Contactează-ne

Actualitate

Vacanţe muzicale – Seara tînărului artist nemţean şi jazz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la TT va evolua soprana pietreană Ioana Constantin Pipelea, acompaniată de pianista irlandeză Dearbhla Collins ■ spectacolul de jazz îi aduce pe scenă pe Romeo Cozma, Luiza Zan, Iulian Pavelescu, Doru Albu, Daniel Dragomirescu şi Cristian Cozma ■

A treia zi a Vanţelor muzicale la Piatra Neamţ propune două spectacole interesante. De la ora 19, pe scena Teatrului Tineretului va evolua soprana Ioana Constantin Pipelea şi pianista irlandeză Dearbhla Collins în cadrul manifestării intitulate Seara tînărului artist nemţean. În program vor fi lieduri şi arii din oratorii şi opere semnate de A. Vivaldi, F. Mendelssohn-Bartholdy, G. Puccini, L. Delibes. Apoi, de la ora 21, în Piaţa Turnului va fi o Seară de jazz, care-i va avea în prim plan pe compozitorul Romeo Cozma, Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară), Doru Albu (clarinet), Daniel Dragomirescu (chitară) şi Cristian Cozma (percuţie). Soprana Ioana Constantin – Pipelea este absolventă a Academiei Regale de Muzică din Irlanda (Royal Irish Academy of Music, Dublin), fostă Young Artist cu Northern Ireland Opera, Belfast. Artista a studiat pianul la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ. În perioada studenţiei a participat la cursuri de măiestrie la Covent Garden, National Opera Studio London şi English National Opera, cu artişti de renume. În carieră, pietreanca a interpretat importante roluri de operă. Recent a cîştigat bursa Gerard Arnhold dată de Wexford Festival Opera, unde a interpretat rolul Fenitckai din opera Risurrezione de Alfano. Proiectele viitoare includ debutul cu RTE National Symphony Orchestra, concert difuzat live pe postul national de radio RTE Lyric FM şi rolul Michellinei în opera Il Bravo de Mercadante la Opera Naţională a Irlandei în cadrul Festivalului internaţional de operă de la Wexford. Ioana Pipelea va fi acompaniată la pian de Dearbhla Collins, una dintre cele mai bune şi mai versatile muziciene din Irlanda, care în cariera solistică a obţinut importante premii internaţionale.

Romeo Stoica, primul român Doctor în muzică din domeniul jazz- ului

Romeo Stoica, pianist, compozitor, aranjor, profesor, s-a născut la 13 noiembrie 1955 în Bucureşti şi a făcut primii paşi spre o carieră în muzică studiind pianul la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi. Urmează Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Dirijat şi Pedagogie din cadrul Universităţii George Enescu Iaşi, specializîndu-se în pedagogie muzicală şi compoziţie. Acolo are ca profesori renumiţi maeştri ai muzicii româneşti, precum Vasile Spătărelu, Anton Zeman, Sabin Păutza, care au avut o importantă influenţă asupra carierei sale de compozitor. Iubirea sa pentru muzica de jazz datează încă din timpul anilor de liceu, cînd a început să dezvolte o deosebită admiraţie pentru Chick Corea şi Herbie Hancock. Continuă apoi să se dedice jazz-ului, deşi compoziţiile sale incorporează diferite genuri şi stiluri, de la vocal- simfonic şi muzică de cameră la muzică electronică, jazz şi uşoară. De-a lungul anilor, Romeo Cozma a dovedit un talent deosebit atît ca pianist cît şi ca lider de formaţie. Prezenţa sa pe diferite scene în Romînia şi peste hotare (Moldova, Germania, Franţa, SUA, Austria, Italia, Belgia, Suedia) a avut un impact deosebit, surprinzînd publicul printr-o diversitate de formule de la pian solo la combo şi big band (începînd cu grupul propriu Studio din anul 1980), dar şi ca pianist solist alături de orchestre simfonice. În 2004, în urma susţinerii tezei de doctorat cu titlul Ipostaze ale muzicii de jazz la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Romeo Cozma primeşte titlul de Doctor în Muzică, devenind astfel primul muzician român cu această distincţie în domeniul jazz-ului. Pe langă deosebitele calităţi componistice şi interpretative, Romeo Cozma s-a remarcat şi prin talentul organizatoric şi cel pedagogic. În acest sens a iniţiat şi coordonat Secţia de jazz şi muzică uşoară din cadrul Universităţii George Enescu Iaşi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Înecat în rîu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au intervenit, marţi, 18 februarie, pentru a scoate trupul unui bărbat din apele rîului Topliţa, în comuna Petricani.

“În urma unui apel la 112, un echipaj de pompieri de la Detașamentul Tîrgu Neamț a scos un bărbat din apele rîului Toplița din comuna Petricani. La locul intervenției se deplasează un echipaj SAJ. Bărbatul nu prezintă semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul, mulţumit de plata electronică a taxelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat recent că este mulţumit de efectele introducerii sistemelor de plată electronice pentru taxele şi impozitele locale.

“Introducerea sistemelor de plată electronice pentru taxele şi impozitele locale a reprezentat o modalitate modernă şi comodă care a fost bine primită de contribuabilii locali. Astfel, dacă în anul 2016 s-au înregistrat un număr de 1.759 plăţi electronice, în doar trei ani numărul acestora a crescut de aproape patru ori, ajungînd la 6.334 plăţi electronice efectuate în anul 2019.

Digitalizarea Primăriei Piatra Neamţ continuă şi se va accelera în perioadă următoare prin fonduri europene. Mai rapid, mai simplu, mai comod, mai puţină birocraţie – cetăţeni mulţumiţi”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Transportatori amendaţi de poliţiştii locali

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost aplicate opt amenzi în valoare de 3.000

Opt amenzi în valoare de 3.000 de lei au aplicat poliţiştii locali din Piatra Neamţ care au desfăşurat în perioada 10-16 februarie,  acţiune ce a vizat transportatorii din municipiu.

„În perioada 10.02.2020 – 16.02.2020, poliţiştii Biroului Siguranţă Rutieră – Poliţia Locală Piatra Neamţ au desfăşurat o acţiune specifică pe linia respectării prevederilor Legii 38/2003 privind transportul în regim taxi şi în regim de închiriere, ale HCL 305/2013 privind transportul în regim taxi precum şi ale Legii 92/2007 privind serviciile de transport public local.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii locali au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3000 de lei.

O amendă în valoare de 1.000 de lei s-a aplicat pentru încălcarea art. 44 şi art. 45 din Legea 92/2007 (”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, operatorii economici care nu au inscripţionat în mod corespunzător mijloacele de transport folosite pentru transportul în cont propriu.  Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei conducătorul auto pentru nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) privind refuzul de a prezenta la control documentele corespunzătoare”), iar pentru nerespectarea art. art. 22 (”se interzice transportul pe o singură cursă a mai mult de un client”) din Legea privind transportul în regim taxi şi în regim de închiriere (Legea 38/2003) au fost sancţionate două persoane cu amenzi contravenţionale în valoare de 900 de lei.

În acelaşi context au fost monitorizate mai multe zone din municipiul Piatra Neamţ, iar 22 de persoane au fost sancţionate contravenţional pentru nerespectarea art. 8, pct. ”l” din HCL 7/2010 – Regulamentul privind buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ (”În vederea conservării şi dezvoltării parcurilor, zonelor florale, spaţiilor verzi din perimetrul municipiului Piatra Neamţ cît şi pentru protecţia florei se interzice: accesul, staţionarea, oprirea şi circulaţia autovehiculelor de orice tip pe spaţiile verzi sau plantate, în parcuri, locuri de joacă pentru copii, pe trotuare şi aleile pietonale”)”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending