Contactează-ne

Eveniment

Turişti în derivă pe lacul Bicaz, deznodămînt fericit

Știe publicată cu

în data de

■ unul din cei 24 de pasageri ai unui vapor de agrement a apelat la 112 după ce ce ambarcaţiunea s-a defectat şi a plutit în derivă ■ grupul era format din turişti care sărbătoreau 30 de ani de la absolvirea facultăţii ■ intervenţia ISU şi Salvamont s-a încheiat cu succes în 30 de minute ■

24 de turişti ce au urcat la bordul vaporului Tuşnad pentru a face deplasarea din Ceahlău spre Bicaz au avut ghinionul de a rămîne pentru cîteva ceasuri în derivă. Asta, după ce motorul ambarcaţiunii a „amuţit“ prin cedarea unei conducte de ulei. Turiştii erau într-o croazieră pe lac pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea facultăţii, iar în grup nu era decît un copil. Pasagerii au sunat la 112 pentru a cere sprijin, asta cu atît mai mult, cu cît nori negri ameninţători anunţau furtuna. Înainte de a trece la acţiune, conducerea ISU a atenţionat luat legătura cu Serviciul Salvamont de la Durău, pentru a cere sprijin. Asta se întîmpla în jurul orei 13,00, iar acţiunea de salvare a turiştilor a durat aproximativ 30 de minute. La faţa locului au făcut deplasarea cu două ambarcaţiuni de capacitate mică, una de la ISU Neamţ (Garda Poiana Teiului), şi una de la Salvamont Neamţ, care au acţionat în grabă, dar cu grijă în a prelua turiştii de la bordul navei, a-i transporta la mal şi a le asigura condiţii de zăbavă pînă la asigurarea unui alt mijloc de transport. „La ora 13,03 am fost sunaţi de către cei de la ISU că pe lac se află o ambarcaţiune în derivă cu turişti la bord, cărora trebuie să le oferim sprijinul în a fi salvaţi. Am făcut în grabă deplasarea pînă în zona Pîriului Schit, unde pe apa Lacului Bicaz se afla nava. Am văzut care e situaţia şi am trecut la acţiune, noi, salvamontiştii reuşind ca în 45 de minute să salvăm 15 turişti, iar cei de la ISU, 9, deci pe tot grupul. Într-adevăr furtuna ameninţa şi după finalizarea acţiunii, ploaia a început să curgă“, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. Despre cauza defecţiunii la nava Tuşnad aveam să aflăm de la Viorel Munteanu, proprietarul ambarcaţiunii, care a făcut la rîndu-i deplasarea la locul întîmplării pentru a constata gravitatea defecţiunii şi a lua măsurile de punere în funcţiune a motorului. „Nu a fost o defecţiune care să pună în pericol securitatea persoanelor aflate la bordul navei. A fost vorba despre o conductă care a cedat şi a paralizat funcţionarea motorului. Eu i-am asigurat pe turişti că dacă au răbdare în maxim două ceasuri, cu tot cu deplasarea altei ambarcaţiuni, treaba se poate remedia. Se vede treaba că n-au avut răbdare. Totuşi, lucrurile s-a încheiat cu bine, iar eu doresc să mulţumesc tuturor pentru înţelegere şi sprijinul acordat“, a afirmat Viorel Munteanu, proprietarul navei Tuşnad. Cît priveşte siguranţa tehnică a ambarcaţiunilor ce navighează pe apa Lacului Bicaz, normele de navigaţie impun verificarea periodică, fapt care din ce cunosc se respectă de către proprietarii de nave. Asta cu atît mai mult cu cît cele ce compun flota Bicazului au ceva ani de cînd au fost debarcate pe Lacul Izvorul Muntelui.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Surori fugare

Știe publicată cu

în data de

■ două surori minore au plecat de acasă, dispariţia fiind semnalată de tatăl lor ■ oamenii legii fac apel la populaţie pentru găsirea fetetor ■

Două surori minore, cu vîrste de 15 şi 16 ani, au pus pe jar oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Asta după ce tatăl lor a reclamat dispariţia de acasă a fetelor. Pentru că demersurile iniţiale nu au dat roade, anchetatorii fac apel la populaţie pentru găsirea adolescentelor. De menţionat este faptul că ele nu sînt la prima abatere de acest fel, sînt „recidiviste“, şi în trecut au mai plecat fără a-şi anunţa părinţii. Aşa stînd lucrurile, politistii Serviciului de Investigaţii Criminale dar şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ continuă activităţile de căutare în vederea depistării a celor două adolescente, Horciu Karina Elisa şi Horciu Ana Maria Alexandra, în vîrstă de 15, respectiv 16 ani. „La data de 25 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi de către un bărbat de 46 de ani, despre faptul că, la data de 22 iunie a.c., fiicele sale, Horciu Karina Elisa şi Horciu Ana Maria Alexandra, în vîrstă de 15, respectiv 16 ani, din Piatra Neamţ, au plecat de la domiciliu şi nu au mai revenit“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Prima dintre fete, Karina Elisa, are aproximativ 1,65 m înălţime, părul şaten, lung şi ochii căprui, fără semne particulare. Cea de-a doua minoră, Ana Maria Alexandra, are 1,70 m înălţime, consituţia atletică, părul şaten deschis şi ochii căprui, şi la fel ca sora ei, nu are semne particulare. Oamenii legii mai spun că cele două minore ar mai fi plecat, în trecut, de la domiciliu. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Piatra Neamţ şi în localităţile limitrofe, în vederea depistării acestora. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celor două adolescente este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandal în bar, trimis la răcoare

Știe publicată cu

în data de

Oamenii legii au reţinut pentru 24 de ore un tînăr de 22 de ani, din Făurei, pe care-l acuză de săvîrşirea unui număr de trei infracţiuni. Asta după ce a lovit un bărbat din Roman şi ar fi distrus geamul unei societăţi, tulburînd astfel ordinea şi liniştea publică. S-a întîmplat pe 22 iunie cînd anchetatorii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Dulceşti au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat din Roman, a fost agresat de către o altă persoană. „Din investigaţii a rezultat faptul că, în timp ce un tînar de 22 de ani, din Făurei, se afla pe terasa unei societăţi comerciale din localitate, pe fondul consumului de băuturi alcoolice ar fi lovit cu pumnii în zona feţei administratorul societăţii în vîrstă de 42 de ani. În urma celor întîmplate, bărbatul s-a refugiat în incinta localului, însă tînărul ar fi forţat uşa de acces şi ar fi distrus partea exterioară a geamului, după care a plecat. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională este de 300 de lei“, conform IPJ Neamţ. În baza probatoriului administrat, acesta a fost reţinut de poliţiţti pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accident pe drumul spre mănăstire

Știe publicată cu

în data de

Accident rutier pe drumul care duce spre Mănăstirea Pîngăraţi, miercuri, 26 iunie. Intervin pompierii cu autospeciala de descarcerare. “Accident rutier pe drumul spre Mănăstirea Pîngăraţi. Se deplasează la locul evenimentului 8 pompieri militari cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă de terapie intensiva mobilă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending