Contactează-ne

Actualitate

Un pietrean este “izolat” tocmai în Noua Zeelendă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi prietena sa trăiesc o uluitoare experienţă la Antipozi ■ plecaţi în vacanţă, ei nu pot părăsi ţara din cauza epidemiei de coronavirus ■ sînt izolaţi în noua Zeelandă de aproape două luni ■ „Regândiţi acţiuni şi strategii. Reevaluaţi tot şi rămâneţi pozitivi, sperînd într-un viitor al autenticului“, transmite pietreanul ■

Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ, absolvent al Universităţii McGill din Canada, ţară unde s-a stabilit în urmă cu ceva ani, dar fără să piardă contactul cu ţinuturile şi ţara natală unde vine foarte des, după senzaţionala experinţă avută cu câţiva ani în urmă, când a traversat pe bicicletă continentele americane din Alaska şi până în Ţara de Foc, expediţie ce adurat vreo 3 ani, are parte de o nouă aventură.

Nu a plănuit-o nicio clipă, dar hazardul l-a pus în postura de a trăi noi încercări tocmai la Capătul lumii, dar pe care temerarul din Piatra Neamţ nu le regretă deloc. Împreună cu prietena sa, Irina Repede, a decis să petreacă o vacanţă în Noua Zeelandă şi după ce au făcut diligenţele necesare au zburat de la Bucureşti spre Australia şi de aici la Auckland, capitala Noii Zeelande.

Numai că, epidemia de coronavirus le-a schimbat total sejurul în îndepărtata insulă, punându-i în posturi şi provocări nebănuite. De altfel, Radu Păltineanu îşi propusese ca provocarea pentru acest an să fie o nouă expediţie, traversarea Groenlandei pe schiuri, avându-l ca partener pe Aurel Sălăşan, un cunoscut alpinist, distanţa de străbătut fiind de circa 600 de kilometri.

În Noua Zeelandă, cei doi români au apucat să parcurgă ceva-ceva din initerariul plănuit, dar acum sunt „prizonieri“ acolo de pe 23 martie, când autorităţile au decis închiderea graniţelor şi suspendarea zborurilor din pricina pandemiei care începuse să afecteze şi această ţară.

Aşa se face că au trebuit să rămână într-un mic sătuc din Northland – Ţinutul de Nord (una dintre cele 16 regiuni ale ţării), situat la ceva distanţă de un mic oraş, Kerikeri (destinaţie turistică la 240 de kilometri nord de Auckland), cu vreo 6.000 de suflete. Pentru ca cele ce le este dat să trăiască în Noua Zeelandă să fie împărtăşite şi altor pasionaţi de călătorii şi nu numai, Radu Păltineanu ţine un jurnal de călătorie pe contul de Facebook.

„Chiar cred în vorba aia românească: tot răul spre bine!“

În cele ce urmează, prezentăm notele de călătorie ale tânărului din Piatra Neamţ, lăsând cititorul să descopere lucruri ştiute s-au deloc ştiute despre Noua Zeelandă din însemnările lui Radu Pătineanu. Şi iată cum a primit vestea că sunt „prizonieri“ şi trăirile de moment. 23 martie: Când am plecat spre Noua Zeelandă, nu mi-aş fi imaginat o clipă că pandemia de COVID-19 va căpăta asemenea dimensiuni la scară globală.

De altfel, în prima săptămână petrecută în acest capăt de lume, am fost complet ferit de problemele din afară, aflându-mă în inima sălbăticiei din Fiordland, în extrema sudică a insulei de Sud. A fost un challenge destul de mare să străbat cei 54 de km de Dusky Trek, prin mlaştini, vegetaţie luxuriantă şi poteci puţin bătute, dar mai greu a fost să fac faţă ştirilor la întoarcere, în societate. Zecilor de mii de noi cazuri detectate şi miilor de morţi în Europa.

Primele reacţii pe care le-am avut au fost ignorarea şi negarea, dar, apoi, am început să-mi dau seama că ceea ce se întâmplă acum ne impactează pe toţi: rapid, direct şi global. Şi mi-e clar că fără măsurile minime de protecţie şi izolare nu ne vom recupera. Chiar dacă asta are un cost enorm. Tind să văd şi partea bună din acest fenomen. În toţi anii petrecuţi explorând cele mai sălbatice colţuri ale Terrei, am realizat cât de afectată este planeta de impactul nostru, de urmele lăsate de noi şi de trendurile economiilor noastre mereu puse pe creştere cu orice preţ şi prea puţin orientate spre conservare şi spre autenticitate. Spre valorile intrinseci şi spre conexiunea cu natura.

