Publicitate

■ 8 ani de detenţie este sentinţa într-un caz de omor, în care victimă a fost mama acuzatului ■ omorul a avut loc înainte de Crăciun, la Grumăzeşti ■ inculpatul a pregătit înmormîntarea, dar rudele şi vecinii au sesizat anchetatorii ■ necropsia a dovedit moartea violentă ■ un dosar de tentativă de omor a fost rejudecat după ce magistraţii aplicaseră doi ani şi jumătate de detenţie ■ la a doua deliberare, pedeapsa s-a dublat ■ sentinţa nu este definitivă ■

Magistraţii din cadrul Tribunalul Neamţ s-au pronunţat în două dosare ce vizau infracţiuni cu violenţă în familie, aplicînd sentinţe ce totalizează 13 ani de detenţie. Într-un caz de omor inculpatul a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a fost dovedit că şi-a ucis mama, o femeie în vîrstă de 85 de ani. În cauză este vorba de Gheorghe Cojocaru, de 47 de ani, din localitatea Grumăzeşti. La pronunţare, în şedinţa de pe 13 iunie 2018, judecătorii au menţinut starea de arest a inculpatului, dar au dedus perioada deja executată din 21 decembrie anul trecut, la zi. „În temeiul art. 7 raportat la art. 4 alin. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare“, conform Tribunalului Neamţ. Fapta a avut loc înainte de Crăciunul de anul trecut, în localitatea Grumăzeşti, unde inculpatul cunoscut de vecini ca un cal breaz, şi-a snopit mama în bătaie provocîndu-i leziuni care în cele din urmă au condus la deces. Agresiunea a avut loc după ce bărbatul şi-a gonit de acasă soţia şi cei doi copii, rămînînd numai cu mama octogenară. Cînd şi-a dat seama de consecinţe nu a spus nimănui ce s-a întîmplat dar s-a pregătit pentru înmormîntarea creştinească. Numai că vecinii şi rudele ştiau de relaţiile tensionate dintre cei doi şi bănuind o moarte suspectă au anunţat autorităţile. La faţa locului au venit poliţiştii şi un procuror criminalist, iar cadavrul victimei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. La final legiştii au stabilit că a fost vorba de o moarte violentă, victima decedînd din cauza asfixiei. „Un bărbat în vîrstă de 47 de ani din Grumăzeşti, cunoscut ca un consumator fervent al băuturilor alcolice şi scandalagiu notoriu, şi-a determinat soţia să părăsească domiciliul conjugal. Bărbatul, rămas cu mama în locuinţă, în ziua de 18 decembrie, aflîndu-se sub influenţa alcoolului şi-a agresat mama, în aşa hal, încît i-a produs leziuni grave care au condus la decesul bătrînei, în vîrstă de 85 de ani. Faţă de bărbat a fost luată măsura reţinerii de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, în cursul zilei de 21 decembrie, iar vineri, 21 decembrie s-a emis mandat de arestare preventivă, la cererea noastră, pentru săvîrşirea infracţiunii de omor“, a declarat procurorul Virgil Cornea, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, la data faptei. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de toate părţile interesate.

Sentinţă dublată după ce şi-a înjunghiat soţia

Constantin Doltu, de 50 de ani, din Piatra Neamţ, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Neamţ la 5 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor asupra unui membru al familiei. Fapta a avut loc la finele lunii aprilie 2017, între timp bărbatul a fost deferitit justiţiei şi magistraţii nemţeni au aplicat o pedeapsă mai blîndă, 2 ani şi jumătate de închisoare. Ulterior Curtea de Apel a cerut rejudecarea cauzei iar pe 13 iunie 2018 pedeapsa a fost dublată. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă. Totul s-a întîmplat pe 29 aprilie 2017, pe fondul unor animozităţi mai vechi dintre cei doi. După agresiune inculpatul a încercat să-şi ia viaţa, dar leziunile pe care şi le-a provocat nu au fost prea grave, Doltu ajungînd totuşi la spital. După ce s-a pus pe picioare, pe 5 mai, bărbatul a fost încarcerat. Conform actelor de urmărire penală, Doltu locuia cu nevasta în casa părinţilor acesteia. De ceva vreme, între cei doi soţi erau relaţii tensionate pentru care nu se mai găsea cale de rezolvare. Certurile erau destul de dese, în ultima vreme degenerau, motiv pentru care proprietarii locuinţei din reşedinţa de judeţ au decis că separarea celor doi soţi este iminentă. Ruptura decisivă s-a petrecut imediat după sărbătorile pascale cînd individul, mai mult împins de la spate, a fost nevoit să-şi ia adio de la căminul conjugal. Evident că acest lucru nu i-a convenit şi nu a făcut decît să-i sporească frustrările, dar şi sentimentele nu tocmai din cele mai bune faţă de femeia cu care împărţise ani buni de viaţă. Nu s-a resemnat cu acest lucru şi s-a decis să încerce o împăcare. A revenit la domiciliul conjugal pe 29 aprilie, dar discuţiile nu au dus la nici un rezultat. Bănuind că femeia nu l-ar mai fi acceptat în viaţa ei, inculpatul nu a venit chiar într-o vizită de curtoazie, pentru că avea asupra lui şi un cuţit. Cînd „negocierile“ au eşuat şi-a atacat nevasta şi i-a produs o plagă de 10 centimetri în zona gîtului. Cînd a văzut sînge şi şi-a dat seama ce urmează, bărbatul a încercat să- şi ia zilele, folosind acelaşi cuţit.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.