Contactează-ne

Cultural

Vacanţe muzicale – A fost ziua a patra

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Seara tânărului artist nemţean“ a adus pe scena Festivalului „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ“ doi instrumentişti maturi, români prin naştere: Alina Azario (Azaharioaie la origine), născută în Piatra Neamţ, unde a făcut primii paşi pe drumul fără egal al claviaturii cu 88 de clape şi Adrian Iliescu, invitatul său, stăpân pe vioara cu vechime de peste 250 de ani, ambii iniţiaţi în arta lor aici, în România şi desăvârşiţi de şcoala germană, valoroasă şi de mare tradiţie.

Programul parcurs, poate puţin prea sofisticat pentru publicul nemţean, în condiţiile în care literatura pentru cele două instrumente de bază abundă de piese mult mai accesibile, a prilejuit protagoniştilor o demonstraţie de virtuozitate, tehnică înainte de toate, sincronizare perfectă, ba şi înţelegerea partiturilor, nu dintre cele mai simple. Faptul că Alina, adulată şi preţuită pe marile scene muzicale străine, a revenit pe meleagurile copilăriei, că este iniţiatoarea şi conducătoarea Festivalului pianistic anual „Clara Haskil“ de la Sibiu, ne îndreptăţeşte şi pe noi să aspirăm la dramul de mândrie pentru cei care au fost zămisliţi la poalele Ceahlăului.

Nu-i vom putea preţui niciodată pentru valoarea lor, dar recunoştinţa cu care le suntem datori acestor mesageri ai artei româneşti trebuie să ne anime aplauzele cu care-i întâmpinăm. …

În urmă cu aproape zece ani, în cadrul unei întâlniri cu cititorii din cadrul Bibliotecii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Chinişău, intram în rezonanţă spontană cu trei oameni iluţtri ai Basarabiei: scriitorul Nicolae Dabija, omul de teatru Ion Ungureanu (fie iertat) şi compozitorul Eugen Doga.

Nicolae Dabija m-a fericit cu romanul lui „Temă pentru acasă“, Ion Ungureanu mi-a umplut tolba de amintiri cu relatări şi trăiri de ale sale, inegalabile în patriotismul său, iar Eugen Doga mi-a bucurat sufletul şi auzul cu un compact-disc. Săptămâni de-a rândul tot i-am ascultat muzica şi m-am lăsat pătruns până în adâncurile sufletului de frumuseţe şi armonie.

Am reîntâlnit în seara concertului de la Curtea Domnească un acelaşi Doga, bărbat frumos, cu aureolă de artist, entuziast, dornic să genereze bucurii celor din faţa lui, muzician complex, instrumentist, compozitor de talent, abordând o largă paletă de genuri, din care nu lipsesc muzica de film, muzica uşoară şi, mai ales, valsul. Ar fi fost împotriva firii dacă nu ne-ar fi oferit transpuneri muzicale ale unor versuri ale lui Eminescu şi ale Veronicăi Micle, devenite lieduri de certă valoare şi apetenţă.

L-am simţit parcă un pic obosit de atâta povară muzicală, din care ne-a împărtăţit şi nouă cu generozitate, s-a dovedit bucuros şi apropiat de noi toţi, aducândiu-i la rampă şi pe alţii, adresându-se publicului cu cuvinte şi gesturi simple de bunic, nesofisticate, şi lipsite de orice umbră de orgoliu.

Muzica lui Eugen Doga a fost splendid ilustrată atât de experimentaţii solişti Mariana Bulicanu şi Dumitru Mâţu, voci splendide, pline de căldură, cu timbru plăcut şi frumoasă vibraţie, oferite solistic dar şi într-un duet desăvârşit, puse în valoare de Orchestra Simfonică a Companiei Naţionale „Teleradio Moldova“, care a sunt frumos, limpede şi cu un plus de sensibilitate (componenţa predominant feminină şi-a spus din plin cuvântul), sub bagheta sigură şi competentă a dirijorului Dumitru Cârciumaru.

Publicul numeros, deosebit de receptiv şi sensibil, şi-a răsplătit oaspeţii cu aplauze prelungite, trnsformând Piaţa Curţii Domneşti într-o incintă neîncăpătoare pentru satisfacţiile şi bucuriile unei seri de festival.

Cu siguranţă, „Vacanţele Muzicale la Piatra Neamţ“ îşi merită strălucirea la care aspiră pe drept şi justifică recunoştinţa noastră adresată tuturor celor care le-au făcut şi le fac posibile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Caravana Zilele Filmului Românesc, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ invitat special este regizorul Tudor Giurgiu

Caravana Zilele Filmului Românesc by TIFF ajunge la Cinema Mon Amour din Piatra Neamţ pe 18 şi 19 octombrie, cu patru producţii lansate deja în mari festivaluri precum Cannes, Berlin sau TIFF: La Gomera, Monştri., Parking şi Mo. Invitatul serii de vineri, 18 octombrie, va fi regizorul Tudor Giurgiu, care va sta de vorbă cu publicul despre Parking, povestea de dragoste a unui poet român emigrant şi a unei cîntăreţe spaniole, filmată în Andaluzia, cu vedete spaniole pe afiş. Spectatorii vor putea urmări şi La Gomera, regizat de Corneliu Porumboiu şi propus de România la Premiile Oscar, Monştri. (r. Marius Olteanu), un film despre dragoste, relaţii şi compromisurile lor, lansat la Berlin, precum şi Mo (r. Radu Dragomir), o istorie despre abuz de putere şi hărţuire, cu Dana Rogoz în rolul principal. Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro şi de la casierie.

Citește știrea

Actualitate

Manifestările lunii octombrie la Casa Culturii Ion Creangă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în spaţiile instituţiei se vor organiza diferite spectacole, concursuri, repetiţii pentru balurile bobocilor şi altele ■ Cupa Federaţiei & Trofeul Steel Man va fi pe 12 oactombrie, pe 18 e Bursa locurilor de muncă, iar pe pe 24 octombrie, va fi pusă în scenă de artiştii Teatrullui Mihai Eminescu din Botoşani „O noapte furtunoasă“ ■

Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamţ a anunţat programul activităţilor ce vor fi organizate în octombrie. Astfel, antepenultima lună din acest an a debutat cu o reprezentaţiei teatrală, fiind vorba despre o piesă pentru copii, iar în intervalul 7-9 octombrie a fost găzduită o expoziţie intitulată „Galeria Eroilor“, manifestare care a fost organizată de instituţia de cultură din oraşul de sub Cetatea Neamţ în colaborare cu Asociaţia Obştească de Binefacere De la Inimă la inimă, care funcţionează în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Pe 9 octombrie s-au derulat activităţi de comemorare a Holocaustului, cu implicarea elevilor şi cadrelor didactice ale Colegiului Ştefan cel Mare, iar pe 10 este planificată o consfătuire a cadrelor didactice, educatori şi învăţători. Pe data de 11 octombrie va avea loc o conferinţă organizată de Sanitas, sindicatul cadrelor medicale. Pe 12 octombrie este programată a se desfăşura Cupa Federaţiei & Trofeul Steel Man, o competiţie sportivă aflată la a zecea ediţie, iniţiată de Clubul Sportiv Steel Man Tîrgu Neamţ. Şomerii şi alte persoane care vor să se reorienteze în carieră sînt aşteptaţi pe 18 octombrie la Bursa locurilor de muncă. Spre finalul perioadei, pe 24 octombrie, va fi pusă în scenă „O noapte furtunoasă“, o adaptare a piesei scrise de Ioan Luca Caragiale de artiştii Teatrullui Mihai Eminescu din Botoşani. Zile următoare, pe data de 26 şi 27 octombrie se va desfăşura Festivalul Internaţional „Magia dansului“ organizat de Casa Culturii Ion Creangă, în colaborare cu Asociaţia Magia Copilăriei Tîrgu Neamţ. Pe parcursul lunii vor avea loc şi alte activităţi, cum ar fi cursuri de canto popular şi dans sportiv, repetiţiile ansamblurilor folclorice Ozana şi Ţinutul Zimbrului, ale coralei Bazil Anastescu, dar şi repetiţii ale spectacolelor organizate de liceele oraşului pentru apropiatele baluri ale bobocilor. Programul anunţat de Casa Culturii mai poate fi completat cu manifestări şi activităţi culturale ocazionale sau pot surveni modificări ale acţiunilor programate, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Citește știrea

Actualitate

Cursuri de engleză

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Judeţeană, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Valea Bistriţei“ Piatra Neamţ organizează, între 15 octombrie 2019 – 5 februarie 2020, două cursuri de limba engleză, nivel începător şi intermediar. Ele se adresează tinerilor şi adulţilor şi vor fi susţinute de profesorul Doina-Cecilia Iordăchescu. Fiecare curs are 36 de ore, se vor desfăşura bisăptămînal, pe parcursul a 24 de şedinţe de cîte 90 de minute, conform următorului program: cursul de limba engleză – nivel începător (21 octombrie 2019 – 5 februarie 2020) are loc luni şi miercuri, în intervalul orar 17.00 – 18.30, iar cursul de engleză – nivel intermediar (15 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020) se vor desfăşura în zilele de marţi şi joi, în intervalul 10.30 – 12.00. Înscrierea are loc în perioada 9 – 21 octombrie 2019 la Filiala de Carte Străină a Bibliotecii Judeţene. Preţul unui curs este de 226 lei, din care 220 lei se achită Asociaţiei „Valea Bistriţei“ Piatra Neamţ pentru plata lectorului, iar 6 lei se achită Bibliotecii Judeţene, taxă pentru materialele necesare desfăşurării cursurilor.

Citește știrea

Trending