Publicitate

Scrupulos, dar şi tipicar totodată, Tudorel Toader ne-a surzit cu toba lui de carte, punându-ne la dispoziţie, în circa patru luni de zile, două evaluări – rechizitorii, ale Procurorului şef DNA şi Procurorului General al României. Ambele evaluări, conţinând câte 20 de obiective şi tot atâtea probe acuzatorii, au avut concluzia comună – REVOCAREA!

Revocarea Laurei Codruţa Kovesi, în iulie 2018 şi acum revocarea lui Augustin Lazăr care, privit din avion, acestea par a fi desăvârşirea decapitării Procuraturii Generale şi a DNA-ului. Fiecare naţiune are casandrele ei. Casandrele noastre, în frunte cu Casandrul şef de la Cotroceni, au invocat coral că a fost decapitat Statul de drept, iar independenţa justiţiei este pe năsălie. Pe cale de consecinţă, acum se cântă prohodul luptei anticorupţie din România, atât la noi, cât şi la Bruxelles. Se ascunde cu grijă efectul parşiv al luptei anticorupţie, declanşată de SRI la comanda lui Traian Băsescu, în care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost folosită ca mijloc de luptă pentru decapitarea clasei politice, în vederea eliberării scenei politice pentru jocurile proprii. Spectacolul luptei anticorupţie, pe care naiv l-am aplaudat mai toţi la deschiderea galei, s-a dovedit a fi mult zgomot pentru nimic, acum la închiderea ediţiei. DNA s-a autoblocat în activitatea sa, Kovesi schimbând macazul de la „combaterea marii corupţii“ la „decaparea“ celor cu funcţii în stat, în frunte cu primul ministru. Sub conducerea lui Kovesi s-a pripăşit o pleiadă de aşa zişi procurori, care au reuşit să ridice în DNA un zid de dosare pentru combaterea găinăriilor unor politicieni, pentru a face loc altora cu dedicaţii, ignorând faptul că în spatele acestui zid, marile evaziuni şi excrocherii să-şi urmeze cursul nestingherit. După ce rapoartele de evaluare a celor doi mari procurori ai ţării au fost făcute publice, amândoi au provocat conferinţe de presă în care, cu lacrimi în ochi, şi-au etalat ipocrizia, deplângând marea nedreptate care li s-a făcut prin cererea de revocare din funcţie. Şi Kovesi, şi Lazăr, ca doi monştri sacri ai Justiţiei, au excelat în ignorarea faptului că destinul lor este efectul activităţii depuse. De pe urma activităţii lor, prea multe persoane au fost supuse gratuit oprobiului public, au fost târâte prin noroaiele anchetelor, le-a fost maculată imaginea, carierele profesionale sau politice le-au fost făcute zob, pentru ca mai apoi, să fie achitaţi în instanţe pe verdictul „fapta nu există“. Şi toată această mascaradă sinistră, orchestrată de Lazăr şi Kovesi, sub bagheta lui Iohannis, se pretinde a rămâne în istorie ca perioada de glorie a Justiţiei române. Evaluarea a evidenţiat că aceasta a avut loc în circumstanţele în care, atât Lazăr cât şi Kovesi, au fost numiţi pe funcţie, fără a avea la dosarul numirii toate documentele şi avizele în regulă.

Scila şi Caribda lui Klaus Iohannis sunt Kovesi şi Lazăr

Conform mitologiei greceşti, Scila şi Caribda, au fost doi monştri marini, între care navigatorii erau obligaţi să aleagă, pe lângă care să treacă, riscurile existând în orice caz, dar diferite ca amploare. Homer ne povesteşte că Ulise a ales să treacă mai aproape de Scila, pierzând astfel doar câţiva dintre marinari şi nu corabia. Pentru Klaus Iohannis, acest Ulise al corabiei noastre România, monstrul Scila a fost Kovesi, de care a trecut doar cu riscul pierderii unui eşantion electoral. Pe 9 iulie 2018, Iohannis a semnat decizia de revocare din funcţie a Procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta, după ce a silabisit timp de 32 de zile la Raportul de evaluare a lui Kovesi, sub atenta supraveghere de diriginte grijuliu a Curţii Constituţionale. Bomboana de pe coliva funcţiei lui Kovesi, pusă de ministrul justiţiei Tudorel Toader, a fost numărul nejustificat de mare a rateurilor DNA, materializat în peste 200 de achitări, date de instanţe în aşa zisele „mari dosare ale corupţiei“, instrumentate sub bagheta şefei DNA. Corul protestatarilor, denumit antic, a intonat aria „atacul la independenţa justiţiei“, alternând cu aria „atacul la adresa procurorilor“, după interesele momentului. Se ridică întrebarea, de câtă independenţă trebuie să se bucure procurorii? Corul antic susţine că independenţa procurorilor trebuie să fie nelimitată, de parcă ar exista o lege a răspunderii magistraţilor. Independenţa totală înseamnă că derapajele grave ale unor actori, din amfiteatrul DNA, de la primadonă până la omul cu tava, ar trebui să rămână nesancţionate de-a- pururi, intrând în anale ca „acte de justiţie“. Nici nu a scăpat bine Iohannis de Kovesi, că Tudorel Toader, acest Homer moldav, a schimbat firul epic al odiseii Preşedintelui, obligându-l să treacă şi pe lângă Caribda, întruchipată contemporan de Procurorul General Augustin Lazăr. Bref: Ulise nu a vrut să treacă pe lângă Caribda, pentru a nu-şi pierde corabia. Nici nu gândea Procurorul General, Augustin Lazăr, taman de zi aniversară, când împlinea respectabila, în devenire, vârsta de 62 de ani, să primească tortul revocării din funcţie, cu lumânările gata stinse. Dacă ziua de 25 octombrie nu a strălucit la români ca zi aniversară pentru titanul luptei anticorupţie, providenţa a stabilit compensatoriu ca de ziua lui Taica Lazăr, în Europa să se sărbătorească Ziua Justiţiei. Există o surpriză, pe care Tudorel Toader este gata să ne-o dezvăluie public în toată splendoarea goliciunii ei. Surpriza se află ascunsă în „mapa profesională“ a lui Augustin Lazăr, un document care justifică „meritele profesionale“ ale acestuia, acelea de a fi contribuit într-un mod obscur la clasarea unuia dintre cele 9 dosare penale ale lui Klaus Iohannis. Documentul este o veritabilă bombă cu ceas, care poate să-l lase pe Iohannis fără corabie.

La sarabanda anchetelor procurorilor, singura reacţie a lui Klaus Iohannis a fost aşteptarea. Aşteptarea ca Tudorel Toader să-şi înainteze demisia

În mintea lui Klaus Iohannis protejarea statului de drept se limitează la protecţia justiţiei, care nu trebuie atinsă nici cu o floare, chiar atunci când face victime din propriile rânduri. La absolut toate derapajele unor procurori, în frunte cu Lazăr şi Kovesi, Klaus Iohannis nu a manifestat nici o minimă îngrijorare, susţinând cu încăpăţânare mitul infailibilităţii Justiţiei. În ochii lui Iohannis, Kovesi şi Lazăr sunt neprihăniţii neamului, iar dacă cineva se ia de ei, se fac vinovaţi de blasfemie, şi pe cale de consecinţă trebuie să plece din viaţa publică. Acasă sau la puşcărie. În aceste vremuri, omul de serviciu, care trebuie să plece acasă este ministrul Justiţiei, pentru că a declanşat „Asaltul împotriva justiţiei“. Culmea sfidării prezidenţiale, a doua zi după prezentarea Raportului evaluării lui Augustin Lazăr, prezentat în peste 60 de pagini, Klaus Iohannis s-a antepronunţat, declarându-l o făcătură, deşi nu-l citise, solicitând din nou public timp de studiu şi totodată demisia lui Tudorel Toader. Interesant este faptul că multe dintre derapajele lui Augustin Lazăr, relatate în evaluare, erau cunoscute de ceva vreme în spaţiul public, dar Iohannis a neglijat sistematic să-şi exprime public poziţia faţă de aceste derapaje. Evaluările lui Augustin Lazăr şi ale Laurei Codruţa Kovesi, realizate de către Ministrul Justiţiei, s-au dovedit a fi o sinteză a tuturor slăbiciunilor acestora în materia cunoaşterii şi respectării reglementărilor în vigoare. Nu este exclus ca după aceste evaluări, Tudorel Toader să aibă pregătită o nouă „evaluare“, de această dată la adresa Preşedintelui Iohannis, pe care să o prezinte naţiunii, când va deschide tacticos mapa la „o scurtă conferinţă de presă“. Cel mai semnificativ semn al independenţei justiţiei nu l-a dat nici Kovesi şi nici Lazăr, ci tocmai Tudorel Toader – ministrul justiţiei, care, protejat de armura primită din partea colegilor din Curtea Constituţională, a demonstrat că îi este respectată independenţa constituţională de a lua decizii, care să fie respectate. Klaus Iohannis rămâne în continuare în aşteptare, cu bolovanul Augustin Lazăr atârnat de gât, ca să decidă dacă îi semnează, sau nu, revocarea.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.