Contactează-ne

Prima pagină

Va fi frig! Foarte frig! Se anunţă -17 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă vinerea viitoare vor fi valori termice foarte mici ■ în cea mai rece noapte, pe 1 martie, vor fi -17 grade ■ săptămîna viitoare debutează cu maxime la limita gerului, -10 grade ■ vor fi şi ceva ninsori ■

Vremea se schimbă dramatic pe final de februarie, dar şi la început de martie. Dacă în toată iarna am avut puţine şi scurte perioade de ger, acum vom avea o săptămînă plină cu valori termice siberiene. În cea mai rece noapte, la începutul primăverii calendaristice, de 1 martie, meteorologii prognozează că mercurul din termomtre se va opri la -17 grade Celsius. Ger va fi şi ziua, mai ales la începutul săptămînii viitoare cînd în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra temperaturi de -10 grade. Tot atunci sînt prognozate şi ceva ninsori, nu însă prea importante din punct de vedere cantitativ. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea se răceşte brusc cu începere de azi, 24 februarie, iar acest episod ţine o săptămînă, pînă sîmbăta viitoare cînd se pare că trecem la temperaturi mai îndrăzneţe, de 7 grade cu plus. Pînă atunci, azi va fi mai rece decît în intervalul anterior şi pe fondul unui cer acoperit în miezul zilei termometrele vor indica -5 grade. Şi noaptea regimul termic se depreciază şi se va înregistra o minimă de -9 grade. De la zi la zi se face şi mai frig, iar duminică, 25 februarie, maxima este comparabilă cu minima din noaptea precedentă, -8 grade. Tot duminică va fi prima noapte cu ger, -12 grade. Specialiştii mai spun că săptămîna viitoare debutează cu ger şi pe timpul zilei. Luni, 26 februarie, în cel mai cald moment al zilei vor fi -10 grade. Deşi pare de necrezut, chiar dacă va fi atît de frig sînt aşteptate şi ninsori, însă slabe din punct de vedere cantitativ. Peste noapte precipitaţiile se opresc şi mercurul din termometre coboară pînă la -13 grade. Nu sînt schimbări în registrul meteo nici marţi, 27 februarie, cu excepţia faptului că din nou va ninge, de această dată moderat. La amiază rămînem cu valori termice la limita gerului, -10 grade, iar noaptea nu prea aduce noutăţi, va ninge tot moderat la -11 grade. Cu începere de miercuri, 28 februarie, se mai îmblînzesc temperaturile diurne, precipitaţiile se opresc, iar la amiază vor fi -8 grade. Cu toate acestea, gerul chiar mai aprig continuă noapte şi se ajunge la o minimă de -15 grade. În acest an, luna martie debutează cu un regim atipic. Joi, 1 martie, ne va fi mai bine peste zi cînd este foarte probabil să vedem şi soarele, motiv pentru care maxima rămîne negativă, dar mai blîndă, -4 grade. În schimb, va fi cea mai rece noapte din acest sezon, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, pe fondul unui cer mai mult senin se vor înregistra -17 grade. Vineri, 2 martie, ar trebui să fie ultimul episod de ger. Va fi soare, cam -1 grad ziua, însă -15 grade se vor înregistra după lăsarea întunericului. Se pare că în week-end-ul viitor trecem la un regim termic normal, iar în perioada 3 – 4 martie ne putem aştepta la valori diurne de 6, cel mult 7 grade, iar nopţile vor fi cu mult mai blînde, cu minime de -6, respectiv -3 grade.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    27 februarie 2018 at 4:32 PM

    Pai la noi de ce scoala nu se opreste macar 3 zile si nu o saptamana,ca la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Demiterea primarului, „presiuni“ pe prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ adversarii politici ai primarului Lucian Micu îi cer prefectului Lazăr să emită ordinal de eliberare din funcţie ■ aceştia apreciază că „albirea cazierului admnistrativ“ al edilului, făcută prin hotărăre de CL, e inutilă şi contrară legii ■ s-au „aliat“ pe Facebook contarcandidaţii de la USR, PMP, Plus şi PSD ■

„Năstruşnicia“ iniţiativei legislative din CL Roman, de săptămîna trecută, referitoare la încercarea de „albire a cazierului administrativ“ a primarului Lucian Micu, prin încercarea de a sugerea că legea ar permite „amnistierea“ de incompatibilitate a acestuia din timpul mandatului de viceprimar, invocîndu-se faptul că ar fi intervenit prescripţia răspunderii civile, a fost de natură a inflama, din nou, spiritele.

