Contactează-ne

Cultural

Vacanţe muzicale – A fost ziua a patra

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Seara tânărului artist nemţean“ a adus pe scena Festivalului „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ“ doi instrumentişti maturi, români prin naştere: Alina Azario (Azaharioaie la origine), născută în Piatra Neamţ, unde a făcut primii paşi pe drumul fără egal al claviaturii cu 88 de clape şi Adrian Iliescu, invitatul său, stăpân pe vioara cu vechime de peste 250 de ani, ambii iniţiaţi în arta lor aici, în România şi desăvârşiţi de şcoala germană, valoroasă şi de mare tradiţie.

Programul parcurs, poate puţin prea sofisticat pentru publicul nemţean, în condiţiile în care literatura pentru cele două instrumente de bază abundă de piese mult mai accesibile, a prilejuit protagoniştilor o demonstraţie de virtuozitate, tehnică înainte de toate, sincronizare perfectă, ba şi înţelegerea partiturilor, nu dintre cele mai simple. Faptul că Alina, adulată şi preţuită pe marile scene muzicale străine, a revenit pe meleagurile copilăriei, că este iniţiatoarea şi conducătoarea Festivalului pianistic anual „Clara Haskil“ de la Sibiu, ne îndreptăţeşte şi pe noi să aspirăm la dramul de mândrie pentru cei care au fost zămisliţi la poalele Ceahlăului.

Nu-i vom putea preţui niciodată pentru valoarea lor, dar recunoştinţa cu care le suntem datori acestor mesageri ai artei româneşti trebuie să ne anime aplauzele cu care-i întâmpinăm. …

În urmă cu aproape zece ani, în cadrul unei întâlniri cu cititorii din cadrul Bibliotecii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Chinişău, intram în rezonanţă spontană cu trei oameni iluţtri ai Basarabiei: scriitorul Nicolae Dabija, omul de teatru Ion Ungureanu (fie iertat) şi compozitorul Eugen Doga.

Nicolae Dabija m-a fericit cu romanul lui „Temă pentru acasă“, Ion Ungureanu mi-a umplut tolba de amintiri cu relatări şi trăiri de ale sale, inegalabile în patriotismul său, iar Eugen Doga mi-a bucurat sufletul şi auzul cu un compact-disc. Săptămâni de-a rândul tot i-am ascultat muzica şi m-am lăsat pătruns până în adâncurile sufletului de frumuseţe şi armonie.

Am reîntâlnit în seara concertului de la Curtea Domnească un acelaşi Doga, bărbat frumos, cu aureolă de artist, entuziast, dornic să genereze bucurii celor din faţa lui, muzician complex, instrumentist, compozitor de talent, abordând o largă paletă de genuri, din care nu lipsesc muzica de film, muzica uşoară şi, mai ales, valsul. Ar fi fost împotriva firii dacă nu ne-ar fi oferit transpuneri muzicale ale unor versuri ale lui Eminescu şi ale Veronicăi Micle, devenite lieduri de certă valoare şi apetenţă.

L-am simţit parcă un pic obosit de atâta povară muzicală, din care ne-a împărtăţit şi nouă cu generozitate, s-a dovedit bucuros şi apropiat de noi toţi, aducândiu-i la rampă şi pe alţii, adresându-se publicului cu cuvinte şi gesturi simple de bunic, nesofisticate, şi lipsite de orice umbră de orgoliu.

Muzica lui Eugen Doga a fost splendid ilustrată atât de experimentaţii solişti Mariana Bulicanu şi Dumitru Mâţu, voci splendide, pline de căldură, cu timbru plăcut şi frumoasă vibraţie, oferite solistic dar şi într-un duet desăvârşit, puse în valoare de Orchestra Simfonică a Companiei Naţionale „Teleradio Moldova“, care a sunt frumos, limpede şi cu un plus de sensibilitate (componenţa predominant feminină şi-a spus din plin cuvântul), sub bagheta sigură şi competentă a dirijorului Dumitru Cârciumaru.

Publicul numeros, deosebit de receptiv şi sensibil, şi-a răsplătit oaspeţii cu aplauze prelungite, trnsformând Piaţa Curţii Domneşti într-o incintă neîncăpătoare pentru satisfacţiile şi bucuriile unei seri de festival.

Cu siguranţă, „Vacanţele Muzicale la Piatra Neamţ“ îşi merită strălucirea la care aspiră pe drept şi justifică recunoştinţa noastră adresată tuturor celor care le-au făcut şi le fac posibile.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Festival de muzică folk, ediţia a IV-a, la Taşca

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Taşca a devenit, începînd cu ziua de luni, 12 august, pentru o săptămînă, capitala folk-ului pentru copii şi tineret. Programul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare, intitulat Dăm Folk, care şi-a stabilit ca loc de desfăşurare Centrul Cultural Taşca, iar pentru tabăra tinerilor interpreţi, pensiunile Ceahlău Bicaz şi Saon Bicazu Ardelean, prezintă faptul că, pe lîngă aspiranţii la calitatea de folk-işti vor fi prezenţi la Taşca şi un număr important de personalităţi ale genului. Evenimentul cultural a fost iniţiat de Asociaţia Culturală Eu Cred în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria şI Consiliul Local Taşca. În urma invitaţiei făcute de către organizatori prin internet şi reţelele de socializare şi-au anunţat şi şi-au făcut deja simţită prezenţa interpreţi de muzică folk din Braşov, Constanţa, Buzău, Satu Mare, Suceava, Botoşani şi Neamţ, dar lista rămîne deschisă pînă cînd gongul inaugural va da startul concursului propriu-zis, asta începînd de joi, 15 august, ora 15.00. „Actuala ediţie a festivalului Dăm Folk, ediţia a IV-a, presupune două aspecte, tabăra propriu-zisă de luni, 12 august, în cadrul căreia copiii se vor cunoaşte, vor comunica şi vor dialoga pe note muzicale şi pînă la competiţia propriu-zisă de joi şi vineri. S-au înscris deja 50 de concurenţi din aproape toate zonele geografice ale ţării, cu excepţia Olteniei şi Banatului. Sînt sigur că toţi sînt mari iubitori de muzică folk şi chiar dacă nu vor fi toţi cîştigători, vor avea o experienţă de neuitat la Bicaz. Preşedintele juriului este un cantautor de succes, George Negrea de la Satu Mare, iar ceilalţi juraţi au, de asemenea, expertiză în diverse domenii care întregesc un act artistic de calitate dar şi de impact şi cărora le mulţumesc cu căldură că sînt alături de acest eveniment cultural. Mulţumirile mele merg şi la oamenii din echipa EU CRED care au muncit mult în aceste zile pentru ca toate să fie puse la punct. Mulţumiri din inimă am şi pentru autorităţile care au sprijinit financiar acest demers, dar şi pentru sponsorii şi oamenii de suflet care, la rîndul lor, contribuie financiar sau logistic pentru ca DĂM FOLK să meargă frumos mai departe“, a precizat Marius Coşerariu, managerul evenimentului. Nu vor lipsi din spectacol gazdele, nimeni alţii decît membrii grupului folk al Văii Bicazului, Eu Cred, compus din Cristina Marin, Elena Ropotoaia, Ionuţ Stoian şi Marius Coşerariu, de altfel oamenii care au readus în actualitatea zonei Bicaz a folkului românesc. Credem că va fi un eveniment cultural de calitate artistică înscria de 4 ani la rînd în calendarul naţional al manifestărilor cultural-muzicale, secţiunea muzică folk.

Citește știrea

Actualitate

Club de vacanţă, fantezie şi culoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ şi la ediţia a VII-a a activităţilor de la Biblioteca Bicaz, copii au parcurs un program care le-a pus la lucru fantezia creatoare şi talentul ■ „Am încercat să le oferim confort, bună dispoziţie, comunicare şi susţinere în tot ce şi-au dorit să realizeze“, a declarat bibliotecara Elena Tofan ■

