Publicitate

■ sfîrşitul lunii trecute a fost unul nefast ■ o adolescentă de doar 14 ani, înecată în canalul hidroenergetic Bistriţa, a fost identificată ■ un sătean din Horia, dispărut de două săptămîni, a fost găsit mort în amonte de microhidrocentrala de pe rîul Moldova ■ două persoane au fost descoperite decedate în casă ■

Vacanţa prilejuită de 1 mai a însemnat pentru unii prilej de distracţie, dar au fost şi cazuri care au adus nenorociri în familiile cîtorva nemţeni. Într-una dintre acestea, anchetatorii au pus cap la cap informaţiile obţinute şi au identificat cadavrul găsit la grătarele Hidrocentralei Dumbrava Deal, pe 27 aprilie 2018. Este vorba de o tînără în vîrstă de 14 ani, din localitatea Valea Ursului, care în vara anului trecut şi-a luat lumea-n cap şi a plecat cu un băiat de vîrsta ei. Se pare că fata provine dintr-o familie dezorganizată şi pe 20 august 2017, împreună cu amicul a venit în Piatra Neamţ. Aici s-ar fi împrietenit cu un cuplu de adolescenţi aflaţi cam în aceeaşi situaţie şi o vreme au stat într-o haltă feroviară dezafectată. Şi-au trăit acolo zilele, cu bune şi rele, iar într-o zi fata a vrut să spele nişte rufe , urmînd să ia apă din canalul hidroenergetic al rîului Bistriţa. Prietenul ei nu ar fi lăsat-o, considerînd că locul este deosebit de periculos. Cu toate acestea victima nu a renunţat la planul ei şi se pare că în jurul datei de 20 aprilie, pe cînd amicul nu era în preajmă a mers pe malul canalului. La un moment dat a alunecat, a căzut în apă şi nu a mai avut nici o şansă să se salveze din cauza malurilor betonate extrem de abrupte. Corpul acestei a fost descoperit pe 27 aprilie, de muncitorii care curăţau deşeurile de la grătarele hidrocentralei. Aceştia au avut un şoc cînd au observat în cupa unui excavatorul, cadavrul tinerei. Au fost alertaţi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin apel la numărul unic de urgeţă 112. Cadavrul a fost scos din apă iar la prima vedere s-a stabilit că este vorba de o adolescentă. Au fost anunţaţi şi oamenii legii din cadrul IPJ Neamţ care au efectuat cercetări pentru a stabili identitatea victimei, precum şi modul în care aceasta a ajuns în apele canalului. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală unde medicii au stabilit că moartea s-a produs prin înec şi nu există alte urme de violenţă care să ridice suspiciuni în ceea ce priveşte săvîrşirea unei infracţiuni.

Caz oarecum similar şi pe rîul Moldova

Momente de groază s-au consumat luni, 30 aprilie, cînd trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost zărit plutind în apele rîului Moldova, în amonte de microhidrocentrala Roman 1. În acest caz unul dintre angajaţii microhidrocentralei a observat cadavrul cum plutea pe apă şi a alertat autorităţile.Totul s-a întîmplat în jurul orei 14.50, cînd a fost dată alarma la 112, Dispeceratul ISU Neamţ fiind anunţat că în zona amenajării hidro, spre malul din localitatea Cotu Vameş, a fost observat trupul unei persoane. La locul indicat s-a deplasat o autospecială dotată cu o barcă şi cinci subofiţeri, iar la ora 15.44, Dispeceratul ISU a anunţat că persoana a fost scoasă din apă. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de faptul că iniţial aceştia au mers să lanseze barca într-un loc despre care ştiau că este adecvat pentru o astfel de operaţiune, dar topografia locului s-a schimbat între timp, iar salvatorii au fost nevoiţi să lanseze ambarcaţiunea mult în amonte. Totul s-a consumat sub privirile copiilor celui înecat, un bărbat în vîrstă de 58 de ani, din satul Cotu Vameş, comuna Horia. Acesta era dat dispărut de aproape două săptămîni, familia şi rudele căutîndu-l zile întregi. În acest sens au fost puse afişe şi în Roman, în speranţa că era totuşi în viaţă. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă au constatat în mod oficial decesul, iar poliţiştii criminalişti au fotografiat şi notat informaţiile necesare unui dosar de moarte suspectă care se deschide în astfel de situaţii. Trupul fără suflare nu avea cum să intre în turbinele instalaţiei de producere a energiei electrice, deoarece obiectivul este prevăzut cu grătare. Cele mai plauzibile piste în acest caz au fost un act suicidal sau o cădere accidentală în apă.

Morţi în casă

Cadrele de la Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă au fost solicitate în două rînduri s deblocheze uşile unor locuinţe ai căror proprietarii nu mai fuseseră văzuţi în ultima perioadă. Prima intervenţie a avut loc pe 27 aprilie, cînd prin apel la 112 s-a cerut ajutor, reclamîndu-se faptul că un pietrean în vîrstă de 59 de ani, care locuia pe strada Mihai Eminescu, nu răspunde la uşă. La adresa indicată de apelant s-a deplasat două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă EPA din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ. Din păcate proprietarul a fost găsit decedat în locuinţă. În aceeaşi zi, un apel similar reclama lipsa de reacţie a unei femei de 61 de ani, din localitatea Tarcău. Şi în acest caz proprietara era decedată. Un apel similar a alertat pompierii nemţeni pe 1 mai, la ora 12, cînd s-a anunţat faptul că o femeie de 58 de ani, din Săvineşti, a rămas blocată în apartament. De această dată intervenţia a fost cu noroc, militarii au deschis uşa şi au găsit femeia căzută în casă. Victima a fost preluată de ambulanţă şi transportată la spital. Cadrele ISU au fost solicitate pe 27 aprilie la un alt eveniment, care s-a petrecut în jurul orei 18.33. Prin 112 s-a anunţat că o femeie a fost lovită de tren în localitatea Vaduri din comuna Alexandru Cel Bun. Victima de 38 de ani a scăpat cu viaţă, fiind diagnosticată cu traumatisme cranio-cerebrale.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.