Contactează-ne

Actualitate

Vin zile toride, dar e pericol de grindină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare sînt anunţate valori termice estivale ■ frecvent, termometrele vor indica 28 de grade Celsius ■ în majoritatea intervalului vor fi furtuni cu descărcări elctrice, posibil şi grindină ■

Vara caledaristică s-a instalat de aproape 10 zile, însă de acum înainte ne putem aştepta la sezonul estival. Asta deoarece meteorologii anunţă că din acest week-end şi pînă la finele săptămînii viitoare foarte des se vor înregistra valori termice de 28 de grade. Vorbim de temperaturi măsurate la umbră, pentru că în plin soare se mai adună cîteva grade bune. Şi valorile termice nocturne au acelaşi trend iar în cea mai rece noapte nu vor fi mai puţin de 14 grade Celsius. Căldura nefirească pentru acest moment al anului aduce şi furtuni, aproape zilnic şi ne putem aştepta la cantităţi mari de apă într-un timp scurt, intensificări ale vîntului şi posibil grindină. Însă avînd în vedere deficitul mare de apă din sol, se poate aplica zicala „la vreme de secetă e bună şi grindina“. Cu toate acestea, dacă vor fi furtuni, acestea lovesc, de regulă, doar izolat, aşa că în continuare în parte din teritoriu este posibil să nu cadă nici un strop. Conform prognozei astăzi, 9 iunie, va fi prea cald pentru perioada în care ne aflăm iar meteorologii promit o maximă de 28 de grade celsius în Piatra Neamţ. În a doua parte a zilei sînt aşteptate averse sau chiar furtuni. Regimul termic nocturn va fi plăcut şi minima se opreşte la 14 grade. Cam la fel sînt condiţiile meteo şi pe parcursul zilei de duminică, 10 iunie, cînd în Piatra Neamţ se vor înregistra 27 de grade şi la fel ca în intervalul anterior după amiază pot veni ploi repezi de vară. Noaptea cerul va fi preponderent senin iar în zori termomtrele vor indica 15 grade. Una din cele mai plăcute zile din întreg intervalul supus analizei pare a fi cea de luni, 11 iunie, cînd căldura se mai temperează şi se pare că nu vor fi mai mult de 25 de grade. Şansele de precipitaţii sînt aproape nule, iar specialiştii spun că noaptea se va înregistra o minimă de 14 grade. De marţi, revine căldura şi din nou soarele de vară aduce o maximă în creştere pînă la valoarea de 28 de grade, în schimb nu prea ne putem aştepta la precipitaţii. După lăsarea întunericului va fi una din cele mai calde nopţi cu o minimă de 16 grade. Nu sînt schimbări în registrul meteo nici pe parcursul zilei de miercuri, 13 iunie, cînd specialiştii spun că va fi pe tiparul celei precedente. Soarele îşi face simţită prezenţa şi este la datorie, iar în cel mai cald moment al zilei vor fi 28 de grade. Noaptea ne vom bucura din nou de o minimă de 16 grade. Joi, vine cu temperaturi în scădere pînă la pragul de 25 de grade, posibil cîteva averse nesemnificative din punct de vedere cantitativ, iar după lăsarea întunericului mercurul din termometre se opreşte la 14 grade. Vineri, 15 iunie, dar şi în week-end, în perioada 16 – 17 iunie, nu sînt modificări semnificative, vor fi maxime de 28 de grade, minime de 15 grade şi posibil ceva furtuni mai ales în a doua parte a zilei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean dat dispărut, după ce a plecat la muncă, la Sibiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Cîndeşti a plecat să-şi caute un serviciu şi nu mai este de găsit ■ patru adolescenţi fugari dintr-un centru, s-au întors ■

Poliţiştii nemţeni sînt alertaţi destul de des referitor la persoane care au plecat de acasă şi nu s-au mai întors.

În unele cazuri este vorba de situaţii reale, cînd cel dispărut nu mai dă nici un semn de viaţă, în alte cazuri este vorba de puşti care, periodic, pleacă la plimbare din centrele în care sînt instituţionalizaţi.

Din prima situaţie pare a face parte un bărbat din localitatea Cîndeşti dat dispărut mama sa după ce a plecat la muncă, la Sibiu şi nu mai este de găsit.

Oamenii legii fac cercetări, dar pentru că nu au dat de urma dispărutului, cer ajutorul pentru găsirea lui Ion Aionesei.

„La data de 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că fiul său, Aionesei Ion, de 40 ani, a plecat la munca în judeţul Sibiu, iar din data de 13 mai a.c., nu a mai putut fi contactat de membrii familiei“, comunică Poliţia Neamţ.

Bărbatul are o înălţime de 1,70 m, păr negru şi ochi căprui. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Din categoria celor care pun degeaba pe drumuri oamenii legii fac parte patru adolescenţi, între care şi o fată, care din cînd în cînd pleacă din centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ şi se mai întorc cînd vor ei. Este vorba de Ioan Mădălin Turcu, de 15 ani, Diana Gabriela Armene, de 16 ani, Vasile Andrei Moisă şi Mirel Nicolae Lefter, ambii de 17 ani. Cei patru au plecat pe 23 mai din Centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ, unde erau instituţionalizaţi, şi nu s-au mai întors, fiind căutaţi de anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ.

În seara de 24 mai, anchetatorii au fost informaţi că doi dintre cei patru minori au revenit în centru, iar ceilalţi a doua zi. Pe perioada dispariţiei, adolescenţii s-au aflat în Piatra Neamţ şi nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending