Publicitate

■ la TT va evolua soprana pietreană Ioana Constantin Pipelea, acompaniată de pianista irlandeză Dearbhla Collins ■ spectacolul de jazz îi aduce pe scenă pe Romeo Cozma, Luiza Zan, Iulian Pavelescu, Doru Albu, Daniel Dragomirescu şi Cristian Cozma ■

A treia zi a Vanţelor muzicale la Piatra Neamţ propune două spectacole interesante. De la ora 19, pe scena Teatrului Tineretului va evolua soprana Ioana Constantin Pipelea şi pianista irlandeză Dearbhla Collins în cadrul manifestării intitulate Seara tînărului artist nemţean. În program vor fi lieduri şi arii din oratorii şi opere semnate de A. Vivaldi, F. Mendelssohn-Bartholdy, G. Puccini, L. Delibes. Apoi, de la ora 21, în Piaţa Turnului va fi o Seară de jazz, care-i va avea în prim plan pe compozitorul Romeo Cozma, Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară), Doru Albu (clarinet), Daniel Dragomirescu (chitară) şi Cristian Cozma (percuţie). Soprana Ioana Constantin – Pipelea este absolventă a Academiei Regale de Muzică din Irlanda (Royal Irish Academy of Music, Dublin), fostă Young Artist cu Northern Ireland Opera, Belfast. Artista a studiat pianul la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ. În perioada studenţiei a participat la cursuri de măiestrie la Covent Garden, National Opera Studio London şi English National Opera, cu artişti de renume. În carieră, pietreanca a interpretat importante roluri de operă. Recent a cîştigat bursa Gerard Arnhold dată de Wexford Festival Opera, unde a interpretat rolul Fenitckai din opera Risurrezione de Alfano. Proiectele viitoare includ debutul cu RTE National Symphony Orchestra, concert difuzat live pe postul national de radio RTE Lyric FM şi rolul Michellinei în opera Il Bravo de Mercadante la Opera Naţională a Irlandei în cadrul Festivalului internaţional de operă de la Wexford. Ioana Pipelea va fi acompaniată la pian de Dearbhla Collins, una dintre cele mai bune şi mai versatile muziciene din Irlanda, care în cariera solistică a obţinut importante premii internaţionale.

Romeo Stoica, primul român Doctor în muzică din domeniul jazz- ului

Romeo Stoica, pianist, compozitor, aranjor, profesor, s-a născut la 13 noiembrie 1955 în Bucureşti şi a făcut primii paşi spre o carieră în muzică studiind pianul la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi. Urmează Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Dirijat şi Pedagogie din cadrul Universităţii George Enescu Iaşi, specializîndu-se în pedagogie muzicală şi compoziţie. Acolo are ca profesori renumiţi maeştri ai muzicii româneşti, precum Vasile Spătărelu, Anton Zeman, Sabin Păutza, care au avut o importantă influenţă asupra carierei sale de compozitor. Iubirea sa pentru muzica de jazz datează încă din timpul anilor de liceu, cînd a început să dezvolte o deosebită admiraţie pentru Chick Corea şi Herbie Hancock. Continuă apoi să se dedice jazz-ului, deşi compoziţiile sale incorporează diferite genuri şi stiluri, de la vocal- simfonic şi muzică de cameră la muzică electronică, jazz şi uşoară. De-a lungul anilor, Romeo Cozma a dovedit un talent deosebit atît ca pianist cît şi ca lider de formaţie. Prezenţa sa pe diferite scene în Romînia şi peste hotare (Moldova, Germania, Franţa, SUA, Austria, Italia, Belgia, Suedia) a avut un impact deosebit, surprinzînd publicul printr-o diversitate de formule de la pian solo la combo şi big band (începînd cu grupul propriu Studio din anul 1980), dar şi ca pianist solist alături de orchestre simfonice. În 2004, în urma susţinerii tezei de doctorat cu titlul Ipostaze ale muzicii de jazz la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Romeo Cozma primeşte titlul de Doctor în Muzică, devenind astfel primul muzician român cu această distincţie în domeniul jazz-ului. Pe langă deosebitele calităţi componistice şi interpretative, Romeo Cozma s-a remarcat şi prin talentul organizatoric şi cel pedagogic. În acest sens a iniţiat şi coordonat Secţia de jazz şi muzică uşoară din cadrul Universităţii George Enescu Iaşi.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.