Contactează-ne

Social

Un Vis sau despre urzeala strânsă dintre Iluzie şi Fapt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Eram de faţă, eram acolo, căţiva prinţi în ţesătura unui vis care se dorea renaştere şi speranţă pentru copiii fără speranţă. Aşa s-a născut, cred, din poveşti triste şi din dezamăgire, o idee luminoasă a nu ştiu cărui creier de a face ceva mare şi important pentru o ţară întregă, pentru un viitor posibil.

O idee care poate salva fiecare destin şi minte strălucită careia Dumnezeu i-a dat potenţial dar realitatea fiecărei zile îi decupează aripile şi din mici şi fragile le face tot mai mici. Atunci şi acolo, pe fiecare obraz şi în fiecare privire strălucea entuziasmul şi vedenia unui proiect în care investiţia naţională să fie alocată elevilor supra-dotaţi, ca unică şansă de amanetare a viitorului nostru.

Acest vis născut din peroraţie juvenală şi îngrijorare reală a devenit proiect cu acte în regulă. În acel cerc de câţiva entuziaţti atunci, lărgit la sute apoi, eram seduşi şi nedumeriţi de imaginea unui copil cu ciuboţele de cauciuc şi îndrăgostit de matematică.

Acel copil putea să străbată zilnic kilometri întregi prin zăpadă pentru a ajunge la şcolă şi a repeta bucuria mirosului de cretă risipită pe tabla neagră în dansul abstract al formulelor algebrice.

Un copil căruia viaţa nemiloasă şi imperativul părintesc sugrumat de nevoi i-au secerat visul. Şi nu vom şti niciodată posibilele soluţii aflate în germen în mintea lui luminoasă. Am deplâns soarta acelui copil dar am călcat apoi fiecare înainte cu feţele scăldate în soarele amiezii.

Pentru noi a fost doar un nor negru şi trecător de furtună, dar pentru el? Cine are răspunderea că tulpinile subţiri şi nobile nu se pot înălţa din pricina buruienilor atât de înalte? Unde ne aflăm atunci? Cine poartă răspunderea?

Pe mine viaţa m-a depărtat de centrul visului, dar ceilalţi au rămas şi au început să lucreze temeinic la proiect. Astfel s-a născut Academia Henry Coandă, un rezultat al colaborării unor fundaţii (…) şi cu sprijinul salutar al prof. Florian Colgeag, o somitate în lumea matematicii şi un entuziast al ideii că inteligenţa României trebuie valorificată pentru ţară.

Lucrurile sunt într-un avans considerabil faţă de faza entuziasmului iniţial, proiectul se află înetapele incipiente de aprobare oficială.

Între timp,conceptul este vizibil pe toate reţelele de socializare, ideile şi impactul sunt spectaculoase, demonstraţia este aproape completă, necesitatea dovedită, metoda implicită, echipe de profesori – pregătiţi, curricula nouă pentru copii supradotaţi aşezată în documentaţii înregistrate la OSIM, un program educaţional dedicat acestui demers inovativ este pus la punct.

Citesc ţi aprob în mintea mea, „Stop Exodului de inteligenţă“ este exprimarea generică a profesorului Colgeag. Sunt prinsă şi entuziastă, dar aproape deodată, şarpele îndoileii îmi intră în inimă. Acest proiect este atât de necesar, încât pare subversiv şi irealizabil! Trăim sub zodia neâncrederii funciare.

Totul este cuprins în schemă cu maximă responsabilitate, dar ne lovim peste tot de oameni cu o conştiinţă diluată contextual şi care măsoară rapid ameninţarea unei idei bune sau oportunitatea personală profitabilă.

Acest proiect poate sucomba în iţele birocraţiei sau în meteahna vlăguirii instituţionale şi a nepăsării. Îmi dau seama ce dificultăţi se pot ridica împotriva ideii de şcoală pentru genii, se vor găsi împotriviri de tot soiul, de la legiştii care pot găsi o favorizare a unei minorităţi prin condiţiile speciale garantate de stat până la excesul sitemic al împotrivirii la nou, apoi inerţia politică sau spaima de salt şi asumarea riscului de imagine.

E dificil pentru aceşti oameni care au pus atâta energie şi credinţă în visul lor, dar măcar vieţile lor nu vor sfârşi goale ca trunchiul unor copaci depăşiţi de vreme. Este nevoie de conştiinţa că putem răzbi prin învăţătură, creaţie, iubire.

Ei fac dovada conştiinţei asumate, nu se plâng ci au găsit o soluţie şi demonstrează că este aplicabilă, necesară, salutară. Ei nu acceptă golul, asumă realitatea aşa cum este ea, cu riscuri cu tot, şi creează soluţia.

Proiectul acesta nou apreciază că inteligenţa tânără este parte a avuţiei naţionale şi o zonă de preocupare majoră. Iniţiatorii au dreptate: dacă nu facem acum totul pentru viitor, când suntem surpaţi de atâtea ameninţări şi colapsuri, vom avea de dat socoteală pentru sterilitate generaţiilor care vin.

Toate naţiunile cu nivel ridicat de trai au conştiinţa că nu se poate garanta prosperitatea fără inteligenţă cultivată care să poată fi concurenţială. Exodul inteligenţei spre ţări dezvoltate înseamnă pentru noi certitudinea rangului inferior între naţiuni pe durată nelimitată.

Orice decident responsabil se va confrunta curând cu întrebări şi blocaje ivite din vidul creat de acest exod. E vizibil totuşi că analiştii nu par dispuşi să deschidă tematica legiferării necesare. Toţi avertizează asupra fenomenului, dar se simte ezitarea decizională, mica laşitate care întâi vede piedica şi apoi evidenţa soluţiei.

A păstra inteligenţa în România nu înseamnă vreo încălcare a liberei circulaţii a persoanelor, nici opţionalul traiect personal nu ar avea de suferit, înseamnă doar beneficial statului şi ţării asupra creaţiei copiilor sprijiniţi de noi toţi.

Poate este necesar să vorbim din nou despre transcendenţa spiritului, despre credinţă şi viziune epatriotică decentă, despre limbă, despre unitate şi solidaritate socială, despre răspundere şi responsabilităţi. Poate este necesar să recalibrăm înţelesul unor cuvinte, să ne reinventăm priorităţile şi să ne îndreptăm spatele.

Poate este timpul să spunem Noi fără a leza majestatea altor naţiuni… Şi atunci, să punem STOP sau să ne facem noi înţine bagajul. Avem de alesţ Avem: facem visul fapt ţi părăsim orice dilemă.

PS: există on-line o petiţie pentru susţinerea proiectului. Am semnat cu toată inima. (pentru dumiriri necesare, puteţi accesa https://henricoandă.org/).

Anica LUNCANU

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prima pagină

Neamţ: Temperaturi de 17 grade. Nici urmă de precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii spun că vremea se va încălzi neaşteptat ■ sînt anunţate temperaturi mult mai mari decît normalul perioadei ■ regimul pluviometric rămîne deficitar ■

Primăvara şi-a întrat în drepturi cu mult înainte de debutul calendaristic, iar în perioada următoare meteorologii anunţă valori termice în creştere pînă la 17 grade.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 24 februarie – 8 martie, în Moldova, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. „Valorile termice diurne vor creşte treptat, astfel încît media maximelor va porni de la 8 – 10 grade şi va ajunge la 15 – 18 grade în data de 26 februarie. Ulterior temperatura va marca o scădere treptată, ajungînd la valori de 5 – 7 grade pe 28 februarie, după care se va menţine la medii de 10 – 14 grade.

Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 şi 4 grade, exceptînd datele de 25, 28 şi 29 februarie, cînd minimele vor deveni preponderent negative. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămîni, doar temporar fiind posibile precipitaţii slabe cantitativ“, conform ANM.

Pe 25 februarie 2020, la ora 12 termometrele indicau 10 grade la Piatra Neamţ, la Roman şi Tîrgu Neamţ erau deja 11 grade, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -5 grade Celsius. Tot acolo e singurul loc din judeţ unde este zăpadă, în strat ce măsoară 25 de centimetri.

Conform prognozei şi pe 26 februarie, vremea va fi deosebit de caldă. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 16 grade peste zi. După lăsarea întunericului norii se adună în zona noastră, iar pe fondul unui cer acoperit mercurul din termometre se opreşte la 6 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 27 februarie, cînd în miezul zilei nu vor fi mai mult de 5 grade. Meteorologii anunţă ploi consistente ziua şi lapoviţă peste noapte la o minimă de 3 grade.

Cer variabil cu soare va fi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei saltă la 8 grade, iar minima nocturnă coboară spre limita îngheţului şi se opreşte la 1 grad. De sîmbătă, 29 februarie, vremea intră într-un proces de încălzire, iar valorile termice diurne saltă la 10 grade. După lăsarea întunericului va fi îngheţ la sol pentru că minima se opreşte la 0 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi prima din luna viitoare, iar dacă meteorologii nu dau greş, duminică 1 martie ne vom bucura 17 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi se ajunge la valori termice nocturne de 6 grade. Cam la fel va fi vremea cel puţin pînă la jumătatea săptămînii viitoare cînd va fi soare, temperaturi diurne între 11 şi 17 grade şi valori nocturne de pînă la 6 grade.

Citește știrea

Actualitate

Album aniversar al clubului Lucky Dance

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Clubul privat de canto Lucky Dance împlineşte anul acesta un deceniu de activitate, timp în care a pregătit şi lansat zeci de talente, unele din acestea urmînd o carieră muzicală, precum Cristian Prăjescu. Cu prilejul manifestărilor legate de acest eveniment va fi lansat primul album cu două CD-uri de muzică uşoară pentru copii şi adolescenţi intitulat Muzica e ca o fată frumoasă. Cele 20 de piese sînt compuse de Sergiu Rudichi şi sînt interpretate de copiii clubului, marea lor majoritate fiind premiate la cunoscutul Festival de Muzică Mamaia Copiilor. La spectacolul de lansare a albumului va colabora şi Ana Maria Doltu, profesor de educaţie fizică la Şcoala Alexandru Ioan Cuza, unul din cunoscuţii coregrafi din Roman. Editarea albumului a fost sprijinită de cabinetul parlamentar al deputatului Laurenţiu Leoreanu şi primarul Lucain Micu. Realizatorii au colaborat cu Ra Studio şi pentru promovare cu postul TV CNS. Lansarea va avea loc pe 28 februarie, de la ora 18.00 în sala de festivităţi a primăriei, intrarea fiind liberă. Segiu Rudichi este membru al Uniuni Compozitorilor şi Muzicologilor.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Alte bilete de tratament pentru bunici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea de-a doua serie de tratament din acest an pentru nemţeni sînt 52 de bilete ■ chiar şi aşa nu toate au căutare ■ bunicii trebuie să ajungă la băi la începutul lunii viitoare ■

Pentru a doua serie de tratament balnear din acest an, ce are ca dată de intrare în staţiune perioada 4 – 6 martie 2020, au fost repartizate Casei Judeţene de Pensii Neamţ un număr de 52 bilete de tratament în staţiuni cum ar fi Buziaş, Covasna, Olăneşti, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina, Pucioasa şi Sarata Monteoru.

Beneficiarii vor fi înştiinţaţi telefonic despre repartizarea biletului de tratament, lista cererilor aprobate fiind afişată atît la sediile Casei Judeţene de Pensii Neamţ, din Piatra Neamţ şi Roman, cît şi pe pagina de internet a instituţiei www.pensiineamt.ro/bilete de tratament.

„Au rămas nealocate, deoarece nu au fost înregistrate cereri, un număr de 7 bilete de tratment pentru următoarele staţiuni: Buziaş (2 bilete de tratament), Olăneşti (1 bilet de tratament) şi Sarata Monteoru (4 bilete de tratament)“, conform unui comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

De menţionat este faptul că pînă la această dată au fost depuse la CJ P Neamţ 3.476 cereri de tratament balnear pentru anul 2020, fiind valorificate pentru prima serie de tratament balnear un număr de 51 bilete de tratament.

Chiar dacă cererea este mai mare decît oferta unii pensionari evită să plece la tratament la început de an, astfel că rămîn bilete nefolosite. Cei mai mulţi sînt interesaţi de perioada estivală cînd timpul este mai favorabil. Reamintim că pentru cele 19 serii de tratament balnear ale anului în curs Casei Judeţene de Pensii Neamţ i-au fost repartizate un număr total de 1.123 bilete de tratament, în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă T.B.R.C.M – SA.

Prin Ordinul Preşedintelui C.N.P.P. nr.347 din 05.02.2020 au fost aprobate Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2020. Pentru a se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii doar cererea tip – formularul aprobat prevăzut de Anexa nr.1 la Criterii (completat corect cu toate elementele prevăzute de document, necesare în vederea identificării solicitantului, opţiunilor acestuia şi a categoriei de beneficiar), urmînd ca restul documentelor să fie ataşate cererii la momentul eliberării biletului.

Citește știrea

Trending