Aşa că, adversarii politici ai edilului fac presiuni asupra instituţiilor statului, respectiv ANI şi Prefectura Neamţ, de a grăbi aplicarea prevederilor hotărîrii Înaltei Curţi de Casaţie. Aceasta a decis că primarul Micu este incompatibil, iar în cazul în care prefectul ia decizia de demiterea se „face cale liberă“ viitorilor candidaţi, pentru că actualul edil nu mai are voie, în următorii 3 ani, să ocupe o funcţie publică.

Iar adversarii se grăbesc să facă presiuni asupra prefectului să nu mai tergiverseze decizia. Pentru a grăbi lucrurile, Radu Samson, unul dintre cei mai critici adversari politici din ultimii ani, a trecut la fapte concrete, adresîndu-se ANI, cu solicitarea de a-l obliga pe prefect să aplice legea. Acesta a făcut publică, pe pagina de socializare, solicitarea către ANI:

„Subsemnatul Samson Radu – Constantin (…) vă aduc la cunoştinţă următoarele: În baza Raportului de Evaluare 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv în baza Deciziei (…), pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 533/32/2016 (…) mandatul lui Lucian Ovidiu Micu, primarul Municipiului Roman, a încetat de drept.

Avînd în vedere că procedura prevăzută la Art. 160, Alin (8), a OUG 57/2019 a fost îndeplinită prin Referatul nr. 8360 din 11.05.2020 întocmit de Secretarul General al Municipiului Roman, vă rog să dispuneţi luarea măsurilor necesare pentru ca Prefectul Judeţului Neamţ să emită ordinul de constatare a încetării mandatului înainte de termen, (…) amînarea sau refuzul emiterii respectivului ordin de către Prefectul Judeţului Neamţ putînd fi asimilate infracţiunii de abuz în serviciu (…)“.

Solicitarea lui Radu Samson a fost transmisă ANI, prin poşta electronică marţi, 30 iunie. Acesta a adus la cunoştinţa opiniei publice demersurile sale, prin intermediul paginii de socializare, care rămîne principalul „front“, unde se desfăşoară bătălia preelectorală.

Acesta aduce argumente juridice pentru gestul său, acestea ţinînd de ilegalitatea hotărîrii CL, care ar fi o aberaţie. Samson îl acuză pe secretarul CL, Gheorghe Carnariu, de „servilism“ şi că ar fi „aservit“ primarului, amintindu-i că, juridic vorbind, prescrierea incompatibilităţii ar putea inteveni la rămînerea definitivă a Raportului de Evaluare întocmit de ANI, respectiv în aprilie 2023.

Mai spune că obligaţia prefectului George Lazăr este doar aceea de a constata încetarea mandatului primarului, cerută de dispozitivul hotărîrii Înaltei Curţi, argumentînd că gestul său e de natură a-l impulsiona pe prefect să-şi facă datoria, prompt, aşa cum a făcut-o în alte cazuri pe motive de incompatibilitate.

Şeful de partid al actualului primar, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, a declarat că nu a ştiut de iniţierea proiectului de hotărîre votat de către aleşii locali, dar apreciază că acesta a fost un mod de „a-şi apăra o ultimă şansă“, care nu este de condamnat. Nici alţi contracandidaţi n-au stat cu mîinile în sîn. Proaspăt întors în partidul lui Băsescu, PMP, Sorin Dumitru Cazan, şi el candidat la primărie, critică situaţia, afirmînd că vinovat e tot secretarul Carnariu, cel care a semnat de legalitatea deciziei şi atunci cînd CL l-a propus pe Lucian Micu în funcţia de preşedinte al CA de la spital, iar acum se încearcă „albirea cazierului administrativ“.

„Situaţia în care se află actualul primar este problema exclusivă a secretarului CL, Gheorghe Carnariu, care a dat viză de legalitate şi hotărîrii de numire în CA al spitalului a actulaului edil şef, la vremea în care era viceprimar, deşi ştia că nu e legal acest lucru şi acum cînd dă aparenţă de legalitate unei hotărîri de CL care e, cel mult, de «Cascadorii Rîsului».

Asta pentru că nu trebuie să fii mare jurist, plătit cu bani grei de romaşcani, de ani de zile, pentru a veghea la legalitatea hotărîrilor CL, ca să-ţi dai seama că o hotărîre a unor aleşi locali nu poate anula două hotărîri judecătoreşti ale Curţii de Apel Bacău şi ale Înaltei Curţi, care au stabilit că primarul se află în incompatibilitate şi trebuie demis“, a declarat Sorin Dumitru Cazan. Şi Bogdan Roman, alt contracandidat al primarului, l-a somat pe prefect să emită ordinul de eliberare din funcţie. Contactat telefonic, prefectul George Lazăr a dat asigurări că se va pronunţa în cazul incompatibilităţii primarului.

Citește știrea

Administrație

Statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt – (pamflet – avertisment)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Stă Măria Sa pe soclu şi priveşte cu necaz/

Cum vătaful şi slujbaşii nu se-mpiedică-n Ucaz;/

Ridicară calemgii trei gherete pe furiş/

Şi în nepăsarea urbei îşi văd de alişveriş./

 

În traducere înseamnă că Ştefan nu înţelege/

Cum primarul şi-acoliţii nu s-au poticnit de Lege./

Şi sub zidul Curţii Sale trei spelunci au construit/

Şi în nepăsarea noastră fac ceea ce ştiu – profit./

 

Încruntat, de sus, priveşte cum făţarnicii depun/

Flori la poalele statuii şi în loc de drumul bun/

Aleg calea lesnicioasă a băltirii în păcat/

La nici cincisprezece stânjeni de altaru-nvecinat./

 

De-ar putea ridica spada singur şi-ar croi dreptate,/

Ar cădea câteva tigve proaste şi înfumurate,/

Dar aşa aşteaptă, bietul, ca noi, cei de trei parale,/

Moldovenii săi, mulţimea, ample oşti electorale,/

 

Noi, cei păcăliţi de-a pururi, să purcedem la atac/

Şi la primele alegeri poate le-om veni de hac,/

Iar primarul şi ciracii, ce azi nu-şi încap în fire,/

Vor rămâne-n cartea urbei doar o tristă amintire./

 

Tuturor acestor umbre, hotărât trebuie spus/

Că prestaţia injustă a văzut-o Cel de Sus/

Şi pedepsa lui, târzie, vine pentru fiecare,/

Căci justiţia divină… nu cunoaşte suspendare.

 

(Ioan CLOPOŢEL, acelaşi observator conservator)

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Comisarul Cloşcă, inculpat pentru mită

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ poliţistul a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită ■ ofiţerul ar fi pretins şi primit un smartwatch de la patronul unei firme de transport persoane ■

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă, Tribunalul Neamţ, dosarul în care comisarul Ioan Iulian Cloşcă, ofiţer de poliţie din cadrul Biroului Rutier Roman, a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunii de luare de mită.

Ofiţerul a fost pus sub acuzare la data de 30 aprilie, iar o săptămînă mai tîrziu, pe 6 mai 2020, a scăpat de controlul judiciar după ce a contestat măsura preventivă la Tribunalul Neamţ.

„În baza art. 215/1 alin.(1) raportat la art. 213 Cod procedură penală, admite plîngerea formulată de inculpat, împotriva ordonanţei procurorului din 30.04.2020, prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar. Revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat, prin ordonanţa nr. 89/P/2019, din 30.04.2020, emisă în dosarul nr. 89/P/2019, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău. Definitivă“, au stabilit judecătorii.

Procurorii anticorupţie au stabilit că poliţistul de la Rutier ar fi primit de la patronul unei firme de transport persoane un ceas inteligent pentru a „închide ochii“ atunci cînd trebuia. Conform datelor oficiale, faptele ar fi avut loc la finele anului trecut, în perioada noiembrie – decembrie 2019. Atunci poliţistul ar fi pretins şi primit bunuri în valoare de aproximativ 1.500 de lei de la administratorul unei societăţi de transport persoane, se pare o firmă de taximetrie.

Totul avea legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea eventualelor contravenţii la regimul rutier. Mai exact omul legii ar fi trebuit să se facă că nu vede dacă maşinile firmei cu pricina ar fi comis eventuale nereguli în trafic contra unui smartwatch. Numai că de înţelegerea dintre patronul firme de taxi şi omul legii au aflat procurorii din cadrul DNA care l- au pus pe Ioan Iulian Cloşcă sub control judiciar.

Poliţistului Cloşcă i s-a interzis să desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvîrşit fapta, respectiv aceea de constatare şi sancţionare a abaterilor la regimul circulaţiei rutiere. Pe 6 mai comisarul a scăpat de controlul judiciar, decizia Tribunalului Neamţ fiind definitivă, astfel încît acum el va fi judecat în libertate.

De acum înainte dosarul va fi timp de cel mult două luni în procedură de Cameră preliminară, apoi procesul intră în linie dreaptă cu administrări de probe şi audieri de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele procesului.

Citește știrea

Trending