Contactează-ne

Actualitate

Trei răniți după ce Dorel, de la apă, a umblat la gaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

- lucrătorii de la Compania Apa Serv au fisurat o conductă de gaz - cei de la Delgaz Grid au intervenit, dar în timpul manevrelor trei muncitori s-au ales cu arsuri - toate victimele au ajuns la spital conștiente -

Un eveniment mai puţin obişnuit a avut loc ieri, 2 februarie, la prînz, în Piatra Neamţ, cînd o conductă de gaz fisurată a luat foc, iar trei muncitori au ajuns la spital cu arsuri pe faţă şi mîini. S-a întîmplat în jurul orei 12 cînd pompierii din cadrul ISU Neamţ au fost chemaţi în ajutor prin apel la 112. La faţa locului, în imediata vecinătate a căminului de bătrîni de pe strada Cetatea Neamţului au plecat mai multe maşini de intervenţii, pompieri militari dar şi o ambulanţă SMURD. Incendiul se manifesta la ţeava de gaz, care era practic la marginea trotuarului, în stradă, iar forţele de ordine au intervenit pentru răcirea conductei şi a gardului proprietăţii învecinate. Au fost solicitaţi să intervină şi lucrătorii de la compania de gaz, însă în timpul manevrelor trei lucrători au fost răniţi, suferind diverse arsuri. Unul dintre angajaţi a fost diagnosticat cu arsuri de gradul I la nivelul feţei, altul cu arsuri similare la membrele superioare, iar al treilea a fost ars la mîna dreaptă. Toţi trei erau conştienţi atunci cînd au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Neamţ. Cercetările ulterioare au stabilit că primii care au început lucrările în zonă au fost cei de la Apa Serv. În timpul operaţiunilor, un buldoexcavator a atins conducta de gaz, iar aceasta s-a fisurat. A fost momentul în care la faţa locului au fost solicitaţi lucrătorii de la Delgaz Grid, pentru a remedia ce stricaseră cei de la Apa Serv. Lucrările efectuate de operatorul de gaz pentru remedierea fisurii au făcut ca în scurt timp trei lucrători de la gaz să se aleagă cu arsuri pentru care au ajuns în spital.

Operatorul de apă efectua lucrări în zonă şi a lovit conducta de gaz cu buldoexcavatorul, fisurînd-o. Au solicitat o echipa de la operatorul de gaz, care a mers la locul evenimentului, încercînd să obtureze fisura. Din cauza manevrelor efectuate, s-a produs incendiul. Victimele sînt angajaţi ai operatorului de gaz. Una dintre victime a suferit arsuri de la gradul I la nivelul feţei, o victimă a suferit arsuri de gradul I la nivelul membrelor superioare, iar cea de-a treia a suferit arsuri la nivelul membrului superior drept”, a declarat Adrian Rotaru, purtător de cuvînt al ISU Neamţ.

Conform unui comunicat emis de Apa Serv, în zonă se efectuau lucrări de remediere a unei avarii depistate cu o zi în urmă. „În timpul executării lucrărilor, a fost fisurată o conductă de gaz. Constatând avaria survenită, angajaţii Apa Serv au sistat lucrările şi au solicitat intervenţia operatorului de gaz. Echipa operatorului de gaz s-a prezentat la locul incidentului, cu scopul de a remedia avaria survenită, dar în timpul executării lucrărilor a apărut o situaţie neprevăzută ce a condus la accidentarea unor salariaţi ai operatorului de gaz“, au arătat cei de la Apa Serv.

Şi cei de la Delgaz Grid au emis un punct de vedere oficial despre intervenţia soldată cu victime din rîndul propriilor angajaţi: „O echipă a Delgaz Grid a intervenit astăzi (ieri, n. r.), în jurul orei 12. 00, pentru remedierea unei avarii la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, avarie cauzată de lucrări de săpătură, efectuate de Apa Serv S.A. , în vecinătatea reţelei de gaz. În timpul remedierii s-a produs o scânteie, care a aprins gazele naturale ce ieşeau din conductă, fapt ce a dus la rănirea uşoară a trei instalatori. Doi dintre colegii noştri au fost transportaţi la spital pentru investigaţii suplimentare, iar al treilea nu a necesitat deplasarea la spital. Ca urmare a acestui incident s-a întrerupt distribuţia gazelor naturale până la ora 19. 00 pe străzile: Cetatea Neamţului, B-dul. 1 Decembrie 1918, Erou Rusu, Erou Sava, Mărţişor, Gârcina şi Bălţăteşti. O comisie a companiei noastre investighează circumstanţele acestui incident şi colaborează cu autorităţile pentru elucidarea cauzelor care au dus la acest eveniment”.

