Contactează-ne

Actualitate

Vreme molcomă, exact de toamnă

Știe publicată cu

în data de

■ în cea de-a treia săptămînă din septembrie vremea va fi plăcută ■ sînt anunţate valori termice de cel mult 26 de grade, iar precipitaţiile sînt ca şi inexistente ■ minima poate ajunge şi la 8 grade ■

Cea de-a treia săptămînă a lunii septembrie nu aduce nici o noutate din punct de vedere meteorologic. Specialiştii spun că vrmea va fi frumoasă cu valori termice molcome, în medie între 22 şi 24 de grade, dar vor fi intervale şi cu 26 de grade, precum şi zile în care nu va fi prea confortabil la 21 de grade. Precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate din punct de vedere cantitativ. Nopţile vor fi mai reci pe măsură ce prima lună de toamnă se termină şi cea mai scăzută valoare nocturnă va fi de 8 grade Celsius. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că astăzi, 15 septembrie, în Piatra Neamţ este anunţat cer variabil cu soare, ceva nori răzleţi şi destul de bine din punct de vedere termic pentru că în miezul zilei mercurul din termomtre se operşte la 26 de grade. Şi regimul termic nocturn va fi în limite normale, iar minima ajunge la 13 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 16 septembrie, cînd maxima nu mai trece de 21 de grade. Meteorologii spun că în zona noastră ar putea fi şi ceva precipitaţii, posibil furtuni, cam în a doua parte a zilei. Din acest motiv au de suferit şi valorile termice nocturne, iar minima va fi de 10 grade. Săptămîna viitoare debutează cu timp bun şi în încălzire uşoară. Scăpăm de ploi, norii vor fi doar decorativi, iar la amiază termometrele vor indica 22 de grade. Noaptea va fi cea mai rece din toată săptămîna, iar dacă previziunile se adeveresc în zori vom tremura la numai 9 grade. Şi mai bine va fi marţi, 18 septembrie, cînd soarele va face legea şi nu este anunţat nici un nor. Va fi mult soare şi o maximă plăcută, de 24 de grade Celsius. După lăsarea întunericului se anunţă cer senin şi cel mult 12 grade. Frumos va fi timpul şi miercuri, 19 septembrie, cînd soarele va fi la datorie, ceva nori după amiază nu fac nici un rău, iar maxima se opreşte la 25 de grade, în timp ce peste noapte se vor înregistra cam 12 grade. Şi mai cald va fi joi, 20 septembrie, cînd specialiştii spun că la Piatra Neamţ se vor înregistra din nou 26 de grade. Noaptea nu aduce noutăţi, iar minima se opreşte la 11 grade. De vineri, 21 septembrie, se mai răcoreşte niţel şi chiar dacă soarele nu va fi umbrit de nici un nor, pierde putere şi nu vor fi decît 23 de grade. Noaptea va fi rece, cu o minimă de 8 grade. Pe acelaşi model va fi timpul şi sîmbătă, 22 septembrie, soare, dar nu mai mult de 22 de grade şi o minimă micuţă, de 9 grade. Duminică, 23 septembrie, vor fi cel mult 23 de grade ziua şi nu mai mult de 11 grade noaptea.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bătrîn de 70 de ani, sentinţă cu executare

Știe publicată cu

în data de

■ inculpatul şi-a înjunghiat consoarta şi a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare ■ el este bun de plată cu 8.600 de lei ■ rămîne de văzut dacă sentinţa va fi contestată ■

