Contactează-ne

Actualitate

Veteran de război omagiat la împlinirea a 100 de ani

Știe publicată cu

în data de

■ plutonierul adjutant Dumitru Zavalichi a fost în centrul unei manifestări organizate de Primăria Răuceşti ■ nemţeanul a participat la luptele din cea de a doua conflagraţie mondială şi a fost prizonier în Uniunea Sovietică ■

Dumitru Zavalichi, din Răuceşti, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, a fost omagiat de administraţie, familie, rude şi consăteni pe 9 aprilie 2019. Festivitatea, una care nu a fost lipsită de momente emoţionante, a avut loc, în organizarea Primăriei Răuceşti, la şcoala din localitate şi a fost prilejuită de împlinirea vîrstei de 100 de ani. În semn de respect şi apreciere, primarul, Dumitru Bălăjel şi reprezentanţii autorităţilor, i-au oferit un tort, un buchet de flori, o plachetă aniversară şi o sumă de bani. Momente aparte au fost cele cînd renumita fanfară din Răuceşti i-a cîntat aniversatului „La Mulţi Ani!“ şi cel în care cîţiva şcolari au recitat poezii patriotice. Plutonier adjutant Dumitru Zavalichi s-a născut în satul Sîrbi, comuna Drăguşeni, judeţul Suceava, pe 9 aprilie 1919 într-o familie de ţărani stabiliţi în aceste locuri începînd cu anul 1613, în timpul domnitorilor Ştefan Tomşa şi Vasile Lupu. Primele clase primare le învaţă în satul Ungheni, în casa preotului Vasile Zburcea. După terminarea şcolii rămîne în familie şi munceşte ca majoritatea consătenilor în agricultură. În 1939, după declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cuprins într-o evidenţă la Regimentul 16 Fălticeni şi începe un program de pregătire premilitară la Drăguşeni, peste rîul Moldova. Apoi, la data de 15 februarie 1941, Dumitru Zavalichi primeşte ordin de încorporare şi se prezintă la Regimentul 16 infanterie Fălticeni, unde urmează şcoala de comandanţi de grupă, iar la terminare este avansat la gradul de sergent. La inceputul lunii iunie 1941, pleacă pe frontiera de nord la Darabani-Săveni, pe malul drept al rîului Prut şi începe pregătirea de război. În ziua de 20 iunie 1941 se primeşte ordinunul ca regimentul din care făcea parte şi nemţeanul din Răuceşti să intre în dispozitivul de luptă pe malul Prutului. Au urmat marile bătălii de la Dalnic, Odessa şi Tatarca, unde Armata Română a suferit mari pierderi din rîndul soldaţilor. În aceste lupte a căzut şi unul dintre cei trei fraţi ai celui omagiat zilele trecute, şi anume Vasile. Dumitru Zavalichi a revenit în Regimentul 16 Fălticeni şi a rămas în unitate ca sergent instructor pînă în primăvara anului 1944 cînd este trimis pe frontul din Moldova, în apropiere de Iaşi. După cum se ştie, în zilele 19-20 august 1944, trupele sovietice au reuşit să străpungă linia frontului românesc, iar sergentul Dumitru Zavalichi este luat prizonier şi dus în lagărele din Uniunea Sovietică unde a lucrat în subteran la extracţia minereurilor de fier. A urmat eliberarea şi întoarcea în ţară. După revoluţia din 1989, nemţeanul a fost decorat cu medalia Bărbăţie şi Credinţă şi Crucea Comemorativă de Război.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending