Contactează-ne

Actualitate

Va fi hram la biserica Seminarului Veniamin Costache de la Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lăcaşul este închinat Sfîntului Ioan Iacob ■ tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ, a plecat la locurile sfinte, statornicindu-se în peşteri din pustiu şi la Mănăstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul ■

Biserica închinată Sfîntului Ioan Iacob de la Neamţ, sau Hozevitul, după cum i se mai spune, din curtea Seminarului Teologic Veniamin Costachi, îşi prăznuieşte hramul duminică, 5 august, prilej pentru mulţi credincioşi să participe la slujbe şi să se închine la racla cu părticele din moaştele cuviosului. Evenimentul deschide seria sărbătorilor sfinţilor nemţeni şi se va bucura de prezenţa IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Programul liturgic începe astăzi, la ora 18, cu Vecernia, Litia şi Utrenia, urmînd ca pe 5 august, la ora 6, să fie oficiat Sfîntul Maslu, urmat de slujba Acatistului Sfîntului Ioan Iacob. La ora 8.30 va fi momentul primirii ierarhilor, în frunte cu IPS Teofan, pentru ca, începînd cu ora 9, să aibă loc Sfînta Liturghie şi slujba parastasului pentru ctitori. Biserica din curtea seminarului se remarcă prin pictura exterioară deosebit de frumoasă, care a fost finalizată în urmă cu trei ani, cînd a şi fost sfinţită. Lăcaşul a mai fost sfinţit după terminarea lucrărilor, în 1997, de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Preafericitul părinte Teoctist, Patriarhul României şi IPS Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul este primul sfînt român al secolului XX. S-a născut pe 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, într-o familie de ţărani credincioşi, fiind singurul lor copil. A fost crescut de bunici, pentru că mama a murit cînd el avea şase luni, iar tatăl s-a stins în război, doi ani mai tîrziu. A urmat liceul la Cozmeni, Cernăuţi, fiind cel mai bun elev din şcoală. A ales să devină călugăr şi a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ, fiind tuns în monahism în 1936. Ulterior a călătorit la locurile sfinte, statornicindu-se într-o peşteră din pustia Iordanului. Ulterior a fost numit egumen la schitul românesc Sfîntul Ioan Botezătorul de la Iordan, dar dornic de o viaţă mai aspră s-a retras la Mănăstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul, din pustiul Hozeva. Din vara anului 1953 s-a nevoit într-o peşteră numită Chilia Sfintei Ana, unde a stat 7 ani. A trecut la cele veşnice în ziua de 5 august 1960, la doar 47 de ani, fiind înmormîntat în acea peşteră. Dezgropat după două decenii, s-a constatat că trupul nu putrezise şi răspîndea bună mireasmă, iar moaştele sale au fost depuse spre cinstire în mănăstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul. Sfîntul Ioan Iacob a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romîne în 1992, cu data de prăznuire pe 5 august.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – un caz nou, 884 în total. Naţional – 119 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional au fost confirmate 19.517 cazuri, 1.279 decese, 13.526 vindecaţi

Până pe 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1279 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 119 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 166 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.333 de  persoane. Alte 90.103 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 448.813 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 397 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.604 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 151 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 105.000 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 1 iunie a.c.,  58 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 1 iunie 2020, au fost raportate 1.403.154 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Cauza morţii avocatei Monica Anton: afecţiune cardiacă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ legiştii au stabilit că Monica Anton s-a stins din cauza unei grave afecţiuni cardiace ■ înmormîntarea va avea loc joi, 4 iunie ■

Avocata Monica Anton, fost viceprimar de Piatra Neamţ şi fost consilier judeţean, a decedat din cauza unei grave afecţiuni cardiace.

Aşa au stabilit medicii din cadrul Serviciului de Medicină Legală Neamţ după efectuarea necropsiei, altfel spus cauza morţii a fost patologică.

Corpul neînsufleţit a fost depus la biserica din satul Bistriţa, comuna Alexandru cel Bun, iar înmormîntarea va avea loc joi, 4 iunie, la ora 11. Reamintim că lumea justiţiei din Neamţ, dar nu numai, a fost şocată duminică, 31 mai, de decesul cunoscutei avocate care s-a stins din viaţă, fulgerător, cu circa două săptămîni înainte de a împlini vîrsta de 50 de ani.

Monica Anton a fost găsită inconştientă în casa ei din localitatea Alexandru cel Bun, duminică, 31 mai 2020. Soţul ei a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Se pare că era deja în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitate aplicate de medici nu au mai avut nici un efect, astfel încît cadrele medicale au fost nevoite să declare decesul undeva în jurul orei 14.

Monica Anton nu a fost cunoscută numai prin prisma avocatorii, ci a fost în trecut atît viceprimar al municipiului Piatra Neamţ cît şi consilier judeţean în cadrul Consilului Judeţean Neamţ.

Ca avocat, Monica Anton a pledat în mai multe dosare de răsunet, dar îl apăra şi pe fostul şef al Jandarmerie Române, Sebastian Cucoş, pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în forma continuată într-o anchetă derulată sub coordonarea Direcţeiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma protestelor care au avut loc în Capitală, pe 10 august 2018.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Numiri cu mască în administraţia din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul de Neamţ a numit noii şefi de la AJOFM şi Casa Corpului Didactic, dar şi pe noul inspector general adjunct ■ la Şomaj a revenit Titela Popescu ■ Mihai Obreja va fi secondat la ISJ de Dana Păiuş ■ noul director al Casei Corpului Didactic este Gabriela Banu ■

Marţi, 2 iunie, nu au fost trei ceasuri rele în administraţia judeţeană, sau cel puţin nu au apărut astfel de informaţii, însă au fost trei numiri de şefi. Făcute de prefectul de Neamţ, George Lazăr, şi, date fiind condiţiile impuse de epidemia de COVID-19, numirile au fost făcute cu mască. La propriu.

Astfel, am înregistrat o schimbare de şefie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ. După ce ani buni de zile instituţia a fost condusă de Daniel Chirilă, acesta a fost înlocuit în funcţie de Rodica Titela Popescu. Aceasta nu este străină de mersul lucrurilor la AJOFM Neamţ pentru că în urmă cu cîţiva ani a fost şi ea la cîrma instituţiei nemţene. Rodica Titela Popescu a mai condus instituţia în perioada 2005 – 2009, apoi a mai fost la cîrma AJOFM Neamţ, vreme de cîteva luni, în anul 2012. Ulterior, de la finele anului 2012, în fruntea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ a fost numit Daniel Chirilă.

Tot marţi, pe postul de inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a fost numită profesoara Dana Păiuş, la propunerea organizaţiei judeţene a PNL Neamţ şi cu susţinerea organizaţiei de la Roman. Ea o înlocuieşte pe Elena Laiu, al cărei mandat de inspector general adjunct a expirat vineri, 29 mai 2020.

“Sînt o persoană obişnuită să răspund provocărilor. Am o experienţă managerială ca director adjunct, ceea ce-mi dă siguranţă că voi putea îndeplini cu brio şi funcţia de inspector general-adjunct. Mă bucur că din funcţia pe care o voi ocupa din 2 iunie voi putea ajuta şi Romanul care, aşa cum se ştie, de fiecare dată a fost vitregit de cei din Piatra Neamţ. Sînt membră a Corpului Naţional al Experţilor Educaţionali şi timp de 10 ani am fost şi inspector metodist al Inspectoratului Şcolar. Sînt sigură că voi face o echipă bună cu domnul inspector general, Mihai Obreja şi cu întreg colectivul de inspectori”, declara pentru “Monitorul” noul inspector şcolar general adjunct.

O altă numire, tot în învăţămînt, este aceea a profesoarei Gabriela Banu, preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL Neamţ, consilier judeţean, care ocupă, tot din 2 iunie, funcţia de director al Casei Corpului Didactic Neamţ, unde, de asemenea, a expirat mandatul directoarei Florentina Moise. De reamintit faptul că Gabriela Banu a fost inspector general adjunct la Inspectoratului Şcolar Judeţean începînd cu anul 2002.

Citește știrea

Trending