De menţionat că acest caz este şi în atenţia funcţionarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, avînd în vedere că trei salariaţi de la Delgaz Grid au fost răniţi în timpul programului de lucru. Rămîne de văzut ce va scoate la iveală, la final, ancheta celor de la ITM.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Protejat: Educație digitală pentru copiii din mediul rural

Știre publicată în urmă cu

în data de

Acest conținut este protejat cu parolă. Pentru a-l vedea, te rog să introduci parola mai jos:

Citește știrea

Actualitate

Anchetă pentru ameninţare teroristă, ramificaţii şi în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ancheta este efectuată de DIICOT ■ cei cercetaţi apelau dispeceratele unor aeroporturi şi unităţi de poliţie pentru a ameninţa cu detonarea unor dispozitive explozibile ■

Procurorii DIICOT au în derulare o anchetă, infracţiunile cercetate fiind de ameninţare teroristă şi complicitate la ameninţare teroristă, existînd, conform anchetatorilor, ramificaţii şi în Neamţ. Conform anchetatorilor, un grup de tineri şi-au făcut un obicei din a apela dispeceratele unor aeroporturi și unități de poliție pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile și pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale.

De asemenea, cei în cauză apelau societăți comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceștia intraseră în diverse conflicte. Ei foloseau o aplicaţie informatică pentru a disimula identitatea apelantului.

“La data de 03.06.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 3 inculpați minori, pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare teroristă și complicitate la amenințare teroristă. În cauză s-a reţinut faptul că inculpații fac parte dintr-un grup de tineri care și-au făcut o preocupare din apelarea, prin intermediul unei aplicații informatice, folosind tehnologia VoIP prin care disimulează identitatea apelantului, a dispeceratelor unor aeroporturi și unități de poliție pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile și pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și pentru apelarea unor persone fizice și juridice pentru a face diverse farse.

Astfel, inculpații au apelat în mai multe rânduri dispeceratul Aeroportului International Henri Coandă București-Otopeni pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile. Totodată au inițiat mai multe apeluri telefonice către secții de poliție din Capitală pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și către mai multe societăți comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceștia intraseră în diverse conflicte.

În cursul zilei de 4 iulie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești au efectuat activităţi procedurale de predare/ridicare de obiecte și înscrisuri, în urma cărora au fost identificate 10 telefoane mobile, 12 cartele telefonice, 3 unităţi de calcul, 7 unităţi de memorie și alte obiecte și înscrisuri.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa şi Neamţ și al jandarmilor din cadrul din IJJ Buzău, IJJ Dâmbovița și din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis-Constanța”, se precizează în comunicatul de presă emis de DIICOT.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Protecţia Consumatorilor a dat iama în jucării. Amenzi de 31.000 lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost oprite de la comercializare jucării în valoare de 15.200 lei

Protecţia Consumatorilor a derulat, recent, o acţiune de control ce a vizat agenţii economici ce comercializează jucării. Din 18 controlaţi, 16 comercianţi au fost prinşi cu abateri de la legislaţie, fiind oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 15.200 lei şi fiind aplicate amenzi de 31.000 lei.

“În perioada 27-28.05.2020, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a desfăşurat o acţiune de control care a vizat modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor comercializate de către operatorii economici din județ.

Au fost verificați 18 agenți economici, la 16 din aceștia constatându-se abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor controlate este de 88.367 lei din care cu deficiențe, produse în valoare de 15.263 lei.

Ca urmare a neregulilor constatate, s-au dispus următoarele măsuri:

– oprirea temporară de la comercializare a cantității de 842 jucării, în valoare totală de 15.263 lei;

– aplicarea a 9 avertismente și 11 amenzi contravenționale, în valoare  de 31.000 lei.

Principalele abateri constatate se referă la:

– la 14 operatori economici s-a identificat neînscrierea datelor de identificare a producătorului și/sau importatorului pe etichetele de produs

          –  4 operatori economici comercializau slime-uri, jucării din plus, diverse jocuri care nu au nicio marcare, implicit, nu au înscris numărul unic de identificare a jucăriei.

– 14 operatori economici nu au respectat cerințele generale de siguranță prin neînscrierea avertizărilor, a instrucțiunilor de utilizare și întreținere sau netraducerea în limba română a avertismentelor și a instrucțiunilor de utilizare, la unele din jucăriile/jocurile expuse la comercializare.

          – la un operator economic s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor. Se anunţa “Promoţie 50%” fără a indica produsele care sunt cuprinse în promoție. De asemenea, exista afişul “ Acum mai ieftin 50% la anumite seturi pentru baloane”, fără a fi expuse separat pentru identificarea cu uşurință. La o verificarea a modului de aplicare a procentului de reducere afișat, s-a constatat preț vechi 19,99 lei, preț nou 12,99 lei, ceea ce nu corespunde reducerii de 50%. La alte produse din campania promoțională, nu este afișat prețul nou; se oferă informația că acesta se obține la casa de marcat.

– la 3 operatori economici, nu era afișat programul de funcționare”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de comisarul şef adjunct Vlad Ciurea. Reprezentanţii OJPC au formulat şi o serie de sfaturi pentru cei care cumpără jucării:

  • să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
  • să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
  • să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
  • să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
  • trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”; fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma  care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.
  • să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigurăș dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeste jucăria.
  • să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
  • orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, CJPC Neamț, dacă operatorul economic desfășoară activitate pe raza județului Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending