Publicitate

■ micuţa comunitate de musulmani din Neamţ s-a reunit, recent, în satul Rediu, comuna Bîra, pentru a marca sfîrşitul unei importante sărbători - Ramazan Bayram ■ cu această ocazie a fost anunţată şi deschiderea unui viitor centru social islamic ■ clădirea va avea 750 de metri pătraţi şi va fi construită din donaţii ■ centrul va fi deschis tuturor credincioşilor, indiferent de religie ■

Moscheea Maria din satul Rediu, comuna Bîra a adunat, la mijlocul acestei luni, pe toţi cei 18-20 de musulmani trăitori în judeţul Neamţ şi în comunităţile din localităţile Moldovei. A fost un prilej pentru aceştia ca timp de trei zile, începînd de pe 15 iunie, să marcheze Ramadan Bayram, sărbătoarea ruperii postului, unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii islamice. Altfel spus sfîrşitul celor 30 de zile de post aspru, în care n-au avut voie să mănînce sau să bea apă de la răsăritul soarelui şi pînă la apus. „Ne aflăm, împreună cu alţi musulmani din ţară, care au reuşit să ajungă aici (la Rediu – n. r. ) pînă aici. Pentru că este şi ultima zi de şcoală vom face o sărbătoare prelungită. Sîmbătă, 16 iunie, vin prietenii şi vecinii noştri creştini, care astăzi au fost la şcoală însoţind copiii la serbarea de sfîrşit de an. Astăzi (vineri, 15 iunie – n. r. ) am şi bucuria de a anunţa înfiinţarea viitorului centru islamic din zonă. Personal, nu-mi place să-i spun aşa din cauza conotaţiei negative care i s-a dat instituţiei. Practic va fi un loc unde musulmanii, creştini, oameni de orice naţionalitate, adulţi sau copiii vor învăţa să trăiască împreună în pace şi armonie. Din păcate, ceea ce dezbină nu vine de la Divinitate, ci de la oameni, care în numele lui Dumnezeu sau Allah vor omorî şi vor dezbina. Am convingerea că indiferent din ce grup religios au făcut parte acei oameni, nu au făcut voia lui Dumnezeu, pentru că voia acestuia e ca oamenii să trăiască în armonie, să fie fericiţi. De altfel, Coranul ne învaţă că nici un om nu e superior altuia, indiferent de naţionalitatea acestuia, de sex, de poziţie socială, de avere, de culoarea pielii. Toţi sîntem egali în faţa Divinităţii“, a declarat Daniel Cîniparu, preşedintele Asociaţiei Românilor Convertiţi la Islam, ardeleanul din Turda, care în 2014 a cumpărat pămînt la Rediu, pentru a ridica Moscheea Maria. Acesta spune că s-a convertit la islam deşi s-a născut ortodox, pentru că islamul e o religie a păcii, a îndurării, a iubirii de aproape, iar viaţa este sfîntă în religia musulmană. La viitorul centru islamic se vor organiza cît mai multe întîlniri cu toate grupurile religioase din zonă: ortodocşi, catolici, adventişti, penticostali şi musulmani pentru a vedea ce poate să-i unească pe oameni, în aceste vremuri ale dezbinării. Daniel Cîniparu susţine că la acest centru se vor organiza întîlniri între copiiii musulmanilor şi cei ai creştinilor. Viitoarea construcţie va avea 750 metri pătraţi şi va fi construită, la fel ca moscheea, din donaţii ale musulmanilor. În 2014, la Rediu erau opt musulmani, iar în prezent cam 18-20, care nu-şi doresc altceva decît să trăiască în armonie şi pace.

Iulie 2016

Acum doi ani, pe 6 iulie, de Ramadan Bayram, reporterii de la Monitorul poposeau la Moscheea Maria, la Rediu, pentru a relata despre cum a decurs sărbătoarea în comunitatea musulmanilor. Iată ce scriam despre eveniment. Daniel Cîniparu a rostit rugăciunile speciale ale momentului, împreună cu familia, după care i-a invitat pe toţi cei de faţă la masă. Conform tradiţiei islamice, nu se consumă carne de porc sau alcool, friptura de miel şi dulciurile fiind preferate. Interlocutorul nostru ne-a explicat semnificaţia sărbătorii. „Practic, după lună se calculează totul. Dumnezeu a trimis o învăţătură prin Profetul Mahomed, referitor la cum calculăm timpul Ramadanului. El a spus: «începeţi postul cînd vedeţi luna nouă şi opriţi postul cînd vedeţi luna nouă; dacă n-o vedeţi, că e înnorat, calculaţi 30 de zile». Este foarte simplu cu aceste învăţături, nu trebuie să ne scărpinăm cu dreapta în partea stîngă. Din cauza asta mai apar unele divergenţe, deoarece unii musulmani sînt obişnuiţi să primească ordine, de la diverse organizaţii sau structuri, fiind normal ca luna nouă să se vadă pe glob în diferite zile. În România trebuie să observăm, însă, cu ochii proprii, conform învăţăturii. Acum, avem în jurul nostru lume creştină, ca de altfel în fiecare zi. Trăim cu aceşti oameni, muncim cu ei, ne ajutăm, Islamul nu e o religie care să spună să trăieşti separat. Pe vremurile Profetului Mahomed, pacea să fie asupra lui, în Medina, acum 14 secole, exista o comunitate formată din creştini, din musulmani, din iudei şi atei. Toţi acei oameni trăiau împreună. Profetul a dăruit creşitnilor şi i-a apărat cînd idolatrii din Mecca i-au atacat. Este o normalitate să trăim împreună, nu este răspunderea mea ce religie are cel de alături. Fiecare răspunde pentru el în faţa lui Dumnezeu. Eu am drumul meu, ca fiecare. Ar fi absurd, însă, ca cei din jurul nostru şi această comunitate mixtă să nu se adune împreună la bucurii, în mod special. Bem şi noi un suc şi mîncăm un picior de miel. Din acest punct de vedere, există mai multe obiceiuri. Chiar îmi spunea Gamal, un frate egiptean din Piatra Neamţ, că la ei există obiceiul ca la această sărbătoare, a ruperii postului, să mănînce dulciuri şi să bea cafea sau un ceai. Ei bine, este tradiţia din Egipt, dar eu sînt român, pentru care sărbătoarea înseamnă să povestim, să stăm la masă cu o fripturică. Sărbătorile la noi sînt întotdeauna liniştite, pentru că nu consumăm alcool şi nu ne îmbătăm decît de fericire“, declara Daniel Cîniparu.

Despre Islam

Daniel Cîniparu este liderul unei mici, dar inimoase comunităţi musulmane coagulată în jurul familiei sale. Totuşi, la sărbătorile mari, aici se adună adepţi ai Islamului din toată ţara şi nu numai. Daniel a prezentat succint crezul după care îşi ghidează existenţa: „În numele lui Dumnezeu cel milostiv, pacea asupra dumneavoastră! Islamul este simplu. Ieri (5 iulie 2016 – n. r. ) discutam cu cineva şi i-am zis că în 58 de secunde pot să spun ce înseamnă Islamul. Una dintre surorile noastre chiar a avut plăcerea să mă cronometreze şi au reieşit 56 de secunde. Islamul spune: «Unul este Dumnezeu, fii un om bun, ai grijă de familia ta, de cel apropiat, de cel îndepărtat, de orfani, de văduve, ajută cît poţi». În esenţă, fii un om bun. Dumnezeu ne-a lăsat ca singurele animale de pe pămînt cu dreptul de a alege. Noi alegem dacă sîntem buni sau nu. Pentru că El ştie că noi avem darul de a face lucrurile întortocheate, ne-a dat nişte reguli simple, prin cărţile pe care ni le-a trimis, ultima fiind Coranul. Astăzi celebrăm sărbătoarea ruperii postului. După 30 de zile în care nu am băut apă, nu am mîncat de la crăpatul zilei şi pînă la apus, nu am făcut dragoste, nu am fumat şi nu am băut nici o cafea, este o bucurie că am reuşit să trecem peste această perioadă. A fost o perioadă grea, dar ea nu trebuie înţeleasă ca una de foamete sau însetare, pentru că nu sîntem animale legate de gardul prostului, ci oameni care am ales acest drum. Nu numai faptul că nu mîncăm şi nu bem este important în această lună, cu post stabilit din toate timpurile şi pentru toţi oamenii. Mai importantă este aducerea aminte a ceea ce am făcut în ultimul an şi să ne gîndim dacă am devenit nişte oameni mai buni, dacă ne-am certat mai puţin şi am fost mai puţin răutăcioşi. Important este dacă am învăţat ceva, în acest răstimp. Postul este o lună în care trebuie să ne gîndim asupra noastră. Dumnezeu să ne dea putere să trecem peste orgoliile noastre şi peste mîndriile proaste, pentru a deveni mai buni. Învăţătura ne ajută să devenim mai buni pentru că altfel nu are rost. Acum ne vom bucura de sărbătoare împreună cu prietenii creştini“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.