Clubul de vacanţă, ediţia a VII-a, al Bibliotecii Mihai Eminescu Bicaz, şi-a închis porţile, după două săptămîni de activitate extracurriculară, devenită deja trecut, respectiv 22 iulie – 2 august. Astfel, copiii Bicazului şi ai altor localităţi din ţară, ce au descins la bunici pentru petrecerea vacanţei de vară, au parcurs un program care le-a pus la lucru fantezia creatoare şi talentul, rezultatele muncii lor constînd în realizarea pe diverse materiale a unor desene, îndeobşte peisaje, care au căpătat culoare, forme şi volum prin utilizarea a diferitor metode exceptînd tradiţionala pensulă. Apoi, prin folosirea pietrelor de rîu de diferite forme şi dimensiuni, a culorilor tempera şi a markerelor, au dat viaţă unor personaje din basme, precum şi a unor decoruri din cele mai îndrăgite desene animate. Prima săptămînă de muncă a fost încheiată printr-o excursie tematică efectuată la stînca Piatra Corbului situată la ieşirea din oraş spre Taşca, unde au focut cunoştinţă pe viu cu legenda Piatra Corbului, prin lecturarea acestui text de către colega lor de club din Bucureşti, Ruxandra Sălăgean, participantă la toate cele şapte ediţii ale Clubului de vacanţă. În partea a doua a perioadei, copiii au învăţat să folosească sfoara, scoicile, nasturii şi diverse obiecte, în realizarea de ornamente feng shui, un fel de clopoţei de vînt, ce se zice, după spusele celor mici, că aduc noroc şi prosperitate. Ar mai fi de adăugat, confecţionarea de rame pentru a da personalitate desenelor proprii, confecţionarea prin metoda quilling a cerceilor pentru fete şi a brăţărilor din gumiţe pentru băieţi şi tradiţionala lecţie de gastronomie, ce bucură copiii pînă la maximum de fericire. „Şi anul acesta am încercat să venim cu idei noi, în tot ce am realizat folosind materiale refolosibile de origine naturală. Asta, pentru a stimula interesul copiilor să vină la bibliotecă cu plăcere, să înveţe lucruri noi, punîndu-şi la treabă imaginaţia, fantezia, talentul şi ideile practice. Am încercat să le oferim confort, bună dispoziţie, comunicare şi susţinere în tot ce şi- au dorit să realizeze. Sper ca aceste activităţi să aibă continuitate şi copiii să aibă de căştigat de pe urma lor. Conform tradiţiei şi de această dată am încheiat activitatea Clubului cu o lecţie prin care copiii au învăţat cum se realizează un dulce, concret o salată de fructe, pe care cei mici au consumat-o cu o mare plăcere. După cele două săptămîni de efort creator, fiecare participant, din cei 50 care au frecventat clubul, a plecat acasă cu operele realizate pentru îmbogăţirea colecţiei anilor anteriori la care s-a adăugat şi o Diplomă de merit, drept mulţumire pentru comportamentul lor în cadrul activităţii“, a declarat la final Elena Tofan, bibliotecara secţiei Copii a Bibliotecii Bicaz. De reamintit că, în ediţiile trecute, copiii Bicazului au învăţat arta cusutului în stil popular, realizarea de tablouri prin metoda quilling, de brăţări cu ajutorul gumiţelor, confecţionarea de accesorii din material de bleu geans şi multe altele. Drept mulţumire, am sesizat unele reacţii ale părinţilor comunicate prin reţelele de socializare, îndeobşte ale părinţilor copiilor din Bucureşti, care ne-au mulţumit din suflet pentru implicare, asigurîndu-ne că vor sosi şi la anul la Bicaz, la Biblioteca Eminescu.

Citește știrea

Actualitate

Festivalul Ceahlăul a poposit şi la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ reprezentaţia susţinută în oraşul de sub baraj a fost deosebit de apreciată de publicul spectator

La Bicaz a poposit, în după-amiaza zilei de luni, 5 august, văleat 2019, Festivalul Internaţional de Folclor Ceahlăul, eveniment cultural patronat de Consiliul Judeţean prin Centrul de Cultură şi Arte Carmen Saeculare. După momentul defilării ansamblurilor folclorice pe aleile cartierului Mărceni, locul unde, de altfel, a fost amplasată şi scena, a urmat un adevărat regal cultural, ce a ţinut trează atenţia a publicului foarte numeros pe parcursul a peste patru ceasuri, în care lumea avea să facă cunoştinţă cu muzica şi dansul popular ale mai multor ţări şi zone folclorice din România. După deschiderea oficială a spectacolului de către primarul oraşului Bicaz, Nicolae Sălăgean, avîndu-i alături pe directoarea Centrului Carmen Saeculare, Carmen Năstasă şi prezentatoarea Talida Cozma, aveau să urce pe rînd pe scena bicăjeană artiştii din Armenia, Grecia, Cehia, Serbia, Turcia, Cipru, Columbia, Japonia dar şi reprezentanţii unor etnii de pe teritoriul românesc. Invitatul special al spectacolului a fost solistul Călin Brăteanu, avîndu-i alături pe dansatorii Ansamblului folcloric Plaiurile Pojorîtei din judeţul Suceava, care avea să încheie manifestarea tîrziu în noapte. „În numele dumneavoastră, dragi concetăţeni, dar şi în numele Consiliului Local şi al Primăriei Bicaz, adresez mulţumiri oaspeţilor noştri de peste hotare, dar şi tuturor componenţilor ansamblurilor, care ne-au încîntat în această minunată după- amiază. Sînt deosebit de fericit că, şi în acest an, organizatorii acestei importante manifestări au inclus în itinerariul lor şi oraşul nostru. Prin asta am considerat că promovăm oraşul Bicaz, această minunată zonă, unde apa, pădurea şi muntele se îmbină într-un mod cu totul şi cu totul armonios. Acest spectacol ne-a oferit posibilitatea să intrăm în contact cu tradiţiile altor popoare, lucru extrem de important pentru micuţul nostru oraş“, aveau să fie vorbele adresate oaspeţilor şi publicului bicăjean de către primarul Sălăgean. Întregul spectacol a fost aplaudat cu generozitate de cei ce au constituit publicul iubitor de folclor de calitate, care au plecat acasă cu regretul că pînă la ediţia următoare va trece încă un an.

Citește știrea

Trending