Aşa că eu îl văd şi ca pe un moment de trezire la realitate. Trezire la realitate pentru noi şi relaxare pentru Pacha Mama (personificare a fertilităţii sau maternităţii, zeiţa-mamă este adesea asociată cu pamântul, cu natura, numită Mama-Pamânt sau Pamântul-Mamă în mitologia Inca – n.r.). Chiar cred în vorba aia românească: tot răul spre bine! Azi dimineaţă m-am dus la aeroport doar ca să constat că toate zborurile mele au fost anulate. Singapore, unul din statele prin care ar fi trebuit să tranzitez dinspre Noua Zeelandă spre Europa şi-a închis graniţele pentru cetăţenii straini, urmând astfel modelul altor ţări.

Dar eram pregătit. Undeva în sinea mea am vrut să rămân aici. După amiază a venit şi anunţul primului ministru. Noua Zeelandă se pregăteşte de miercuri să paralizeze orice activitate pentru o lună. Pentru mine şi iubita mea, asta se traduce într-o lună de auto- izolare într-o micuţă comunitate rurală din extrema nordică a insulei de Nord. Totuşi, nu pot să nu mă gândesc la cei rămaşi acasă, la cei bolnavi şi la cei în pericol.

Aşa că vă rog, luaţi fiecare în parte măsurile care se impun. Staţi acasă şi folosiţi acest timp pentru a-l petrece cu cei dragi vouă. Meditaţi! Regândiţi acţiuni şi strategii. Reevaluaţi tot şi rămâneţi pozitivi, sperând într-un viitor al autenticului.

„Anii petrecuţi prin Americi mi-au arătat că se poate trăi şi departe de societatea dezlănţuită“

24 martie: Azi a plouat! Cum am mai spus-o, tind să văd şi latura benefică a acestei pandemii care a cuprins întreaga lume. Pe cât de dureroasă, pe atât de utilă, cred eu, refacerii ecosistemelor naturale dar şi conexiunilor interumane.

Am uitat de valorile noastre intrinseci, de lucrurile mărunte, dar cu adevărat importante nouă. Planeta trăieşte un moment de respiro şi am simţit asta bucurându- mă de ploaia de azi, în mijlocul naturii, la o aruncătură de băţ de casuţa în care m-am retras cu iubita mea. Am fugit cât de departe am putut de oraş, fiindcă ştiam că nu am capacitatea de a rezista între patru pereţi şi mă bucur atât de mult că am găsit acest loc minunat şi m-am împrietenit instant cu oamenii de aici, cu viziunea lor, cu locul şi cu natura.

Noua Zeelandă este absolut minunată, iar timpul pe care îl voi petrece aici îl voi folosi pentru a mă conecta cu cei dragi, cu natura şi în care voi continua să visez şi să creionez proiecte şi expediţii noi. 20 martie:

Astăzi, explorând pe bicicletă gheizerele şi lacurile geotermale din apropiere de Rotorua, mă gândeam că, până la urmă, sălbăticia ne poate oferi un spaţiu numai bun pentru autoizolare, departe de mulţimi şi de interacţiune cu alţii. De altfel, anii petrecuţi prin Americi mi-au arătat că se poate trăi şi departe de societatea dezlănţuită. Aşa că iau această provocare mondială ca pe un semnal pe care ni-l dă Terra. Cred că era nevoie să punem frâu goanei nebune şi să lăsăm Planeta să se mai refacă, iar traiul pentru o perioadă, cel puţin, în mijlocul naturii, poate fi o alternativă numai bună la autoizolarea urbană. 4 aprilie: Cascada.

De când suntem în autoizolare în Kerikeri, ne- am făcut deja un ritual de a veni în acest loc. De la căsuţa noastră şi până aici facem fix jumătate de oră, pe o potecă, prin pădure iar odată ajunşi aici anxietatea, gândurile negative, incertitudinile cu care ne confruntăm în perioada aceasta dispar pur şi simplu.

„Nu ne-am imaginat niciodată că vom rămâne blocaţi în Noua Zeelandă, pe o insulă atât de îndepărtată“

24 aprilie. În numeroasele prezentări pe care le-am ţinut în ultimii ani am vorbit mereu despre adrenalina necunoscutului, despre faptul că fix atunci când reuşeşti să ieşi din zona ta de confort, reuşeşti să trăieşti cu adevărat şi să fi tu însuţi, să înveţi lucruri noi şi să te dezvolţi. Acolo eşti cu adevărat creativ, acolo înveţi să te adaptezi. Restul e mediocritate şi supravieţuire.

Şi iată că o lume întreagă este scoasă în această perioadă din zona de confort. Rămâne la latitudinea noastră dacă alegem să o vedem ca pe o provocare pozitivă sau dacă alegem să ne frustrăm şi să ne încăpăţânăm să nu schimbăm nimic. Câteva idei şi gânduri din mijlocul naturii 24 aprile: A venit toamna în emisfera sudică. Zilele sunt mai reci şi mai scurte, dar încă ne bucurăm din plin de acest loc minunat în care ne-a aruncat soarta.

Nu mi-aş fi imaginat niciodată că voi ajunge să rămân blocat într-o ţară atât de îndepărtată cum e Noua Zeelandă, dar, ca multe alte experienţe pe care le-am avut de-a lungul anilor petrecuţi prin lume, o iau ca pe o binecuvântare. De altfel, de săptămâna viitoare vom face voluntariat la o familie şi vom învăţa despre permacultură şi grădinărit, muncind în schimbul chiriei. Duminică – 26 aprilie: Nu ne- am imaginat niciodată că vom rămâne blocaţi în Noua Zeelandă, pe o insulă atât de îndepărtată, dar, câteodată, astfel de surprize sunt extrem de benefice, mai ales că suntem atât de aproape de natură în această perioadă.

Chiar dacă şi-a închis graniţele şi întreaga ţară a intrat în carantină încă de acum o lună de zile, aici ne-am simţit mereu în siguranţă şi mai conectaţi unul cu celălalt şi cu natura mai mult ca oricând.

Troc cu muncă în schimbul cazării şi hranei

28 aprilie Astăzi ne-am trezit cu veşti extraordinare. Noua Zeelandă a reuşit să elimine transmiterea comunitară a virusului iar ţara îşi va relua treptat activităţile. (…) Tot astăzi, pe fondul relaxării măsurilor de carantină, am putut să ne mutăm la o familie la care am început să facem voluntariat, iar căsuţa pe care o vedeţi în imagini ne va adăposti pentru următoarea săptămână.

A fost super fun să muncim şi să învăţăm în acelaşi timp despre copacii şi arbuştii endemici pe care i-am plantat astăzi, cât şi noi tehnici de grădinărit, toate astea în schimbul cazării şi hranei. Nu mai zic că în pauze ne înfruptăm direct din pomii fructiferi.

Pauline, gazda noastră este super de treabă şi ne-a făcut să ne simţim ca acasă încă din primele clipe. 2 mai: Într-o lume care şi-a închis graniţele terestre şi aeriene, mările şi oceanele rămân totuşi deschise cutezătorilor. Blocat deja de mai bine de o lună pe insula de Nord a Noii Zeelande, am început să iau această variantă în serios.

Chiar dacă va dura luni bune, mă gândesc să mă întorc în Europa pe cale maritimă şi terestră, asta în funcţie de graniţele care se vor redeschide şi ţările care îmi vor acorda viză. 6 mai: Devreme ce tot suntem blocaţi aici, în Noua Zeelandă, de o lună jumătate deja, săptămâna trecută ne-am apucat de voluntariat pe reţeaua WWOOF. Dacă vă întrebaţi ce înseamnă, ei bine WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) este un sistem de troc (non monetar) prin care îţi poţi oferi 4-5 ore de muncă pe zi în schimbul cazării şi hranei.

De fapt, este mai mult de atât. Este vorba de un schimb cultural şi de o experienţă autentică prin care poţi învăţa tehnici de grădinărit, principii organice şi de permacultură. Într-o lume debusolată de pandemia de COVID- 19 asemenea experienţă rămâne o gură de aer curat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Stefan

    11 mai 2020 at 11:45 AM

    In Noua Zeelanda au sparanghel?Ar fi fost o oportunitate…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending