Contactează-ne

Actualitate

Trei din 11 au fost admişi în avocatură

Știe publicată cu

în data de

■ la nivel naţional, din 1.333 de doritori, numai 163 au trecut de examen ■ au fost şi 11 nemţeni, dar numai trei vor îmbrăca roba ■ la avocaţii definitivi au fost 61 de doritori şi au intrat numai trei ■ singurul din Neamţ a ratat ■

S-a încheiat şi examenul din acest an de accedere la statutul de avocat, concurs care are reputaţia de a fi foarte greu. În ce priveşte judeţul Neamţ, rezultatele sînt ceva mai bune şi dacă anul trecut din 12 candidaţi intraţi în cursă, numai unul a devenit avocat, acum şi 11 înscrişi 3 au luat examenul cu 71, 72 şi respectiv 74 de puncte. Cu toate acestea, la nivel naţional a fost măcel. Asta deoarece au intrat în cursă un număr de 1.333 de candidaţi din toată ţara, iar la final numai 163 au fost admişi ca şi avocaţi stagiari, adică a luat examenul unul din 8 candidaţi. Mai rău a fost la cei care au dorit să devină avocaţi definitivi şi din 61 de candidaţi au fost admişi numai 3. A fost şi un doritor din Neamţ, însă acesta nu a reuşit să obţină cel puţin 70 de puncte, cît cerea regulamentul de concurs. Examenul a avut loc pe 3 martie 2019, la Bucureşti, pentru primirea în profesia de avocat stagiar dar şi definitiv pentru cei care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii, adică cei care aveau minim cinci ani vechime în funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, sau cei care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, juriştii care au dobîndit definitivarea în funcţia juridică exercitată anterior, dacă examenul de definitivare în altă profesie a cuprins şi probe scrise şi s-a desfăşurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului organizat de UNBR (să fi cuprins măcar trei materii din cele cinci din care s-a dat examenul). Au fost două sesiuni de înscriere, în perioada 17-21 decembrie 2108, dar şi între 4-28 februarie 2019. Taxa de înscriere a fost consistentă, de 1.000 de lei. Testarea a fost unică, atît pentru avocaţii definitivi cît şi pentru stagiari. Candidaţii au avut de rezolvat un test grilă ce cuprindea 100 de întrebări din toate materiile de examen. Au fost declaraţi admişi candidaţii care au obţinut cel puţin 10 puncte la fiecare disciplină în parte şi un punctaj total de cel puţin 70 de puncte. Doritorii au fost testaţi la materiile de bază studiate în timpul facultăţii, precum şi la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. S-au putut înscrie absolvenţii facultăţilor de drept care au exerciţiul drepturilor civile şi politice, nu erau în unul din cazurile de nedemnitate prevăzute de lege şi erau apţi din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei. Nu exista un număr de locuri, ci putea deveni apărător orice candidat care reuşea să obţină un minim de 70 de punte, echivalentul notei 7. Pînă acum unii au dat acest examen şi de cîte şase ori, însă experienţa concursurilor anterioare nu le-a fost de nici un folos.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Doi adolescenţi cu apucături de tîlhari, în cătuşe

Știe publicată cu

în data de

Doi tineri, de 18 ani, din Grumăzeşti au ajuns în arest fiind cercetaţi pentru că au vrut să tîlhărească o bătrînă de 84 de ani. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Crăcăoani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie din Grumăzești a fost victima unei agresiuni fizice. Din anchetă au reieșit indicii că doi tineri de 18 ani, ambii din Grumăzești, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi distrus geamul ușii de acces și ar fi pătruns în locuința unei femei în vîrstă de 84 de ani. Totodată, cei în cauză i-ar fi solicitat bani și ar fi lovit-o cu pumnii în zona feței. Aceștia au fost identificați de polițiști și conduși la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. În urma documentării activității infracționale, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor de tentativă de tîlhărie calificată și distrugere. Astăzi, cei doi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu-Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalul de la un cal, bărbat reţinut

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 27 de ani, implicat într-un scandal izbuncit în urma unui accident rutier, a fost reţinut de poliţiştii nemţeni fiind suspectat de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați despre faptul că, în urma unui eveniment rutier produs pe DN 15 C, în afara localității Dobreni, a izbucnit un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat polițiștii, fiind solicitat și sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au participat la aplanarea conflictului și implicit la identificarea persoanelor participante la altercație. Din anchetă au reieșit indicii că, pe fondul unui conflict izbucnit, trei bărbați cu vîrste cuprinse între 27 și 68 de ani, toți din Harghita, s-ar fi agresat reciproc prin folosirea unor obiecte ascuțite. În urma leziunilor suferite, cei trei au fost preluați și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Fiindu-i probată activitatea infracțională, polițiștii au depistat bărbatul de 27 de ani pe raza localității Ceahlău, și l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. Astfel, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Neamț, urmînd să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ. Ştirea iniţială aici: http://monitorulneamt.ro/neamt-s-au-injunghiat-de-la-un-cal/.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu trei victime, în trei minute

Știe publicată cu

în data de

Salvatorii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ au avut parte, pe 26 iunie, de un nedorit record: două apeluri de intervenţie în cazul a două accidente rutiere efectuate la un interval de doar trei minute. Primul apel a fost înregistrat la 07.41, la Recea, victimă fiind o femeie de 58 de ani, policontuzionată, transportată la Spitalul Roman. Al doilea apel a fost înregistrat la 07.44, la Sagna. A fost vorba despre un accident rutier soldat cu două victime: un bărbat de 67 de ani, cu traumatism la genunchi, şi un altul de 38 de ani, policontuzinat şi cu traumatism cranio-cerebral. Ambii au fost transportaţi la spitalul Roman.

Citește știrea

Trending