Contactează-ne

Cultural

Vacanţe muzicale – A fost ziua a patra

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Seara tânărului artist nemţean“ a adus pe scena Festivalului „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ“ doi instrumentişti maturi, români prin naştere: Alina Azario (Azaharioaie la origine), născută în Piatra Neamţ, unde a făcut primii paşi pe drumul fără egal al claviaturii cu 88 de clape şi Adrian Iliescu, invitatul său, stăpân pe vioara cu vechime de peste 250 de ani, ambii iniţiaţi în arta lor aici, în România şi desăvârşiţi de şcoala germană, valoroasă şi de mare tradiţie.

Programul parcurs, poate puţin prea sofisticat pentru publicul nemţean, în condiţiile în care literatura pentru cele două instrumente de bază abundă de piese mult mai accesibile, a prilejuit protagoniştilor o demonstraţie de virtuozitate, tehnică înainte de toate, sincronizare perfectă, ba şi înţelegerea partiturilor, nu dintre cele mai simple. Faptul că Alina, adulată şi preţuită pe marile scene muzicale străine, a revenit pe meleagurile copilăriei, că este iniţiatoarea şi conducătoarea Festivalului pianistic anual „Clara Haskil“ de la Sibiu, ne îndreptăţeşte şi pe noi să aspirăm la dramul de mândrie pentru cei care au fost zămisliţi la poalele Ceahlăului.

Nu-i vom putea preţui niciodată pentru valoarea lor, dar recunoştinţa cu care le suntem datori acestor mesageri ai artei româneşti trebuie să ne anime aplauzele cu care-i întâmpinăm. …

În urmă cu aproape zece ani, în cadrul unei întâlniri cu cititorii din cadrul Bibliotecii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Chinişău, intram în rezonanţă spontană cu trei oameni iluţtri ai Basarabiei: scriitorul Nicolae Dabija, omul de teatru Ion Ungureanu (fie iertat) şi compozitorul Eugen Doga.

Nicolae Dabija m-a fericit cu romanul lui „Temă pentru acasă“, Ion Ungureanu mi-a umplut tolba de amintiri cu relatări şi trăiri de ale sale, inegalabile în patriotismul său, iar Eugen Doga mi-a bucurat sufletul şi auzul cu un compact-disc. Săptămâni de-a rândul tot i-am ascultat muzica şi m-am lăsat pătruns până în adâncurile sufletului de frumuseţe şi armonie.

Am reîntâlnit în seara concertului de la Curtea Domnească un acelaşi Doga, bărbat frumos, cu aureolă de artist, entuziast, dornic să genereze bucurii celor din faţa lui, muzician complex, instrumentist, compozitor de talent, abordând o largă paletă de genuri, din care nu lipsesc muzica de film, muzica uşoară şi, mai ales, valsul. Ar fi fost împotriva firii dacă nu ne-ar fi oferit transpuneri muzicale ale unor versuri ale lui Eminescu şi ale Veronicăi Micle, devenite lieduri de certă valoare şi apetenţă.

L-am simţit parcă un pic obosit de atâta povară muzicală, din care ne-a împărtăţit şi nouă cu generozitate, s-a dovedit bucuros şi apropiat de noi toţi, aducândiu-i la rampă şi pe alţii, adresându-se publicului cu cuvinte şi gesturi simple de bunic, nesofisticate, şi lipsite de orice umbră de orgoliu.

Muzica lui Eugen Doga a fost splendid ilustrată atât de experimentaţii solişti Mariana Bulicanu şi Dumitru Mâţu, voci splendide, pline de căldură, cu timbru plăcut şi frumoasă vibraţie, oferite solistic dar şi într-un duet desăvârşit, puse în valoare de Orchestra Simfonică a Companiei Naţionale „Teleradio Moldova“, care a sunt frumos, limpede şi cu un plus de sensibilitate (componenţa predominant feminină şi-a spus din plin cuvântul), sub bagheta sigură şi competentă a dirijorului Dumitru Cârciumaru.

Publicul numeros, deosebit de receptiv şi sensibil, şi-a răsplătit oaspeţii cu aplauze prelungite, trnsformând Piaţa Curţii Domneşti într-o incintă neîncăpătoare pentru satisfacţiile şi bucuriile unei seri de festival.

Cu siguranţă, „Vacanţele Muzicale la Piatra Neamţ“ îşi merită strălucirea la care aspiră pe drept şi justifică recunoştinţa noastră adresată tuturor celor care le-au făcut şi le fac posibile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Festivalul Kult Fest, amînat de Covid-19

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ „Am luat măsura de a amîna evenimentul, pentru că am pus pe primul plan siguranţa participanţilor, a voluntarilor şi a celor din echipa de organizare“, a declarat Sebastian Hrib, organizatorul manifestării

Consacratul Festival Kult Fest, care se desfăşoară de cîţiva ani la Roman, a fost amînat, din cauza faptului că regulile impuse de pandemia de SARS Cov 2 nu permit desfăşurarea unei asemenea manifestări.

„Din păcate, Kult Fest a trebuit amînat din cauza epidemiei şi a deciziei autorităţilor în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor cu public numeros. S-a hotărît amînarea evenimentului pentru perioada 9-11 iulie 2021. Ne aflăm în stare de alertă şi asta implică o serie de evenimente, care nu pot reuni la un loc mai mult de 500 de persoane şi spectacole în limita a 4 ore, plus numeroase măsuri de siguranţă.

În această conjunctură, am luat măsura de a amîna evenimentul, pentru că am pus pe primul plan siguranţa participanţilor, a voluntarilor şi a celor din echipa de organizare. Anul acesta ar fi trebuit să fie prezenţi la Roman o parte din cei mai mari artişti ai Romniei.

