simplu, ne-a lăsat să ne jucăm, să fim liberi, să uităm cine suntem cînd intrăm pe uşă şi să fim oricine altcineva. Şi cred că orice copil care ar face cursurile acestea se va dezvolta din multe puncte de vedere. Pentru că, de multe ori sistemul ne ţine în loc şi nu ne putem dezvolta aşa cum trebuie. Cu Maria am lucrat cu corpul, cu sufletul, cu mintea. Nu-s cuvinte mari. Mi-am amintit efectiv tot ce a fost şi m-am bucurat“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ateliere de mărţişoare şi felicitări la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor avea loc două întîlniri pe 17 şi 24 februarie, de la ora 15:00 la 17:00 ■ pariciparea este gratuită, pe baza permisului de bibliotecă ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ organizează un atelier de mărţişoare şi felicitări de primăvară, în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi care îmbină confecţionarea artizanală cu lectura unor texte referitoare la anotimpul de primăvară, selectate din literatura română şi universală şi ataşate mărţişoarelor, sub formă de răvaşe. Atelierele se vor desfăşura pe durata a două întîlniri, în zilele de luni, 17 februarie şi luni, 24 februarie 2020, în intervalul orar 15:00 – 17:00, vor avea loc la Filiala de Carte Străină a Bibliotecii Judeţene (Bd. Republicii, nr. 17). Sînt invitaţi să participe copiii, părinţii şi bunicii, într-o atmosferă a bucuriei anotimpului speranţei şi a frumoaselor tradiţii de Mărţişor! Participarea este gratuită, pe baza permisului de bibliotecă. „Mărţişorul este o adevărată emblemă a lunii martie, fără de care întîmpinarea primăverii ni se pare de neconceput. De-a lungul timpului, folcloriştii au căutat interpretări ale mărţişorului în civilizaţia antică, atribuindu-i o descendenţă directă din emblemele războinicului Mars, căci la Idele lui Marte, cînd zăpada nu era încă topită în întreg Imperiul Roman, puteau începe campaniile militare. Aşadar, roşul şi albul ar semnifica tocmai această zi: vitalitate şi victorie, pe de o parte, purificare şi inaugurare, pe de alta. Apoi s-a afirmat că împletirea celor două culori ar fi o amuletă puternică împotriva deochiului şi un semn al candorii. (…) Ziua de 1 Martie (Mărţişor) rămîne o zi de bucurie, de instaurare a armoniei, pragul sărbătoresc al primăverii, punctat de plăcerea de a dărui. Poate că tocmai credinţa că a face un dar înseamnă nu doar dragoste şi împăcare, ci şi a atrage forţele benefice şi a le face favorabile, a contribuit la perpetuarea acestei vechi tradiţii“, precizează Narcisa Alexandra Ştiucă în cartea „Sărbătoarea noastră cea de toate zilele“. Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ mai derulează, la Secţia de Carte pentru Copii & Ludotecă „Ion Creangă“, ateliere creative pentru copii cu vîrsta cuprinsă între 6 – 12 ani, în zilele de miercuri, o dată la două săptămîni, între orele 14:00 şi 15:00. În cadrul acestora se pictează, se prelucrează lutul, se confecţionează mărţişoare şi felicitări şi se realizează decoraţiuni prin tehnica şerveţelului, figurine din fetru sau din plastilină, flori din hîrtie creponată şi sînt folosite tehnici precum quilling sau origami.

Citește știrea

Actualitate

A trecut Ziua îndrăgostiţilor, vine Dragobete, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Casa Culturii Ion Creangă a pregătit un program diversificat de activităţi pentru a doua parte a lunii februarie ■ vor fi şi cîteva spectacole dedicate copiilor ■

Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamţ a pregătit un program diversificat de activităţi pentru a doua parte a lunii februarie, cînd se înregistrează evenimente cu o semnificaţie aparte pentru cupluri. Astfel, pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, a avut loc spectacolul Le Blues et L’amour, urmînd ca pe 24 februarie să fie marcată şi sărbătoarea autohtonă a dragostei prin spectacolul intitulat Drag, de Dragobete, prezentat de Ansamblul folcloric Ozana şi invitaţi. Dragobetele reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale poporului român, deşi mulţi i-au uitat semnificaţia şi au substituit sărbătoarea cu aceea a Sfîntului Valentin, ce nu are nici o înrudire cu mitologia populară română. Dragobete era un personaj mitologic, similar lui Eros şi Cupidon, ce oficia din cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat pînă în rîndul oamenilor şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării. În mediul rural, în special, oamenii îşi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor şi băieţilor care, în ziua de Dragobete, se primeneau în haine de sărbătoare şi porneau veseli spre pădure pentru a culege flori pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste. La amiază fetele fugeau înapoi spre sat, fiecare fiind urmată de băiatul care o îndrăgea şi care îi fura o sărutare în văzul lumii, simbolizînd legămîntul lor de dragoste pentru întregul an. De aici şi celebra zicală Dragobetele sărută fetele. În cursul lunii vor avea loc şi alte manifestări, unele făcînd trecerea spre primăvară, prin organizarea de ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări hand made, realizate de tinerii din cadrul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, Filiala Tîrgu Neamţ. Şi cei mici se vor bucura de manifestări potrivite pentru vîrsta lor. Pe 21 februarie va avea loc spectacolul Showlandia, susţinut de artişti din Tîrgu Jiu, iar în ziua următoare vor putea fi urmărite piesele Vrăjitorul din Oz şi Punguţa cu doi Bani, prezentate de elevii de la cursul de teatru al Casei Culturii. De asemenea, locuitorii din zonă sunt invitaţi, pe 22 februarie, la un spectacol de Stand-up Comedy, cu George Tănase, Radu Bucălae şi Ioana State. Pe parcursul lunii vor avea loc şi alte activităţi, cum ar fi un cursuri de teatru, canto popular, dans sportiv, repetiţiile ansamblurilor folclorice Ozana şi Ţinutul Zimbrului şi ale coralei Bazil Anastescu. În spaţiile instituţiei sînt amenajate şi două expoziţii, cu intrare liberă pentru public: pictură patrimoniu (Eugen Ispir) şi fotografie (autor Cristian Irimia). Programul anunţat de Casa Culturii mai poate fi completat cu manifestări şi activităţi culturale ocazionale sau pot surveni modificări ale acţiunilor programate, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Citește știrea

Cultural

A început votul! Nemţeanul Stephen Ionuţ Moisă are nevoie de noi pentru a cîştiga

Știre publicată în urmă cu

în data de

Câștigătorul va fi desemnat în funcţie de numărul de vizualizări , like-uri și comentarii ale clipurilor de pe canalul de YouTube Cat Music România

Talentatul pietrean Stephen Ionuţ Moisă este în finala spectacolului on-line Magic in 5 şi poate fi marele cîştigător dacă îi acordaţi votul dumneavoastră. Pentru aceasta trebuie să intraţi pe pagina de facebook Magicin5 şi să urmaţi instrucţiunile găsite acolo.  Ionuţ a muncit enorm pentru a ajunge în finală, dar votul dumneavoastră îl poate ajunta să fie marele cîştigător. Haideţi să îl ajutăm. 

“Câștigătorul Magicin5 va fi desemnat în funcţie de numărul de vizualizări , like-uri și comentarii ale clipurilor de pe canalul de YouTube Cat Music România ! Intrați repede ! ❤️🙏🏻❤️Share !”, ne transmite Ionuţ pe pagina sa de facebook.

Ionuţ are 15 ani şi a trecut de prima fază a concursului, evidenţiindu-se dintre 300 de concurenţi. El este printre cei trei finalişti, în trupa lui Vanotek. Stephen este elev la Liceul de Arte Victor Brauner (clasa de canto) din Piatra Neamţ şi a început să cînte de la vîrsta de 4 ani, cînd, după ce i-au observat pasiunea, părinţii l-au înscris la clubul “Viva Alegria”, unde a luat primele lecţii de canto.

A participat la concursuri şi a obţinut premii importante la Festivaluri celebre, cum ar fi Mamaia Copiilor 2011 sau Mărul De Aur 2016. O altă pasiune a sa a fost teatrul şi a interpretat roluri în piese ca Micul Prinţ, Hansel şi Gretel sau Scufiţa Roşie. În 2018 a ajuns şi la “Vocea României Junior” pînă la faza de blinduri, sub îndrumarea profesoarei Roxana Elena Apreutesei.

Stephen este pasionat şi de dansuri, exersîndu-şi talentul la clubul de dans sportiv “Lia Art” din Piatra Neamţ, cîştigînd premii la mai multe concursuri. Finala show-ului MAGIC IN 5 se desfăşoară în perioada 10-16 februarie, în Cabana Repedea din staţiunea turistică Borşa, din judeţul Maramureş.

Cabana a fost transformată într-o casă de producţie, unde sînt instalate trei studiouri, în care cei trei lideri de echipă – Adda, Alex Velea şi Vanotek – vor crea o piesă de la zero pentru concurenţii finalişti.

Departajarea concurenţilor se face prin voturile unui juriu, dar şi prin voturile online ale spectatorilor show-ului. Pentru a avea un nemţean învingător pe pagina de facebook Magicin5, sînteţi aşteptaţi să votaţi pentru Ionuţ Moisă.

Citește știrea

Trending