Un localnic de 70 de ani, din Chilii, comuna Valea Ursului, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare după ce a fost la un pas să-şi ucidă consoarta. Prin sentinţa de pe 24 aprilie 2019, Vasile Cozma a fost obligat la plata sumei de 8.632 de lei, cheltuieli cu transportul şi îngrijirea victimei în spital, plus cheltuieli judiciare. Consoarta agresată nu a cerut bani de la septuagenar. De menţionat este faptul că bărbatul a fost încarcerat de pe 21 ianuarie anul trecut şi pînă pe 19 ianuarie, apoi a fost eliberat. Decizia Tribunalului Neamţ nu este definitivă, dar dacă va deveni, septuagenarul va ajunge în închisoare. Fapta a avut loc pe 20 decembrie 2018. Chiar în ziua de Ignat, pe fondul consumului de alcool, el şi-a înjunghiat nevasta în vîrstă de 69 de ani, în zona claviculei. Victima a fost transportată la Spitalul Roman, iar pentru salvarea vieţii medicii au intervenit chirurgical. Ulterior s-a stabilit că viaţa femeii a fost pusă în pericol, septuagenarul a fost reţinut, iar mai apoi magistraţii Tribunalului au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă de 30 de zile. La data pronunţării pe 21 decembrie, inculpatul a contestat măsura, dar nu a avut cîştig de cauză. La mai puţin de o lună de la faptă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi l-au trimis în judecată pe agresor. Ulterior judecătorii au verificat starea de detenţie şi au decis să-l elibereze, aplicînd cea mai blîndă măsură, controlul judiciar. „În temeiul art. 348 raportat la art. 207 al. 1 şi 2 Cod procedură penală, raportat la art. 241 al. 1 lit. a Cod procedură penală, constată încetarea de drept, la data de 20.01.2019, a măsurii arestării preventive a inculpatului C.V., arestat preventiv în baza încheierii nr. 73/U/21.12.2018 a Tribunalului Neamţ şi dispune punerea în libertate a inculpatului, la data respectivă, dacă nu e arestat în alta cauză. Respinge, ca rămasă fără obiect, cererea inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar“, conform instanţei. Rămîne de văzut dacă pedeapsa cu executare va fi contestată sau nu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Sancţiuni consistente la textile cu probleme

Știe publicată cu

în data de

■ sancţiunile s-au cifrat la 62.000 lei ■ marfă neconformă de peste 271.000 lei a fost retrasă de la comercializare ■

Lucrătorii din cadrul Protecţiei Consumatorilor Neamţ au ars la buzunar vînzătorii de produse textile. S-a întîmplat în perioada 20 – 30 martie cînd a avut loc o acţiune de verificare a modului de comercializare, denumire, marcare şi etichetare a produselor textile, făcînd parte dintr-o serie de controale, pe acestă temă, la nivel naţional. Au fost verificaţi 51 de operatori economici, valoarea produselor controlate fiind de 1.008.099 lei. La 47 operatori economici au fost identificate abateri de la prevederile legale, valoarea produselor cu abateri fiind de 271.234 lei. „Au fost aplicate 26 avertismente şi 25 amenzi contravenţionale în valoare totală de 62.000 lei şi s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare pentru confecţii textile în cantitate de 3.307 bucăţi, în valoare totală de 271.234 lei“, conform unui comunicat al Protecţiei Consumatorilor Neamţ. Printre abaterile depistate de comisari se numără nemarcarea compoziţiei fibroase (la 5 operatori economici); informaţiile marcate pe etichetă nu erau complete: lipsa denumirii produsului, lipsa instrucţiunilor de întreţinere (3 firme); nemarcarea în limba română a tuturor informaţiior de pe etichetele ataşate produselor, implicit a compoziţiei fibroase (42 de firme); detalii legate de promoţii, respectiv data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă (de ex: în cadrul promoţiei „-20%. Oferta specială“, produsele aveau ataşată cîte o etichetă de culoare roşie „-20%“, fără a avea înscris preţul nou, promoţia de tip „Cumperi şi primeşti 50% la al doilea produs“, nu specifica faptul că reducerea se aplică produsului mai ieftin). În acest context, comisarii vin cu recomandări utile pentru consumatori: achiziţionaţi produse numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care aveţi neapărat nevoie, în caz de reclamaţie; acordaţi o atenţie deosebită la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existînd riscul ca acestea să fie contrafăcute; eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre; în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia trebuie precizată în mod expres; orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil; respectaţi instrucţiunile de întreţinere – acestea trebuie să acopere toate tratamentele, în următoarea ordine: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu.

Citește știrea

Actualitate

Infractori la închisoare

Știe publicată cu

în data de

Un tînăr de 25 de ani, din Cordun a ajuns la închisoare pe 23 aprilie, după ce a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru furt calificat. Faptele au avut loc în perioada 21-22 mai 2015 cînd, în calitate de angajat al unei firme din localitatea amintită, a sustras 11 termocupole cu fire de platină, cauzînd un prejudiciu de 46.584 lei. În aceeaşi zi, un pietrean de 61 de ani a fost depistat la Girov şi dus la penitenciar după ce fusese condamnat definitiv pentru loviri la 1 an de detenţie. Asta după ce pe 19 mai 2014, cu alte persoane, a agresat victima care a suferit leziuni vindecabile în 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Citește știrea

Trending