Publicitate

- pe pîrtie au avut loc cîteva incidente nedorite - deocamdată zăpada este asigurată de tunuri -

Lucrătorii din cadrul Serviciului Salvamont Neamţ sînt la datorie în zona Durău, cu atît mai mult cu cît vacanţa elevilor a animat staţiunea. Zăpada a rezistat în ciuda valului de temperaturi mai ridicate, dar şi a precipiţatiilor de la sfîrşitul săptămînii trecute. Copiii din tabere s-au putut bucura de zăpada făcută artificial deocamdată pe pîrtie, în lipsa precipitaţiilor naturale. Punctul Salvamont de prim ajutor din zona de agrement echipat şi pus la dispoziţia salvatorilor de administrator a fost destul de solicitat, sportul alb dar mai ales săniuşul fiind recunoscute ca generatore de accidente montane mai mult sau mai puţin serioase şi datorate în mare parte neglijenţei practicanţilor.

Două fracturi de membru superior şi un traumatism uşor, facial, la săniuş, un traumatism de umăr la schi şi cîteva plăgi de membre superioare datorate lipsei mănuşilor de protecţie s-au înregistrat numai pe 6 februarie 2018. Nici un accident cu urmări foarte grave nu s-a înregistarat de la începerea vacanţei. Plasele de protecţie omologate care împrejmuiesc pistele, tunurile de zăpadă şi toate obstacolele, dar şi patrulările permanente de prevenire ale salvatorilor montani contribuie substanţial la reducerea evenimentelor neplăcute“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

De menţionat este faptul că vreme bună de mers pe pîrtie va fi cel puţin pînă la finele acestei săptămîni, cînd meteorologii anunţă valori termice diurne la limita îngheţului, iar noaptea vor fi cel mult cîteva grade sub zero. Aceleaşi caracteristici sînt valabile pînă spre finele săptămînii viitoare. Mai trebuie spus că precipitaţii sub formă de ninsoare pot avea loc în acest week-end, dar vor fi slabe şi lipsite de importanţă din punct de vedere cantitativ, conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Specialiştii spun că astăzi, în Piatra Neamţ ne putem aştepta la cer mai mult acoperit, dar fără precipitaţii. În miezul zilei mercurul din termometre nu trece de pragul îngheţului, iar noaptea se va înregistra o minimă de numai -3 grade. Cam la fel va fi vremea şi vineri, 9 februarie, cer acoperit, 0 grade la amiază şi ceva mai rece, pînă la -5 grade peste noapte. Nu sînt schimbări în registrul meteo nici sîmbătă, 10 februarie, cînd va fi o maximă de 0 grade şi o minimă de -2 grade. Dacă prognoza nu dă greş, ar trebui ca duminică, 11 februarie, să ningă întreagă întreaga zi, dar slab. Termic ne putem aştepta cam la -1 grad ziua şi -3 grade peste noapte. Este foarte posibil să mai ningă, dar la fel de slab, abia marţi, 13 februarie.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.