Dar în condiţiile în care restricţiile continuă, pentru această vară sînt creionate o serie de activităţi mai mici ca dimensiuni, care nu presupun întîlniri numeroase de participanţi. E vorba de reprezentaţii de teatru în aer liber pentru copii, proiecţii cinema în aer liber sau seri culturale pentru seniori“, a declarat Sebastian Hrib, organizatorul Festivalului Kult Fest.

Acesta a confirmat faptul că nu mai lucrează la Serviciul organizare evenimente din cadrul Primăriei Roman şi că şi-a dedicat întrega activitate muncii în cadrul ONG-ului Kult Generation.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Expoziţie colectivă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Judeţeană „G.T.Kirileanu“ Neamţ propune o nouă întîlnire cu pictura, fără să genereze un vernisaj ca eveniment public.

De această dată expoziţia include 28 de creaţii aparţinînd artiştilor plastici Mihai Agape, Dumitru Bezem, Mircea Răsvan Ciacâru, Petru Diaconu, Laurenţiu Dimişcă, Radu Macavei, Cristina Petrariu, Ioan Popei, Ştefan Potop, Arcadie Răileanu şi Petru Vamanu. „Biblioteca rămîne în mijlocul comunităţii, în ciuda dificultăţilor cauzate de Covid, dovadă fiind participarea numeroasă cu lucrări a artiştilor la acest eveniment.

Ca una dintre principalele instituţii de cultură, sîntem onoraţi să sprijinim micarea plastică din judeţ şi pe toţi cei care ne trec pragul“, a declarat profesorul Mihaela Mereuţă, director manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ.

Amplasată în holul principal al instituţiei, expoziţia poate fi vizitată pe toată durata lunii iulie, în intervalul orar 09:00 – 17:00, conform programului bibliotecii, cu respectarea regulilor de evitare a răspîndirii infecţiei cu coronavirus.

Citește știrea

Actualitate

CoolT Neamţ, o revistă de cultură editată de Carmen Saeculare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ editorialist este preotul Constantin Necula ■ “dorim, pe lângă publicul fidel al centrului, să aducem cât mai mulţi tineri alături de noi”, a declarat Carmen Nastasă ■ “Motto-ul rămâne «Fiţi cool-turi de iubire»”, a spus preotul Necula ■

Primul număr al revistei de cultură CoolT Neamţ a fost lansat marţi, 30 iunie, printr-o conferinţă de presă susţinută de managerul Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Carmen Nastase, şi care l-a avut ca invitat special, prin transmisie online, pe preotul Constantin Necula, profesor universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Revista se adresează tuturor celor care iubesc cultura nemţeană şi doresc să o facă mai cunoscută pe plan naţional şi chiar internaţional, iar din sumarul primului număr am reţinut cîteva rubrici: “Cafeneaua culturală” ce conţine un interviu cu preotul Necula, “Figuri marcante” – prima fiind soprana Elena Botez, “Neamţul fotogenic” – fiind prezentat satul nemţean în imagini, dar şi “Leacuri pentru sănătate” – dedicat remediilor naturiste.

Pentru că tot nu am avut manifestări artistice în această pandemie, ne-am pus capul la contribuţie şi am făcut o revistă culturală, dar mult mai modernă decât cele de pe piaţă. Revista se numeşte «CoolT Neamţ» pentru că este cool să fii cult. Dorim, pe lângă publicul fidel al centrului, să aducem cât mai mulţi tineri alături de noi. Este o revistă pentru toate generaţiile. Am făcut rubrici pentru toate vârstele şi sper ca această revistă să aibă cât mai multe numere”, a transmis managerul Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Carmen Nastasă, care a mai precizat că finanţarea prentru acest proiect este asigurată de Consiliul Judeţean Neamţ.

Colectivul de redacţie este alcătuit din: Carmen Nastasă, manager, Constantin Valer-Necula, editorialist, Radu-Cristian Macavei, şef serviciu Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ, Oana-Talida Cozma, consultant artistic, Valentin Andrei, consultant artistic şi Octavian Popa, operator imagine.

Vă mulţumesc pentru onoarea de a face parte dintr-un colectiv «cool» a unei reviste despre cultură. Sper ca ceea ce am reuşit în acest prim număr să reuşim şi în următoarele. Motto-ul rămâne «Fiţi cool-turi de iubire», pentru că, din nefericire, ne scufundăm foarte uşor în uri şi î■ ambiţii partinice, de cele mai multe ori. De data aceasta, încercăm să rânduim un pic de odihnă culturală, e un proiect care îi implică foarte mult pe tineri. E un mesaj, un manifest prin care îi rugăm pe tineri să nu uite rădăcinile şi sper să fie o întâlnire a noastră, a celor din redacţie şi restul celor care vor să fie într-un colţ de cool-tură.

Poate cel mai mult m-a apropiat de tot ceea ce înseamnă Neamţ munca de la Humuleşti, de la Boiştea, de la Târgu Neamţ şi în redescoperirea, în ultima perioadă, a lui Aurel Dumitraşcu. Sper să ne descurcăm şi să nu facem de ruşine o cultură care are nevoie să fie pusă în valoare. Sper ca proiectul să placă, este un proiect care îi vizează, în primul rând, pe tineri”, a declarat preotul Constantin Necula. Revista va fi difuzată gratuit, iar, în ceea ce priveşte eventualii colaboratori, membrii colectivului de redacţie au spus că porţile sunt larg deschise pentru oricine îşi doreşte să promoveze cultura nemţeană.

Citește știrea

Trending